KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Kasım, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress’lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı projesi, TUSAŞ Lift-Up Programı bünyesinde yürütülmeye hak kazandı.
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yenilikçi projeleriyle ulusal çapta önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler Utku Kaan Zabun, Eray Örskaya ve Burak Cesuroğlu tarafından, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal’ın danışmanlığında geliştirilen “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress’lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı proje, TUSAŞ Lift-Up Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı bünyesinde kabul edildi.
Talaşlı imalat süreçlerinde ortaya çıkan ve parça kalitesini etkileyen residual stress seviyelerini düşürmeye yönelik yenilikçi bir çözüm sunan projede malzeme haddeleme yönünün residual stress üzerindeki etkisi araştırılarak, talaşlı imalat işlemlerinde NC programlarının optimize edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, üretim sürecinde kalite ve dayanıklılık artarken, maliyet ve üretim süresi azalıyor.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal, “Her sene TUSAŞ, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çok sayıda proje çağrısına çıkmakta. Bu proje çağrılarına 100’den fazla üniversitede yaklaşık olarak 500-600’den fazla öğrenci başvurmakta. Bizim öğrenci arkadaşlarımız da bu proje çağrılarından bir tanesine kabul aldılar ve bir sene boyunca TUSAŞ ile beraber Karabük Üniversitesi olarak bu projenin yürütülmesinde yer alacaklar. Proje havacılık alanında kritik malzemelerin ömürlerinin arttırılmasına yönelik kapsamlı bir proje. O nedenle Karabük Üniversitesi olarak TUSAŞ’ın bu çağrılarında yer almamızdan dolayı biz çok mutluyuz. Aynı zamanda bu LIFT-UP projesi Karabük Üniversitesinde ilk olma hüviyeti taşıyor” dedi.
Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Utkukaan Zabun, TUSAŞ’ın düzenlediği sanayi bazlı bitirme projesi programında ekip olarak yer aldıkları için mutluluk duyduklarını belirtti.
“Havacılıkta önemli ölçüde kullanılan alüminyum parçaların üzerinde talaşlı imalatlar sonrası Residual Stress, yani kalıntı birikimleri oluşuyor” diyen Zabun, “Kalıntı streslerin giderilebilmesi ve azaltılması için de yenilikçi NC programlama optimizasyonları ve halef işlemler uygulanacaktır. Kalıntı stres gerilimlerinin kontrol edilmesi, parça maliyeti avantajı, parça ömrü havacılıktaki güvenlik konularında önemli bir kritik noktaya sahiptir” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda
blank
Ramazan Öztürk tarafından
17 Aralık, 2024 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda

Karabük Üniversitesinin de paydaşı olduğu Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF'24), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından desteklenen ve Türkiye'nin en büyük kariyer etkinliklerinden biri olan fuar, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki 16 paydaş üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle düzenleniyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı açılış törenine; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, paydaş üniversitelerin rektörleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

"BEŞERİ SERMAYE ÖNEM TAŞIYOR"

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, törende yaptığı konuşmada beşeri sermayenin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Dönemi’nde en büyük yatırım insan kaynağına yapılmıştır. Bu yatırımın taçlandığı dönem ise son 20 yıldır. Bu süreçte, eğitime ayrılan bütçe payı en büyük seviyeye ulaşmıştır. Bugün Türkiye'nin 81 ilinde üniversite bulunmaktadır. Arz ve talebi buluşturmadan kalkınma mümkün değildir. Bu organizasyonlar, arz ve talebin doğrudan buluştuğu alanlardır. BATIKAF'ın iki günlük programında 369 etkinlik gerçekleşecek."

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, fuarın katılımcılara sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Prof. Dr. Alişarlı, "Bu fuar, katılımcılara meslekler hakkında bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, firmalarla tanışma ve iş dünyasını yakından tanıma fırsatı sunuyor," ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri ile platin ve altın sponsorların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, fuar kapsamında Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi standını ve Karabük Üniversitesi TEKNOFEST takımlarından Hicaz Hyperloop Takımı'nın standını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Kırışık'a, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Tekin, Müdür Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Salih Gül, idari personel Mevlüt Çankaya ve Nihat Ceylan eşlik etti.

BATIKAF'24, iki gün boyunca katılımcılara iş dünyası temsilcileriyle tanışma, staj ve istihdam olanakları hakkında bilgi edinme fırsatı sunacak. Fuarda ayrıca paneller, seminerler ve kariyer danışmanlığı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli kariyer platformu olan BATIKAF, öğrenciler ve iş dünyası arasında önemli bir köprü kurmayı hedefliyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.