Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
14 Mayıs, 2016 14:54 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’ de Hemşirelik Haftası Kutlandı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü tarafından 12 – 18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla konferans ve panel gerçekleştirildi.

Üniversitenin Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliklere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş,  İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz, Sağlık Yüksekokulu Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özlem Öztürk, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Sağlık Yüksekokulu Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özlem Öztürk modern hemşireliğin kurucusu olarak bilinen FlorenceNightingale’ın “Yaratanın en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirelerin eline terk edilmiştir” sözüne atıfta bulunarak Hemşirelik Haftası’nın nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle aktardı: “FlorenceNightingale ve 38 kişilik hemşire kafilesi 1854’te İstanbul’a gelmiş ve disiplinli çalışmaları ile enfeksiyondan ölüm oranını %42’den %2’ye düşürmüştür. Kırım Savaşı sırasında gösterdiği başarılarla modern anlamdaki hemşireliğin kurucusu olmuş yaralılara, hastalara bilgi ve şefkatle bakması onun efsaneleşmesini sağlamıştır. İlk olarak dünyada 1954, ülkemizde 1964 yılından itibaren FlorenceNightingale’ın doğum günü olan 12 Mayıs’ı kapsayan hafta Hemşirelik Haftası olarak bilimsel ve sosyal etkinliklerle kutlanmaktadır.”

Hemşirelerin kendi eğitim ve yönetimlerinde söz sahibi olabilmeleri gerektiğini de söyleyen Öztürk “Bu amaçla öğrencilerimizin aktif olarak yer aldığı bu programda hem bilimsel hem de sosyal anlamda gerçekleştirdikleri faaliyetlerden dolayı tebrik ediyor, tüm hemşirelerin Hemşireler Haftası’nı kutluyorum.” dedi.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz de bir konuşma yaparak şunları kaydetti: “İnsan neslinin devamı sağlıklı toplumlarla gerçekleşiyor. Toplum sağlığında hemşireliğin yeri yadsınamayacak derecede bir öneme sahiptir. Hemşireler toplum sağlığının korunmasında devamlılığın sağlanması için çok önemlidir. Meslek hayatında hemşirelerde şu üç temel özelliğin bulunması gerektiğini düşünüyorum; ekip çalışması, el becerisi ve bilgi birikimi. Öğrencilerimizin mesleklerine sahip çıkarak hayata bir adım önde başlayacaklarını düşünüyorum. Hemşirelik Haftası’nı kutluyor başarılar diliyorum.”

“HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNİ ETKİLEYEN EĞİLİMLER” KONFERANSI

Açılış konuşmalarının ardından Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Eti Aslan’ın sunumu ile “Hemşireliğin Geleceğini Etkileyen Eğilimler” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Fatma Eti Aslan “Bir insanın yaşamını kurtardığında sana kahraman derler, sevecen yaklaştığında sana arkadaş derler, bakımda bilimsel yöntemleri kullandığında sana uzman derler. Bunların üçünü de yaptığında sana hemşire derler.” diyerek başladığı konuşmasına mesleğin gerektirdiği donanım, görevler ve sorumluluklar gibi konulara değindi.

Aslan konuşmasında şunları aktardı: “Hemşirelik, sabrın ve özverinin mesleğidir. Biz mesleğimizin doğuşuna tanıklık etmiş bir ülkenin hemşireleriyiz. Dünyayı değiştiren ve hemşireliğin kurucusu olan kadın FlorenceNightingale’dir. Birleşmiş Milletler 2010 yılını Hemşirelik Yılı ilan etmiştir. Bu kadar önemli bir mesleğe sahibiz. İlerleyen yıllarda çoğu meslekleri robotlar yapacaktır, fakat hemşireliği yapamazlar çünkü hemşirelik merhamet, zeka, empati, yaratıcılık ve hayal gücü gerektirir. Çağın gereklerine, teknolojiye ve bilgi birikimine ayak uydurmamız gerekmektedir. Bizler eğitim alırken dünün dünyasında aldık fakat bugünün dünyasında çalışmaktayız. Bu da bizlerin çalışmasını, yenilenmemizi gerektirmektedir. Sonuç olarak beceri temellilikten bilgi temelliğine dönüşüm kaçınılmazdır. Bu nedenle yaşam boyu öğrenmeyi davranış biçimi haline getirmeliyiz. Ben 36 yıllık bir hemşireyim. İşimi hep severek yaptım. Sizler de işinizi severek yapın sevdiğiniz işi yapın.”

Konferansın ardından Hemşirelik Bölümü öğrencisi İbrahim Kayabek’in hazırladığı “Hemşirelik” konulu sinevizyon izletildi. Müzik Öğrenci Kulübü’nün sunduğu müzik dinletisi de katılımcılara keyifli bir ortam oluşturdu.

“HEMŞİRELİKTE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM” PANELİ

Hemşirelik Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlik öğleden sonra öğrencilerin panelist olarak yer aldığı “Hemşirelikte Yenilikçi Yaklaşım” konulu panel ile devam etti.

Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencisi Barış Akgöz’ün moderatörlüğünde yapılan panelde öğrencilerden Merve Özdemir “Hemşirelik ve Sanat” başlığı altında konuşmasını yaptı. Özdemir konuşmasında hemşirelik ve sanatın iç içe olduğunu ve hemşireliğin her alanda kullanılması gerekliliğinden bahsetti.

İkinci panelist olarak Mehmet Yiğit de “Hemşirelik ve Bilişim” konusu ile hemşirelik uygulama becerilerinin adapte edilme süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panelde son olarak Ümran Önder de “Hemşirelikte Kariyer Planlama” konusu ile Ümran Önder ise hemşireliğin hastane dışındaki çalışma alanları ve kariyer planlaması hakkında bilgiler sundu.

Panelin arından Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nün 9-12 Mayıs tarihlerinde düzenlemiş olduğu Hemşirelik Bölümü Sınıflar Arası Voleybol Turnuvası’nda dereceye giren öğrencilere kupa ve madalyaları takdim edildi.

Program, panelist ve katılımcılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr kucuk yapay zeka uygulamalariyla ormancilik faaliyetlerinde yeni bir donem basladi gbEe7s4i
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Prof. Dr. Küçük: “Yapay zeka uygulamalarıyla ormancılık faaliyetlerinde yeni bir dönem başladı”

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen 5. Uluslararası Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumunda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleriyle ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralandığını söyledi.

Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “5th International Forest Entomology and Pathology Symposium (IFEPS 2026)”, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde başladı. Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü destekleriyle gerçekleşen sempozyumda orman sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir ormancılık alanlarında önemli bilim insanlarını bir araya getirdi.

“Yapay zeka ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadı”

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, orman ekosistemlerini etkileyen biyotik ve abiyotik faktörlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleri ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadır. Önümüzdeki süreçte orman sağlığının korunması ve zararlı organizmaların yönetiminde bu teknolojilerin çok daha etkin kullanılacağına inanıyorum” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu ise küresel iklim krizinin ormancılık faaliyetleri üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Değişen iklim şartları nedeniyle Akdeniz kuşağındaki ülkelerde etkilerin daha yoğun hissedildiğini belirten Ragıpoğlu, artan orman yangınları, kuraklık, sıcaklık değişimleri ve orman ekosistemlerinin kuzeye veya daha yüksek rakımlara doğru kaymasının zararlı organizma popülasyonlarında ciddi artışlara yol açtığını ifade ederek, “ICP Forests kapsamında dünya genelinde çok sayıda seviye 1 ve seviye 2 izleme alanı bulunmaktadır. Türkiye’de de yüzlerce izleme noktası üzerinden önemli miktarda veri toplanmaktadır. Bu veriler, orman sağlığının izlenmesi açısından büyük değer taşımaktadır. Sahada çok büyük miktarda veri üretiyoruz; ancak bu verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesi için üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin katkısına ihtiyaç duyuyoruz. Bu alanlarda çalışmak isteyen araştırmacılarımıza kapımız her zaman açıktır” diye konuştu.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür de orman ekosistemlerinde yaşanan kayıpların yalnızca görünen zararlarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, yürütülen mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti. Kastamonu’nun ormancılık alanındaki güçlü akademik birikimine değinen Gür, “Ormancılık biliminde uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sempozyum sayesinde hem bilimsel bilgi paylaşımı sağlanacak hem de yeni araştırma ağlarının kurulmasına katkı sunulacaktır” diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal ise Türkiye’de kabuk böcekleri nedeniyle her yıl yaklaşık 1,2 milyon metreküplük ağaç servetinin zarar gördüğünü belirterek, ekonomik kayıpların çoğu zaman fark edilmeden ilerleyen ciddi bir durum oluşturduğunu ifade etti. Kabuk böceklerinin yol açtığı zararın orman yangınları kadar önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, Avrupa ormanlarının sağlık durumunun uzun yıllardır uluslararası standartlarda izlenmekte olduğunu dile getirerek, “Avrupa ormanlarının sağlık durumunu izlemek, hava kirliliğinin etkilerini değerlendirmek ve iklim değişikliği ile diğer çevresel baskıların orman ekosistemleri üzerindeki sonuçlarını ortaya koymak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Uzun yıllara dayanan uluslararası uyumlu veri altyapısı sayesinde orman ekosistemlerindeki değişimler bilimsel olarak takip edilebilmekte ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilebilmektedir. Günümüzde hava kirliliği, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlar ormanlarımız üzerinde giderek artan baskılar oluşturmaktadır. Bu nedenle orman sağlığının düzenli izlenmesi, risklerin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Üç gün sürecek sempozyum kapsamında bilimsel sunumların yanı sıra teknik geziler ve akademik değerlendirme toplantıları da gerçekleştirilecek. Sempozyumun, ulusal ve uluslararası düzeyde yeni bilimsel iş birliklerine katkı sağlaması bekleniyor. Sempozyum oturumları ise Teknokent’te gerçekleştirilecek.

Sempozyumun açılışının ardından katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Sempozyuma Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu, Orman Bölge Müdürü Hakan Yaslıkaya, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür ile akademisyen ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin