Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (KASİD) düzenlediği “İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu Zirvesi”nde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin yaptığı çalışmaları anlatarak, iş dünyasına gereken katkıyı ve desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Karabük Üniversitesinin özellikle iş dünyasını ilgilendiren mühendislik sahasında çok büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Üniversitemiz özellikle iş dünyasını ilgilendiren bir konu olarak mühendislik sahasında çok büyük bir atılım yakaladı. 2023 yılında Türkiye’de 24’üncü basamakta olan Mühendislik Fakültemiz 2024 yılında bir sene içerisinde 13’üncü basamağa yükseldi. Yani 11 basamaklık büyük bir yükseliş kaydetti. Bu da Mühendislik Fakültemizin ilk 20’ye girmesi açısından son derece önemli. Aynı zamanda Mühendislik Fakültemizin pek çok teknik üniversite mühendislik fakültelerinin arasından sıyrılarak 13’üncü sıraya yerleşmesi de ne kadar iyi bir eğitim verildiğinin ne kadar başarılı bir Mühendislik Fakültesi olduğunun işaretidir. İnşallah şu anda çalışmalarımız Mühendislik Fakültemizin ilk 10’a girmesi noktasındadır. Bu konuda da almış olduğumuz öncü veriler inşallah 2025 yılı içerisinde Mühendislik Fakültemizin ilk 10’a gireceği noktasındadır. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Makine Mühendisliği bölümümüz ise Türkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte ilk beşte yer almaktadır. Dolayısıyla Mühendislik Fakültesinde çok üstün bir üniversiteyiz. Makine Mühendisliği bölümünde ilk beşte yer alıyoruz. Bu sahada iş dünyamıza ciddi destekler sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.
“ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK”
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitelerinin akademik birikimini sanayiyle iş birliği içinde kullanarak, önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak, “Çeşitli çalışma takımları kurduk. Bu kadar çok çalışma takımının bir üniversitede kurulduğu ve faaliyet gösterdiği ilk üniversiteyiz. İlimiz demir çelik alanında yoğun faaliyet gösteriyor. Biz üniversitemizin akademik birikimini bu alana yansıtmak için demir çelik çalışma takımı kurarak demir çelik alanında bir yeni yapılanma oluşturduk. Bu konuda Kardemir ve diğer sanayi şirketlerimizle görüşmeler yaparak dedik ki ‘Biz bu konuda sizlere destek olmak istiyoruz. Yardım etmek istiyoruz. Ortak projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Dünya hızla bir yöne doğru gidiyor. Bizim de bu konuda size destek olmamız gerekiyor’ dedik ve demir çelik çalışma takımını kurarak ilgili sanayi kuruluşlarımızla iş birliği çalışmalarımıza, görüşmelerimize başladık. İlimizdeki hemen hemen bütün sanayi kuruluşlarımızın karbon ölçümlerini Karabük Üniversitesi olarak biz yapıyoruz. Yine ilimizde SKDM raporlama, yeşil dönüşüm gerçekleştirme, yeşil yakalı personel yetiştirme hizmetlerini Karabük Üniversitesi olarak hayata geçiriyoruz. Bu alanda sadece ilimizle sınırlı kalmayıp Bartın, Zonguldak, Ereğli ve OSTİM Teknik Üniversitesi gibi üniversite ve kurumlarla iş birliği yaparak çevremizdeki bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla ve illerle yakın diyalog ve iş birliği geliştirdik. Bunda da çok büyük bir başarı kazandık. Bölgemizde oldukça etkili bir çaba gösteren üniversite konumuna yükseldik. Bu anlamda demir çelik çalışma takımı olarak Kardemir’e beş tane proje sunduk ve Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Demir ile genel müdürümüzle ve diğer üyelerimizle görüşmeler yaparak bu projelerin hayata geçmesi için çalışmalarımızı demir çelik çalışma takımı sürdürüyor. Kardemir tarafından da son derece beğenilen bizim üniversite olarak danışmanlık yaparak bizzat uygulayabileceğimiz, birlikte hayata geçireceğimiz projeler oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Karabük Üniversitesinin enerji, kentsel tasarım ve mimarlık alanındaki projelerine de değinen
“SANAYİ KURULUŞLARINA DA DESTEK OLMAYA HAZIRIZ”
Rektör Kırışık, “Bir diğer çalışma takımımız olan enerji çalışma takımında da 40’a yakın akademisyenimiz görev alıyor ve Kardemir Enerji ile toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda belli kararlar aldık ve bunları hayata geçirmek istiyoruz. Enerji ve enerji verimliliği konusu son derece önemli bir konu. Bu konuda da Kardemir ile birlikte yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İlimizdeki ve bölgemizdeki diğer sanayi kuruluşlarına da destek olmaya hazırız. Belediyemiz ile yapmış olduğumuz toplantının gündemi enerji verimliliğiydi. Belediyemiz ile birlikte iki tane enerji verimliliği projesi yapıyoruz. Birisinde yürütücü biziz, yardımcı belediyemiz iken diğer projemizde de yürütücü belediyemiz, yardımcı biziz. İki tane projemizi belediyemiz ile birlikte yapıyoruz ve böylelikle hem üniversitemiz enerji verimliliği çalışmalarını özellikle bina enerji verimliliği çalışmalarını Avrupa Birliği projesi kapsamında yapıyoruz hem de belediyemizin parklarının ya da tesislerinin enerji verimliliği projesini şehir hayatına etkili olacak verimlilik projelerini hayata geçiriyoruz. Bu iki projemizi de verdik. Bunların da kabul edileceğini ümit ediyoruz. Kentsel tasarım ve mimarlık çalışma takımımız oldukça yine sektöre hızlı giren bir çalışma takımımız ve Karabük Belediyemiz ile bu konuda görüşmelerimizi yaptık. 10 kadar Karabük Belediyemize proje verdik. Belediye Başkanımızla ve belediye üyelerimizle yapmış olduğumuz çalışma takımı toplantımızla bu projeleri kendilerine sunduk. Son derece beğenildi. İnsanlar Karabük’ün marka değeri olan projelerle, sokaklarla caddelerde mutlu bir şekilde bundan sonra hayatlarını sürdürecek. Adım adım bu projeleri de hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.
“KARBON AYAK İZİ ÇALIŞMALARI PROTOKOLLLERİ İMZALADIK”
Karabük Üniversitesinin Ticaret ve Sanayi Odaları ve BAKKA ile yapılan iş birlikleri ile sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle olan ilişkilerini güçlendirdiğini belirten Kırışık, “Karbon Ayak İzi raporlamasında OSTİM Teknik Üniversitesi’yle yapmış olduğumuz danışmanlık hizmeti sözleşmesi, Saka Demir Çelik şirketimizle yapmış olduğumuz raporlama hizmeti, Çelikoğlu Demir Çelik Sanayi’yle yine Karçel’le ilimizdeki Kibar Dış Ticaret Anonim Şirketi’yle ve Marzinc ile bu konuda protokoller yaptık. Bu protokollerin pek çoğu tamamlandı ve raporlaması sonuçlandırıldı. Üniversite sanayi iş birlikleri konusunda Ticaret Sanayi Odamızla iş birliği protokolümüz Bartın Ticaret Sanayi Odası’yla, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası’yla ve Karadeniz Ereğli Ticaret Sanayi Odası’yla iş birliği protokolleri yaparak sanayi ile organize sanayi bölgeleriyle iş birliğimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda BAKKA ile yapmış olduğumuz protokollerle hayata geçireceğimiz projeler var. Burada da önemli bir ilerleme kaydettik, protokollerimizi imzaladık.” dedi.
“TEKNOLOJİ VE EĞİTİM ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ AĞINI GÜÇLENDİRİYORUZ”
Karabük Üniversitesinin teknoloji ve eğitim alanındaki iş birliği ağını güçlendirmeye devam ettiğini belirten Rektör Kırışık, “TUSAŞ ile yaptığımız protokoller ile öğrencilerimizin stajlarını TUSAŞ’ta yapabilmelerinin yolunu açmış olduk. TUSAŞ son derece önemli bir kurum ve TUSAŞ ile yapmış olduğumuz protokol bizim için oldukça kıymetli. Aynı zamanda TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Lokman Kuzu hocamız bizim üniversitemizde profesör olarak görev yapmaktadır. Hocalarımızın böyle önemli kurumlarda aktif görev üstlenmesi bizim gelişim ağımızı oldukça güçlendiriyor. Yine TÜRKSAT ile yapmış olduğumuz protokol ile öğrencilerimiz TÜRKSAT’ta staj yapabilecekler. Bu da üniversite öğrencilerimiz açısından son derece önemli bir gelişme.” şeklinde konuştu.
“SİZLERİ DESTEKLEMEK İÇİN BEKLİYORUZ”
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, iş dünyasına çağrıda bulunarak şunları kaydetti: Yeni bir dünya kuruluyor. Bu yeni dünyada bilim son derece önemli bir rol oynuyor. Bu konuda üniversitelerle birlikte çalışmak, AR-GE’ye ayırdığımız yatırımları artırmak zorundayız. Ayakta kalmak için, gelişebilmek için bunu yapmak zorundayız. Biz de bu hususta üniversite olarak sizlerin yanındayız. Göreve hazırız. Bütün altyapımızı kurduk. Sizleri desteklemek için bekliyoruz. Her türlü desteğiniz, katkınız için teşekkür ediyorum.”