Kastamonu’da kuvvetli sağanak karayolunu ulaşıma kapattı
Kastamonu’nun Küre ilçesinde tesirli olan kuvvetli sağanak yağış sebebiyle kapanan yol, takımların çalışmasıyla ulaşıma açıldı.
Edinilen bilgiye nazaran, Kastamonu’nun Küre ilçesinde tesirli olan kuvvetli sağanak yağış sebebiyle Kastamonu-İnebolu karayolu, Ayrancı mevkiinde ulaşıma kapandı. Yola taşan yağmur suyu ve toprak yığını sebebiyle kapanan yolda uzun araç kuyruğu oluştu. Bölgeye sevk edilen Karayolları gruplarının çalışmasıyla yol temizlenerek tekrar ulaşıma açıldı.
Önceliğim emekli ve işçiler, emekli maaşları, sağlık ve eğitim harcamalarından feragat edemem" Bu sözlerin sahibi İspanya Başbakanı Pedro Sanchez. Nato'nun savunma harcamalarına ülkesinin verdiği katkıyı artırmayı bu sözlerle reddetti. NATO ya üye 32 ülke var. Savunma harcamalarını reddeden tek ülke İspanya. Yeri gelmişken vicdan sahibi bu delikanlı liderden biraz söz etmek istiyorum. Pedro Sánchez 1972 doğumlu. Haziran 2018'den bu yana İspanya Başbakanı. Aynı zamanda Haziran 2017'den bu yana İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Genel Sekreteri.
Gazze'deki olayları soykırım olarak nitelendirip AB'nin İsrail ile anlaşmasını askıya almasını talep etmişti. "Rusya’ya Ukrayna’ya saldırdığı için 18 kere yaptırım uygulayan AB’nin, çifte standart uygulayarak, İsrail’le ortaklık anlaşmasını askıya almamasının akıl alır yanı yok. Üstelik İsrail insan haklarına ilişkin 2’nci maddeyi açıkça ihlal ediyor.” demişti. Sanchez, AB ülkelerinde pek görmeye alışık olmadığımız bir lider. Dürüst ve karakterli. Hollanda'nın Lahey kentindeki hükümet ve devlet başkanları toplantısında toplu fotoğraf verilirken, özellikle dikkat ettim. En solda, tek başına dimdik ve gururla bakıyordu.
Bizimde katıldığımız Hollanda'daki zirvede NATO üyeleri; Trump'ın baskısıyla, savunma harcamalarını GSYH'nin yüzde 5 ine çıkarmayı kabul etti. ABD Başkanı Trump İspanya'nın bu tutumuna çok sinirlenmiş. "İspanya tek direnç gösteren ülke, ticarette kendilerine iki katı fatura ödetiriz, bunu böyle bilsinler" demiş. Washington'daki Cumhuriyetçi çevreler de İspanya'ya ekonomik yaptırım seçeneklerinin konuşulabileceğini belirtmişler.
Türkiye ise savunma bütçesini 3 katından fazla artırmayı taahhüt etmiş. Yani 22 milyar dolardan 70 milyar dolara çıkarmayı kabul etmişiz. Ekonomideki onca sıkıntıya 48 milyar dolarlık yeni bir yük !
Türkiye savunma sanayii yatırımlarını her zaman önde tutan bir ülke. Son yıllarda yakalamış olduğu büyük ivme ile dikkat çekiyor. NATO' nun en güçlü ordularından birine sahip. Elimizden geleni zaten yapıyoruz. Ekstra bir yüke gerek var mıydı?
Bakalım, 70 milyar dolar GSYH mızın yüzde 5'ine mi karşılık geliyor? 2024 yılı GSYH 43 trilyon 410 milyar 514 milyon TL idi. 1 trilyon dolardan biraz fazla. Biz 1 trilyon kabul edelim. Bunun yüzde 5'i 50 milyar dolar eder. Tabii bu 2024 yılına göre. 2025 yılı GSYH ne olur bilmiyorum. Bu 70 milyar dolar bana biraz abartılı geldi. Her yıl savunma bütçemize 22 milyar dolar zaten ayırıyoruz. Hadi yüzde 100 artsın 44 milyar dolar olsun, hadi 50 milyar dolar olsun.
"Diğer NATO ülkelerine göre savunma sistemlerine en fazla yatırım yapan, ordusunu sürekli güçlü ve dinamik tutan bir ülkeyiz. Bizden daha fazla fedakarlık beklenmesin" Şu dostumuz Trump'a bunları hatırlatıp, bu işi 40 milyar dolara bağlayamaz mıydık? 30 milyar dolar cık da emeklilerimiz'e kalsaydı, fena mı olurdu? Açlık sınırının altında, hatta yarısı kadar ücretlerle yaşama tutunmaya çalışan milyonlarca insanımız var. Bizim emeklimiz, İspanya'nın emeklisinden çok daha zor durumda! İspanya jeopolitik konumu gereği bizim kadar risk altında değil ama neticede NATO üyesi
İşte geldi Temmuz. Hiç TUİK in enflasyonunu beklemeyin. Ben söyleyeyim size %16