blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Temmuz, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Doktora Öğrencisi Güney Afrika’da kanser araştırmalarına katıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sıhhat Bilimleri Enstitüsü Anatomi Doktora Programı öğrencisi Halil Şaban Erkartal, Güney Afrika’da yürütülen kanser araştırmalarına katkı sağladı.
Erasmus+ KA171 Kısa Periyot Doktora Staj Hareketliliği kapsamında Güney Afrika’nın Central University of Technology (CUT) bünyesinde akademik staj gerçekleştiren Erkartal, 17-25 Haziran tarihleri ortasında Sıhhat ve Ömür Kalitesi Merkezinde laboratuvar çalışmalarına katıldı.
Staj kapsamında araştırmacı Refiloe Mokoena ve Dr. Emmanuel Njoya ile birlikte bitki özütlerinin kanser hücreleri üzerindeki tesirleri değerlendirildi.
Program müddetince Dr. Gaetan, özütlerin hazırlanma süreçlerine ait uygulamalı eğitim verirken, Dr. Chika Chukwuma ise deneysel hayvan çalışmaları ve insülin üzerine katkı sundu.
Üniversiteden yapılan açıklamada, staj çalışmaları, Prof. Tshepiso Makhafola’nın koordinasyonunda, CUT Milletlerarası Ofisi’nden Katkeho Pakose’nin dayanağıyla yürütüldüğü bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Temmuz, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yazıköy’ün saklı kalmış kültürel eserleri müzeye kazandırılacak

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy’de bulunan ve uzun müddettir korunarak saklanan Yazıköy Kilisesi’ne ilişkin kültürel miras niteliğindeki yapıtların müzeye kazandırılması için yürütülen çalışmalar sürat kazandı.
Safranbolu’daki müzeye taşınması planlanan eserler ortasında, kiliseye ilişkin ahşap proskynetarion (ikona sehpası), metal anahtar ve ahşap koltuk yer alıyor. Yapıtların korunması, belgelendirilmesi ve müze ortamında sergilenmesi maksadıyla yürütülen inceleme çalışmalarına Safranbolu Müzesi Müdürü Erdal Acar’ın yanı sıra Prof. Dr. Taşkın Deniz, Prof. Dr. Nuray Türker, Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, Dr. Öğr. Üyesi İsa Uğur, Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tokdemir ile Uzman Sanat Tarihçi Esra Oğuzkağan Özkan katıldı.
Arkeolog, mimar, sanat tarihçisi ve turizm uzmanlarından oluşan grup, köydeki yapıtları yerinde inceledi. Bilhassa proskynetarionun özgünlüğü ve korunma durumu belgelendi.
Eserin bölgedeki tarihi ve dini yapılarla ilgisini değerlendirilirken, müzeye inançlı taşınması için gerekli planlamalar yapıldı.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, 2015 yılında bu yapıtları içeren bir makale yayımladığını hatırlatarak, "Yazıköy’de 2015 yılında kelam konusu yapıtlarla ilgili bir makale yayımladık. O tarihten bu yana yapıtların korunarak sergilenmesi gerektiğini vurguladık. Safranbolu’daki müzeye taşınmaları, bölgenin kültürel mirasının tanıtımı açısından büyük değer taşıyor. Ahşap proskynetarion, metal anahtar ve ahşap koltuğun müzeye kazandırılması Safranbolu turizmine de katkı sağlayacaktır." sözlerini kullandı.
Yazıköy Muhtarı Deniz Tüzer ise, "Köyümüze ilişkin bu kıymetli yapıtların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenip sergilenmesi bizler için çok değerli. Bu çalışma, gelecekte köyümüzde yapılacak kültürel onarım ve müzeleşme projelerinin de öncüsü olacaktır. Yazıköy’de bir gün müze kurulmasını ve bu yapıtların burada sergilenmesini istek ediyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.