Karabük Postası tarafından
14 Ekim, 2021 07:47 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kaymakam Türköz köylerde incelemelerde bulundu

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Ovacuma Akkışla, Tintin ve Cabbar köylerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kaymakam Türköz ilk olarak Safranbolu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihalesi yapılan içme suyu deposu inşaatında incelemelerde bulundu. Türköz’e İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yeşilyurt, İlçe Jandarma Komutanı Emrah Aydın, İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Ünal, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Emre, İlçe Özel İdare Müdürü Talha Durum, Köylere Hizmet Götürme Birlik Müdürü Gökhan Kara eşlik etti. Ziyarette köy muhtarı ve yüklenici firma sorumlusundan çalışmalar ve inşaat süreci ile ilgili bilgiler alan Kaymakam Türköz, içme suyu deposunun en kısa sürede tamamlayarak vatandaşların hizmetine açmak istediklerini söyledi. Ağustos ayında yaşanan sel nedeniyle Cabbar Köyünde de hasar alarak ulaşıma kapanan köprü, tamamlanan çalışmaların ardından yeniden ulaşıma açıldı. Cabbar Köyü’nde de vatandaşlarla bir araya gelen Türköz, “Yoğun yağış dolayısıyla afetten zarar gören Ovacuma'da tespit ettiğimiz hasar tespit çalışmaları sonucunda devletimizin tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın ivedi bir şekilde yanında olarak yaraları sardık. Cabbar Köprüsünde yapılan çalışmalar neticesinde de çok kısa sürede köy halkı ulaşımına yeniden kazandırdık. Allah bir daha böyle afetler yaşatmasın. Köyümüze hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Haziran, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anneliğin görünmeyen yüzü: Lohusalık sendromu

Psikolog İrem Durna, lohusalık sendromunun korkulacak bir durum olmadığını, anlayış ve dayanakla çarçabuk üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Uzmanlar, doğumu bir bayanın hayatında hem fizikî hem de duygusal olarak derin değişimlere yol açan bir tecrübe olarak tanımlıyor. Lakin bu büyük dönüşüm süreci her vakit memnunluk tabloları ile uyuşmuyor. Doğum sonrası periyotta birtakım bayanlar lohusalık sendromu diye bilinen, duygusal olarak kuvvetli bir süreçle karşılaşabiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Psikoloğu İrem Durna, lohusalık sendromu ile başa çıkmanın yollarını aktardı.
Lohusalık sendromunun belirtilerinden bahseden Psikolog İrem Durna, "Lohusalık sendromunun en değerli belirtileri; çok duygusal reaksiyonlar, güç kaybı ve halsizlik, konsantrasyon zorluğu, diğerlerinden uzaklaşma, değersizlik yahut suçluluk hissi, keyif alamama (anhedoni), kendi hislerini tanımlayamama, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, süratli kalp atışı üzere gerilim kaynaklı fizikî şikayetler. korku bozukluğu ve obsesif niyetlerdir. Bu belirtiler, annenin günlük hayatını olumsuz etkileyebileceği üzere, bebekle sağlıklı bir bağ kurmasını da zorlaştırabilir" dedi.

"Lohusalık sendromunun üstesinden gelmek mümkün"
Sendromun tahlili hakkında da bilgi veren İrem Durna, "Lohusalık sendromunun en değerli özelliklerinden biri, profesyonel takviyeyle büsbütün çözülebilir olmasıdır. Psikoterapi, annenin hislerini anlamasına ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bilhassa bilişsel davranışçı terapi (BDT) üzere usuller, annenin olumsuz fikirlerle baş etmesine yardımcı olur. Lohusalık sendromu, korkulacak bir durum değildir; bilakis, anlayış ve takviyeyle çarçabuk üstesinden gelinebilir. Bu periyotta annenin kendisine şunu hatırlatması kıymetlidir; ‘mükemmel olmak zorunda değilim, elimden gelenin en düzgününü yapıyorum.’ Unutmayın, yalnız değilsiniz. Lohusalık sendromuyla baş etmek, hem ferdî hem toplumsal bir farkındalık sorunudur. Annelerin bu süreci paylaşması, sadece kendilerini değil, tıpkı vakitte öteki anneleri de güçlendirecek bir adımdır" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin