Karabük Postası tarafından
19 Mayıs, 2014 07:35 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KDZ. Ereğli’de Çini Ve Seramik Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor

ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde 2007 yılında kurulan Kaşi Seramik Atölyesi’nde çini ve seramik sanatı kurslarında öğrenciler yetiştiriliyor. Kdz. Ereğli’de 2007 yılında 250 metrekare alanda kurulan seramik atölyesinde seramik ve çini sanatı yaşatılmaya çalıyor. Çini İşleme Ustası Sümeyra Bilgin Gündoğdu, 3,5 yıldır çalıştığı atölyede kurslar düzenleyerek yeni öğrenciler yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Kdz. Ereğli’de 2007 yılında kurulan Kaşi Seramik Atölyesi’nde çalışmaya başladığını anlatan Sümeyra Bilgin Gündoğdu, ilçeye böyle bir atölye kazandıran firma sahipleri İş Adamı Semih Çolak ile Hasan Ali Teberoğlu’na teşekkür etti. BÖLGENİN TEK SERAMİK VE ÇİNİ ATÖLYESİ Kaşi Seramik’in bölgede ki tek seramik ve çini işleme atölyesi olduğunu belirten Gündoğdu “ Kaşi Seramik 2007 yılında kuruldu. Atölye de seramikçi, alçı işi yapan ve toprakla uğraşan birçok kişi çalışmış. 3,5 yıl önce benimle tanıştılar ve burada çalışmaya başladım. Ben kendim çini işleme ustasıyım. İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşleme Bölümü mezunuyum. Benimle tanıştılar. Birlikte 3,5 senedir çalışıyoruz. Hem seramik çalışmalarımız hem de çini çalışmalarımız söz konusu. Ama son dönemde daha çok çiniye ağırlık verdik. Çünkü çini son zamanlarda yükselişe geçmiş geleneksel el sanatlarından bir tanesi. Kdz. Ereğli’de bu faaliyeti sürdürüyoruz. Bölgemizin tek seramik atölyesi. 250 metre karelik bir atölyemiz var. İçerisinde fırınımız, çamur karma makinelerimiz, alçı tezgâhlarımız bulunuyor” dedi. “DEKORATİF PARÇALAR YAPIYORUZ” Ofis olarak kullandıkları alanda bir aydır kurs vermeye başladıklarını ve kurslara talebin fazla olmasına rağmen yerin darlığı sebebiyle şu anda 3 öğrenci ile devam ettiklerini dile getiren Çini İşleme Ustası Sümeyra Bilgin Gündoğdu, kurslarda öğrencilere çini sanatının nasıl yapıldığına yönelik bilgiler verip çiniler üzerine çalışma yaptırdığını ifade etti. Kurslarda çıkarttıkları formlar üzerinde daha çok öğrencilerin ellerinin sitiline yada zevkine göre modeller üzerinde pratik çalışmalar yaptıklarını anlatan Gündoğdu, ortaya çıkarttıkları eserlerin tabaklar, vazolar, küpler, kül tabloları, duvar panoları gibi daha çok dekoratif amaçlı süs eşyaları olduğunu söyledi. Ortaya çıkarttıkları seramik ve çini eserlerini İstanbul ve İznik’teki mağazalar ile bölgede kendilerini tanıyan insanlara sattıklarını belirten Gündoğdu, ayrıca Kaşi Seramik firmasına ait internet sitesi üzerinden de satış yaptıklarını belirtti.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nde Temmuz ayı senato toplantısı gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Temmuz Ayı Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odasında yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Senato Toplantısı’nda akademik performans, kalite süreçleri ve yeni açılan programlar başta olmak üzere birçok bahis değerlendirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, haziran ayı boyunca yürütülen akademik ve kurumsal çalışmaları kıymetlendirdi. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesinin URAP 2024-2025 Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 44’üncü sıraya yükselmesi ve son iki yıldaki performans artışı ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Türkiye birincisi olması, "Akıllı Kapsül" projesinin TEKNOFEST finaline kalması ve roket grubunun ABD’de elde ettiği üçüncülük üzere ulusal ve memleketler arası muvaffakiyetler da değerlendirildi.
Üniversitenin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkı kazanması, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinin kurulması ve 2025-2026 Akademik Yılı prestijiyle öğrenci kabul edecek yeni lisans ve ön lisans programları da toplantının kıymetli gündem başlıkları ortasında yer aldı.
Rektör Kırışık:"Bilimsel üretim önceliğimiz, dijital gelecek hedefimiz"
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin önceliğinin bilimsel gelişme olduğunu vurguladı; kalite ve akreditasyonun başlangıç evresini oluşturduğunu, temel maksadın ise bilimsel üretimle yükseköğretime katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Türkiye genelindeBilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bulunan sırf 15 üniversitearasında yer almanın stratejik değer taşıdığını belirten Kırışık, bu fakültenin kurulmasıyla yapay zekâ, bilgi idaresi ve siber güvenlik üzere alanlardauzman yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Senato toplantısı, Karabük Üniversitesinin eğitim-öğretim kalitesini daha da yükseltmeye yönelik yeni adımların ele alındığı ve gelecek periyot çalışmalarına ait yol haritasının değerlendirildiği görüşmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin