Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
05 Mart, 2023 15:22 tarihinde yayınlandı
0

Kayabaşı Merdivenlerinde Tehlike Çanları

Kayabaşı’nı Köprübaşı’na bağlayan asansörün yapılması ile daha az kullanılan merdivenlerin bulunduğu alanda yaşanan toprak kaymalarının yanı sıra merdivenlerin harabe görüntüsü vatandaşların korkulu rüyası oldu.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 İlde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından ülke genelinde olduğu gibi Karabük’te de sağlıksız yapılar gündeme gelirken, bunlardan biri de hiç kuşkusuz Kayabaşını Köprübaşına bağlayan merdivenler oldu. Merdivenlerin bulunduğu alanın uçurum olması ve hemen alt kısmından da Araç çayının geçmesi tehlikenin boyunu bir kat daha artırıyor.Çünkü merdivenlerin bulunduğu alanın üst kısmında bulunan yamacın altından su çıkarken, merdivenin hemen altında da kaymaların yaşandığı görüldü

YAMAÇLARIN ALTINDAN SU ÇIKIYOR VE TOPRAK KAYMASI YAŞANIYOR
Bazı vatandaşların Kayabaşı’nı Köprübaşı’na bağlayan bölgede Karabük Belediyesi tarafından yapılan asansörü kullanmayarak merdivenlerden çıkmayı tercih ediyor. Burada yaşanan sorunun yıllarca devam ettiğini ifade eden vatandaşlar, göreve gelen hiç bir Belediye Başkanının burada bir çalışma yapmamasını da eleştirdiler. Asansör yapıldıktan sonra merdivenlerin kapatıldığını ifade eden vatandaşlar, aradan geçen sürede bu merdivenlerin yeniden kullanılmaya başladığını söylediler.

Konuyla ilgili olarak Birlik Medya mikrofonlarına konuşan vatandaşlar; “Merdivenlerin üst ve alt kısmında toprak kaymaları yaşanıyor. Burası daha önce kullanıma kapanmıştı, Belediye Başkanımız Rafet Vergili’den rica ettik tekrar kullanıma açtı burayı. Burada bir takım kaymalar var, kayaların altından su çıkıyor, burası senelerdir böyle. Burasının her tarafı tehlike arz ediyor alt tarafları açık, Buradaki asansörümüz bile tehlikede, buradan lağım suyu bile çıkıyor. Bu sorun yıllardır devam ediyor. Merdivenlerin üzerine taş kaplama yaptılar kendilerince sorunu çözdük dediler. Buranın temizliğini bina sakinleri olarak kendimiz yapıyoruz. Araç Çayı kenarında ıslah çalışmaları yapıldıktan sonra burada çeşitli kaymalar oldu bu kaymada hemen üst taraftaki binaların su gideri ve lağım giderinin akmasından kaynaklandı bunların hemen onarılması lazım. Biz bunu defalarca söyledik, burası hiç sağlam bir yer değil en ufak deprem ve sallantıda yıkılır biz burada korku içersinde yaşıyoruz. Burada devamlı su akıyor ve toprak kaymaları yaşanıyor, merdivenlerin alt tarafı da aynı durumda . Burası kaderine terk edilmiş durumda” dedi.
Bir başka vatandaş ise “10 Yıldır burada yaşanan sıkıntıyı söylüyoruz. tamam not alıyoruz diyorlar ama yapılan hiç bir şey yok, burasının üst tarafından bir çok bina var, bu binalarda tehlike içinde. Buradaki görüntü utanç verici. Burayı kapatmak çare değil ki tamir etmek gerekiyor. Bu soruna bir an önce çözüm bulunsun” dedi. “(Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
KBUden dijital ebeveynlige bilimsel destek
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
11 Haziran, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den dijital ebeveynliğe bilimsel destek

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından yürütülen TÜSEB destekli proje kapsamında geliştirilen dijital ebeveynlik uygulaması, bebeklik döneminde öz bakım becerileri konusunda ailelere bilimsel ve güvenilir içeriklerle rehberlik ediyor.

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehnaz Ceylan’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışma, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen proje kapsamında hayata geçirildi. “Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulamaları: Bebeklik Döneminde Öz Bakım Becerileri” başlıklı proje ile ebeveynlerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişiminin artırılması ve bebeklerin gelişim süreçlerinin bilimsel temelli içeriklerle desteklenmesi amaçlandı.

Proje kapsamında ebeveynlerin kullanımına yönelik özel bir web sitesi hazırlandı. Web sitesinde, 0-36 ay arasındaki bebeklerin gelişim özelliklerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici etkinlikler, uygulamalar ve rehber içerikler yer aldı. Hazırlanan içeriklerle ebeveynlerin çocuklarının gelişim süreçlerini daha yakından takip etmeleri, yaş dönemlerine uygun etkinliklere ulaşmaları ve çocuklarının öz bakım becerilerinin gelişimini desteklemeleri hedeflendi.

Projenin amacı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şehnaz Ceylan, bebeklik döneminin çocuk gelişimindeki kritik önemine dikkat çekerek, “Ebeveynler doğru kaynaklara ulaşmak istiyorlar. Biliyoruz ki artık teknolojik uygulamalar, web uygulamaları ya da bloglar yoğun olarak kullanılıyor. Ancak bu kaynaklara doğru ve bilimsel içeriklerle ulaşmaları çok kıymetli. Bu nedenle Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulaması sayfasını özellikle bebeği olan ebeveynlerin kullanabilmesi için hazırladık.” dedi.

Proje kapsamında hazırlanan web sitesinde, bebeklerin gelişim dönemlerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici uygulamalara yer verildi. Uyku, beslenme ve günlük yaşam becerilerinin yanı sıra düğme ilikleme, kıyafet giyme ve saç tarama gibi becerilerin gelişimini destekleyen etkinlikler görsel içeriklerle sunuldu.

Ebeveynlerden gelen geri dönüşlerin projeye önemli katkı sağladığını belirten Ceylan, “Bu projenin en önemli noktası ebeveynlerin bu dönemde desteğe ihtiyaç duymalarıydı. Ancak sadece bilgi değil, duygusal destek de önemliydi. Bu sayfada ebeveynlere güzel mesajlar da yazdık. Her okuduklarında kendilerini daha iyi hissettiler, daha fazla motive oldular ve bebekleriyle daha kaliteli zaman geçirdiler.” ifadelerini kullandı.

Dijital araçların ebeveynler tarafından yoğun şekilde kullanıldığını ancak bilgi kirliliğinin önemli bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Ceylan, “Ön çalışmamızda ebeveynlere sorduğumuzda gerçekten çok fazla dijital kaynak kullandıklarını gördük. Ancak burada çok fazla bilgi var ve bu bilgilerin ışığında ebeveynlerin kafası karışıyor. Ne yapmalıyım, ne zaman yapmalıyım, nasıl yapmalıyım sorularıyla karşılaşıyorlar. Bizim web uygulamamızda beceri etkinlikleri görsel olarak verilmiş durumda ve içerikler bilimsel kaynaklara dayanıyor.” diye konuştu.

Projede ilk deneysel çalışmanın 40 ebeveynle gerçekleştirildiğini aktaran Ceylan, uygulamanın ilerleyen süreçte yeni projelerle geliştirilebileceğini belirtti.

Türkiye’de dijital ebeveynlik farkındalığının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Ceylan, “Ebeveynler dijital ortamları yoğun şekilde kullanıyorlar ancak doğru kaynaklara ne kadar ulaştıkları konusunda henüz yeterli noktada olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu projenin en önemli kısmı farkındalık yaratmaktı. İyi ve güvenilir bir sayfa kullanmanın ebeveynlere nasıl katkı sağladığını görmüş olduk.” dedi.

Proje kapsamında geliştirilen web uygulamasının iki yıl boyunca ebeveynlerle uygulandığını ifade eden Ceylan, sistemin yeni projelerle geliştirilerek daha geniş kitlelere ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bilimsel araştırmalarla toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretmeye devam eden Karabük Üniversitesi, çocuk gelişimi ve aile destek hizmetleri alanında yürüttüğü projelerle dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmayı sürdürüyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin