blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
06 Aralık, 2024 11:27 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ, Ahşap Yapılar ve Tasarımda Yeni Dönem Başlatıyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ), ahşap yapılar ve tasarım alanında yenilikçi projelerle adını duyurmaya hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık öncülüğünde kurulan Ahşap Çalışma Takımı, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak ve sürdürülebilir üretim süreçlerini desteklemek için çalışmalarına başladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), sürdürülebilir üretim ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla ahşap yapılar ve tasarım alanında yenilikçi projelere odaklanıyor. Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın öncülüğünde kurulan Ahşap Çalışma Takımı, ahşap malzemelerin etkin şekilde değerlendirilmesi ve üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirecek projeler geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Ahşap Çalışma Takımı’nın ilk toplantısı Karabük Üniversitesi Senato Toplantı Odası’nda gerçekleşti. Toplantıya Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yörür, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Altun ve üniversiteden çok sayıda akademisyen katıldı. Toplantıda, Karabük’ün yüzde 74’ünün ormanlarla kaplı olduğu belirtilerek, bölgedeki orman kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik hedefler masaya yatırıldı.

"AHŞAP YAPILAR KONUSUNDA UZMANLIK GELİŞTİRECEĞİZ"
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, ahşap yapıların sürdürülebilirlik ve dayanıklılık açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Kırışık, "Karabük, orman kaynakları açısından zengin bir bölge olmasına rağmen bu kaynakların ticari, mimari ve uygulama alanlarındaki potansiyelini yeterince değerlendiremedik. Bu alanda uzmanlık geliştirerek ahşap taşıyıcı sistemler ve yapı tasarımı konusunda yeni projeler üretmeyi hedefliyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, dünyanın birçok yerinde yüzde 100 ahşap taşıyıcı sistemlere sahip çok katlı binaların inşa edildiğini öğrendik. Biz de bu deneyimlerden ilham alarak bölgemize ve ülkemize değer katmayı amaçlıyoruz." dedi.

Ahşap Çalışma Takımı’nın odak noktaları arasında, deprem bölgeleri için dayanıklı ahşap yapıların tasarlanması, ahşap ürünlerin ticari potansiyelinin artırılması ve Karabük Üniversitesi’nin bu alandaki akademik birikiminin geliştirilmesi yer alıyor. Karabük Üniversitesi’nin başlattığı bu girişim, Türkiye’nin ahşap ve tasarım alanındaki potansiyelini geliştirmek adına önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ocak, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Hamsi yeniden tezgahlarda, 200 liradan alıcı buluyor

Zonguldaklı balıkçı esnafı Oktay Ertürk, balık sezonunun gidişatını ve fiyatlardaki dalgalanmayı değerlendirdi. Palamudun bu sene neden olmadığını iklim değişikliğine bağlayan Ertürk, hamsinin yeniden tezgahlara dönmesiyle vatandaşın balığa yöneldiğini belirtti.
Zonguldak balıkçı esnafından Oktay Ertürk, tezgahlarda en çok hamsinin ilgi gördüğünü belirtti. Palamudun olmayışını da anlattı. Bu yıl palamudun neden beklenen bolluğa ulaşmadığına değinen Ertürk, iklim şartlarının dengesizliğine dikkat çekerek, "Palamut bu sene yapmadı. Sebebi hayvanın havyarını dökememesi. Hava bir soğuk bir sıcak yaptı. Palamut ise sıcağı sever. İstediği ortamı bulamayınca Karadeniz’den beklediğimiz o bolluk çıkmadı" dedi.
Piyasadaki fiyatların tamamen denize bağlı olduğunu vurgulayan Ertürk, "Balık bol olursa ucuz, az olursa pahalı oluyor. Bizimle alakası yok. Hamsi 200 TL, mezgit 350 TL, istavrit 150 TL’den satılıyor" ifadelerine yer verdi.
Ertürk, her şeye rağmen halka ucuz ve taze balık yedirmek için mücadele ettiklerini ve sezonun bu seyirde devam edeceğini öngördüklerini ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin