KASTAMONU Yenilenen protokol neticesinde Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), K türü yetki belgeleri ile ilgili tüm işlemleri yapmaya yeniden yetkili oldu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında yenilenen protokol neticesinde Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, K türü yetki belgeleri ile ilgili tüm işlemleri yapmaya yeniden yetkili oldu. K türü yetki belgelerinin yeniden KATSO’dan verilmeye başlandığını belirten Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mustafa Elmas, bu konudaki girişimlerinin olumlu sonuç verdiğini ifade ederek, “Kastamonu’da hafif ve tam ticari araçlar ile taşımacılık sektöründeki araçlara verilen ve zorunlu olan K türü yetki belgeleri için üyelerimiz, odamız ilgili biriminden gerekli işlemleri yaptırabilirler” dedi. Elmas, “K türü yetki belgelerinin yeniden odamızdan verilecek olması üyelerimiz ve tüm Kastamonulular adına memnuniyet verici ve müjde niteliği taşıyan önemli bir gelişmedir. Oda olarak üyelerimizin iş yaşamında karşılaştıkları zorluklar ve engelleri aşmak adına her türlü gayreti gösteriyoruz ve bundan sonraki süreçte de aynı içtenlikle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu güzel gelişme üyelerimize hayırlı olsun” diye konuştu. Daha önce Kastamonu’nun Bolu’ya bağlı olduğunu ve K türü yetki belgesi almak için şoförlerin büyük zorluklar çektiğine işaret eden Elmas, “Bolu’ya Kastamonu’nun dışında Karabük, Zonguldak, Bartın, Sakarya ve Düzce’de bağlıydı. Şoförlerimiz, Bolu’ya gittiklerinde hemen işlemlerini gerçekleştiremiyorlardı. Şimdi bu sorun ortadan kalmış oldu. 2009 yılında K türü yetki belgesi vermeye başladık ve 4 yıl sonra Anayasa Mahkemesi tarafından protokolün iptal edilmesi sonrası bu yetki bizlerden alınmıştı. Fakat yapılan yeni protokol çerçevesinde 9 Mayıs tarihinden itibaren yeniden K türü yetki belgesi vermeye başladık” şeklinde konuştu. Ayrıca Elmas, şu anda odalarına başvuruda bulunan 3 bin aktif dosyanın olduğunu sözlerine ekledi.


KATSO, K Belgesi Vermeye Başladı
Karabük’te hastanelere afet eğitimi
İl Sağlık Müdürlüğü, olası afet ve acil durumlara karşı hastanelerin hazırlığını artırmak amacıyla “2. Karabük Hastane Afet Planları (HAP) Uygulayıcı Eğitimi”ni tamamladı. Üç gün süren eğitime 25 sağlık personeli katıldı.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, olası afet ve acil durumlarda hastanelerin kesintisiz ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmesi amacıyla yürüttüğü hazırlık çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
2026 yılı faaliyet planı çerçevesinde düzenlenen “2. Karabük Hastane Afet Planları (HAP) Uygulayıcı Eğitimi”, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) eğitim salonunda gerçekleştirildi.
Programa, il genelindeki farklı hastanelerden gelen 25 sağlık personeli ve alanında uzman 4 eğitmen katıldı. Üç gün süren yoğunlaştırılmış eğitim boyunca, bir hastanenin afet anındaki yönetim mekanizması ve operasyonel süreçleri teorik ve pratik boyutlarıyla masaya yatırıldı.
Eğitim programı kapsamında katılımcılara kritik konularda detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Bunlar arasında kitlesel yaralanmalı olaylarda hastanenin müdahale aşamaları ve kapasite artırımı, hastane afet triyaj alanında yaralıların aciliyet durumuna göre sınıflandırılması ve yönetimi, bilgi yönetimi ile acil müdahale planının aktivasyonunda doğru ve hızlı veri akışı, tatbikat ve değerlendirme süreçleri yer aldı.
Hastanelerin sadece tıbbi müdahale değil, aynı zamanda lojistik, iletişim ve güvenlik gibi alanlarda da bir bütün olarak afete hazır olmasını hedefleyen bu eğitimle il genelinde HAP uygulayıcı sayısı artırıldı. Eğitim süreci, katılımcıların afet senaryoları üzerine yaptığı grup çalışmaları ve genel değerlendirmelerle sona erdi.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sağlık tesislerinin her türlü olağandışı duruma karşı dirençli ve hazırlıklı olması için eğitim faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

