KBÜ'de Gerçekleştirilen Din ve Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu Büyük İlgi Gördü - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:32
Güneş 06:57
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:01
Yatsı 20:21
İftara son --:--
321 1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
05 Mayıs, 2025 10:48 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ’de Gerçekleştirilen Din ve Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu Büyük İlgi Gördü

Karabük Üniversitesinde düzenlenen “Din ve Maneviyat Psikolojisi” başlıklı sempozyumda, alanın güncel meseleleri ele alındı, gençlerin dinî gelişimi ve inanç dünyası üzerine çarpıcı tartışmalar yapıldı.

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile İlahiyat Fakültesi iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, “Din ve Maneviyat Psikolojisi” başlığı altında gerçekleştirildi. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, farklı üniversitelerden lisansüstü öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirerek, din psikolojisi alanındaki güncel meseleleri bilimsel zeminde ele alma imkânı sundu.

Sempozyuma; Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman ve eşi Betül Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın eşi Ebru Kırışık, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Özcan, Karabük İl Müftüsü Ali Erhun, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış Konuşmalarında Bilim ve Toplum Vurgusu Yapıldı

Sempozyumun açılışında konuşan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Özcan, “Lisansüstü Eğitim Enstitümüz, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık Hocamızın ufuk açıcı ve yol gösterici rehberliği eşliğinde, akademiye yön veren akademik çalışmalara katkı sağlamakta ve öğrencilerimizin akademik gelişimlerine hizmet etmektedir.” dedi. Özcan konuşmasının devamında din ve maneviyat psikolojisinin yalnızca akademik bir ilgi alanı olmadığını, aynı zamanda bireysel ve toplumsal gelişimi derinden etkileyen bir alan olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dört bir yanından 105 bildiri özeti alındığını belirten Özcan, sınırlılıklar ve tekrarlar göz önüne alınarak bu özetlerden 70’inin sunuma hak kazandığını ifade etti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak ise konuşmasında, din ve maneviyatın yalnızca bireysel bir yönü olmadığını, aynı zamanda tarihsel ve kültürel derinliği olan toplumsal bir yapı taşı olduğunu belirtti. Kavak, Nurettin Topçu’nun “Camiler toplumun kalbidir, üniversiteler ise aklıdır” sözüne atıf yaparak, lisansüstü düzeydeki akademik çalışmaların üniversitelerin düşünsel üretim gücünü ortaya koyduğunu ifade etti.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz ise sempozyumun dinî inançların insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak değerlendirilmesi açısından önemine dikkat çekerek, “İnsan davranışlarının daha iyi anlaşılması ve anlatılması için psikolojinin akademik bir bakışla ele alınması son derece kıymetlidir.” dedi. Solmaz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, sempozyumun başarılı sonuçlanmasını diledi.

Din Psikolojisi ve Gençliğin Sorunları Panelde Ele Alındı

Sempozyumun en çok ilgi gören oturumlarından biri “Din Psikolojisi Perspektifinden Gençlik Dönemi Sorunları ve Çözüm Arayışları” başlıklı panel oldu. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Hayati Hökelekli, gençliğin insan yaşamının en çalkantılı dönemi olduğunu belirterek, “Gençlik, yetişkin olmak için çabalayan çocuktur.” ifadesiyle bu dönemin kırılgan doğasına dikkat çekti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Asım Yapıcı, gençlerdeki dinî şüphelerin genellikle entelektüel değil, duygusal nedenlere dayandığını belirterek, “Şüphe her zaman olacaktır; önemli olan onun nasıl yönlendirildiğidir.” dedi.

Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Ayten, “Liseli Gençlerde Dinî Kimlik ve Dindarlık” başlıklı sunumunda, gençlik döneminin dinî kimliğin en belirleyici evresi olduğunu ifade etti. Ayten, ebeveyn-çocuk ilişkisinin gençlerin dinî gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Yalova Üniversitesinden Doç. Dr. Fatma Baynal ise gençlerin neden inançsızlığa yöneldiği sorusuna ışık tuttu. “Gizli inançsızlar” olarak tanımlanan bireylerin bu yönelimlerini çoğunlukla sosyal baskılar, dışlanma korkusu ve ötekileştirme gibi sebeplerle gizlediklerini aktardı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Prof. Dr. Faruk Karaca da aile bağlarının dini gelişimdeki rolüne dikkat çekti. Karaca, özellikle anne ile çocuk arasında kurulan güvenli bağın inanç yapısını doğrudan etkilediğini belirterek, dindar bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynlerin önce kendi dinî bilgilerini ve kişisel gelişimlerini tamamlamaları gerektiğini söyledi.

Panel sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, tüm konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etti. Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyum, alanında uzman akademisyenlerle öğrencileri bir araya getirerek din psikolojisine yönelik bilimsel tartışmaları derinleştirdi. Sempozyum, genç araştırmacılar için hem akademik deneyim hem de fikir alışverişi açısından verimli bir zemin sundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

tasarim4

Ramazan’a özel ‘Türk ve İslam Eserleri’ sergisi açıldı

tasarim2

Otomobil şarampole devrildi

kastamonu universitesinin patent ve lisanslama kapasitesini gelistirecek projesine destek wx16Sby3

Kastamonu Üniversitesi’nin patent ve lisanslama kapasitesini geliştirecek projesine destek

beunda rektor ozolcer ogrencilerle iftar sofrasinda bulustu FZObdOkO

BEUN’da Rektör Özölçer öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

trabzonda 14 mart tip bayrami kutlamalari D1PlK2QH

Trabzon’da 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları

il saglik muduru gun 14 mart tip bayramini kutladi TDunuDnZ

İl Sağlık Müdürü Gün, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı

eski adalet bakani tunc maalesef soykirimi onleyecek kadinlarin cocuklarin katledilmesini engelleyecek bir sistem iJCdc2Ls

Eski Adalet Bakanı Tunç, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların , çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’

tasarim4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2026 13:09 tarihinde yayınlandı
0
0

Ramazan’a özel ‘Türk ve İslam Eserleri’ sergisi açıldı

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde koleksiyoner Yalçın Açıkgöz’ün 20 yıllık birikimiyle oluşturduğu Türk ve İslam eserlerinden oluşan özel koleksiyon, Ramazan ayı kapsamında sanatseverlerin ziyaretine açıldı.
Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde Ramazan ayına özel olarak düzenlenen sergide, Açıkgöz’ün koleksiyonunda bulunan 39 eserden seçilen 20 parça ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Sergide 1876 yılına ait hat sanatı örnekleri, yaklaşık 150 yıllık tılsımlı gömlek, 200 yıllık ketebeli Kur’an-ı Kerim, Kabe örtüsü ve Hz. Muhammed’e atfedilen ayak izi gibi önemli eserler yer alıyor.
Yalçın Açıkgöz, gazetecilere yaptığı açıklamada antikaya olan ilgisinin çocukluk yıllarında başladığını belirtti.
Ramazan ayının manevi atmosferinde Türk-İslam kültürüne ait eserleri vatandaşlarla buluşturmak istediklerini ifade eden Açıkgöz, koleksiyonunda özellikle tılsımlı gömlekler ve eski Kur’an-ı Kerim nüshalarının önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.
Açıkgöz, koleksiyonunda yalnızca dini eserlerin değil, savaş sanatlarına ait çeşitli tarihi parçaların da bulunduğunu söyleyerek, Ramazan ayına özel hazırlanan serginin ay sonuna kadar ziyaretçilere açık olacağını bildirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

tasarim4

Ramazan’a özel ‘Türk ve İslam Eserleri’ sergisi açıldı

tasarim2

Otomobil şarampole devrildi

kastamonu universitesinin patent ve lisanslama kapasitesini gelistirecek projesine destek wx16Sby3

Kastamonu Üniversitesi’nin patent ve lisanslama kapasitesini geliştirecek projesine destek

beunda rektor ozolcer ogrencilerle iftar sofrasinda bulustu FZObdOkO

BEUN’da Rektör Özölçer öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

trabzonda 14 mart tip bayrami kutlamalari D1PlK2QH

Trabzon’da 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları

il saglik muduru gun 14 mart tip bayramini kutladi TDunuDnZ

İl Sağlık Müdürü Gün, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı

eski adalet bakani tunc maalesef soykirimi onleyecek kadinlarin cocuklarin katledilmesini engelleyecek bir sistem iJCdc2Ls

Eski Adalet Bakanı Tunç, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların , çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’