Ramazan Öztürk tarafından
04 Nisan, 2024 20:19 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.04.2024 11:13
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ,  KARÇEL  A.Ş’nin Karbon Ayak İzini Hazırlayacak

Karabük Üniversitesi, yapılan anlaşma ile Karçel A.Ş’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanterini hesaplayacak ve Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izini belirleyecek.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ile Karçel A.Ş. arasında yapılan Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi kapsamında Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz, Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer ile 1 yıllık Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi imzaladı. Yapılan anlaşmanın ardından Karçel A.Ş.’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanteri, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsündeki görevli öğretim üyeleri tarafından hesaplanacak. Ayrıca, Avrupa Birliğinin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında Karçel A.Ş. tarafından üretilen ve AB’ye ihraç edilen her bir ürünün karbon ayak izi belirlenecek. AB’nin iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu 1 Ekim 2023 tarihinde başlatılan SKDM ile AB ülkelerine ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izi dikkate alınarak sınırda vergilendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Karçel A.Ş.’den ürün alan Avrupa’daki şirketlere her üç ayda bir ürünlerin karbon ayak izlerinin raporlanması, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek. Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ile Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer bu iş birliğinin Türkiye’nin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği mücadelesine önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsünün Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesini değerlendiren Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük şehrimizin havası, suyu ve toprağının korunması için Karabük Üniversitesi olarak ilimizdeki sanayi kuruluşlarına danışmanlık yapıyor, bilimsel destek sunuyoruz. Bu destekle fabrikalarımızın doğaya zarar vermeden üretime devam etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Karabük şehrinin kurulmasında, büyümesinde ve gelişmesinde büyük katkıları olan sanayi kuruluşlarımıza bilimsel araştırmalarımızla destek olmak, bizim için son derece önemli ve değerlidir. Yapmış olduğumuz bu çalışmaları yaygınlaştırarak üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte üniversite ile yerel yönetimler, kamu kuruluşları, STK’lar ve medya ile bilimsel iş birliklerini artırmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. (Ramazan Öztürk)  
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kediye çarpmamak için manevra yapınca taklalar attı; 2 yaralı

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesi Üçburgu mevkiinde meydana gelen kazada yola birdenbire fırlayan kedi kazaya neden oldu. Şoförü bayan olan araba kediye çarpmamak için ani hareket yapınca taklalar atarak durabildi. Kazada 2 kişi yaralandı.
Olay, ilçenin Üçburgu mevkii Bakacakkadı-Zonguldak kara yolunda gece saatlerinde meydana geldi. Şoförü öğrenilemeyen 67 AU 566 plakalı araba, yolda seyir halinde gittiği sırada yola birdenbire fırlayan kediye çarpmamak isterken direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle birlikte taklalar atarak durabildi. Kazada şoför ve yanında yolcu olarak bulunan 2 kişi yaralandı. Kazayla birlikte yolda trafik durma noktasına geldi.
İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Sıhhat, Çaycuma ve Gökçebey belediyelerinin itfaiye takımları ile bölge trafik grupları sevk edildi. Yaralılara sıhhat gruplarının olay yerinde yapılan birinci müdahalelerinin akabinde ambulanslarla en yakın hastanelere kaldırıldı. Araba ise alımlı yardımıyla yoldan kaldırılarak trafik akışı tekrar sağlandı.
Kazayla ilgili olarak polis soruşturma başlattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.