Karabük Postası tarafından
12 Aralık, 2015 08:32 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KDZ. Ereğli’de PORDUS İşletim Sistemi Tanıtıldı

ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından ‘Milli Yazılım Pordus’ konulu konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier katıldı. BEÜ’ye bağlı Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘Milli Yazılım Pordus’ kon ulu konferans düzenledi. Ereğli Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier yer aldı. Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier, Pardus İşletim Sisteminin adını Anadolu Parsından aldığını söyledi. Derelier konuşmasında şunları söyledi; “Ülkemiz İşletim sistemi olarak işgal altında. Kullanıcıların yüzde 99’u farklı işletim sistemleri kullanıyor. Telefonlara bir uygulama yüklüyorsunuz, arka planda bir sürü yetki istiyor. Bunları çoğunuz okumuyor ve yüklüyorsunuz. Evlerde yüzde 99 lisanssız yazılım kullanılıyor. Bilgisayarınız yasaklı bilgisayar haline gelmesin. Bunu kullanmayın. Gelin Pardus kullanın. Pardus kullandığınızda beş yıl için yedi gün yirmi dört saat teknik destek sağlayacağız. Pardus TÜBİTAK tarafından 1 Eylül 2003 tarihinde başlatıldı. Akıllı tahtalarda Pardus Etkileşimli Tahta Sürümü diye bir sürüm çıkarıldı. Fatih projesi kapsamında 85 bin akıllı tahtaya Pardus yüklendi ve gönderildi. Gayet güzel çalışıyordu maalesef bazı işler oldu, karanlık eller devreye girdi ve bu projede geri adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Pardus yüklenmeden önce Microsoft’a gidip, ‘Ben akıllı tahta kullanacağım, akıllı tahta lisans bedeli ne kadar’ diyor. Onlar da 400 dolar gibi bir rakam söylüyor. Bakanlık da TÜBİTAK’a gelip ‘Benden böyle bir lisans bedeli istediler, siz yapabilir misiniz,’ diyor. Bunun üzerine TÜBİTAK bir çalışma yapıyor ve Akıllı Tahta Sürümünü çıkartarak yüklüyor. 85 bin Akıllı tahta sahaya gittikten, gayet güzel çalıştığı görüldükten sonra Microsoft durumdan rahatsızlık duyuyor. Milli Eğitim Bakanlığına gidiyor, size 400 dolar dediğimiz Akıllı Tahta Sürümünü bedava vereceğim diyor. Tek şartım var Pardus’u kaldıracaksınız diyor. Bizimkiler de kabul etti. 85 bin akıllı tahtadan Pardus kaldırıldı, yerine Windows kuruldu. Geriye kalan 650 bin akıllı tahta da Windows olarak elimizde. Nasıl gelişir bu düzen? Bir devlet kurumu dahi desteklemezken, devletin çıkardığı bir sistemi diğer devlet kurumu desteklemezse bu gelişir mi?” Konferans BEÜ Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu’nda ki öğrenciler Asım Can Aktın, Abdullah Erşan, Bilgehan Aykın, Burhan Orhan, Murat Can Düzdaş ve Sercan Sevim, Okutman Hasan Çınar’ın danışmanlığında gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nde Temmuz ayı senato toplantısı gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Temmuz Ayı Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odasında yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Senato Toplantısı’nda akademik performans, kalite süreçleri ve yeni açılan programlar başta olmak üzere birçok bahis değerlendirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, haziran ayı boyunca yürütülen akademik ve kurumsal çalışmaları kıymetlendirdi. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesinin URAP 2024-2025 Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 44’üncü sıraya yükselmesi ve son iki yıldaki performans artışı ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Türkiye birincisi olması, "Akıllı Kapsül" projesinin TEKNOFEST finaline kalması ve roket grubunun ABD’de elde ettiği üçüncülük üzere ulusal ve memleketler arası muvaffakiyetler da değerlendirildi.
Üniversitenin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkı kazanması, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinin kurulması ve 2025-2026 Akademik Yılı prestijiyle öğrenci kabul edecek yeni lisans ve ön lisans programları da toplantının kıymetli gündem başlıkları ortasında yer aldı.
Rektör Kırışık:"Bilimsel üretim önceliğimiz, dijital gelecek hedefimiz"
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin önceliğinin bilimsel gelişme olduğunu vurguladı; kalite ve akreditasyonun başlangıç evresini oluşturduğunu, temel maksadın ise bilimsel üretimle yükseköğretime katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Türkiye genelindeBilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bulunan sırf 15 üniversitearasında yer almanın stratejik değer taşıdığını belirten Kırışık, bu fakültenin kurulmasıyla yapay zekâ, bilgi idaresi ve siber güvenlik üzere alanlardauzman yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Senato toplantısı, Karabük Üniversitesinin eğitim-öğretim kalitesini daha da yükseltmeye yönelik yeni adımların ele alındığı ve gelecek periyot çalışmalarına ait yol haritasının değerlendirildiği görüşmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin