blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi, diyabet ve kanser tedavisinde silimarinin etkisi araştıracak

Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK 3501 projesi ile diyabet ve kanser tedavisinde silimarinin yan etkilerini araştıracak.
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Veterinerlik Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Terzi’nin yürütücü olduğu “Silimarinin Ferroptozisi İnhibe Edici Etkisini, Diyabet ve Sorafenibin neden olduğu Karaciğer ve Böbrek Hasarının Patogenezinde Araştırılması” projesi, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Kaynar, proje danışmanı olarak Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Serkan Erol, Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Beste Demirci, Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Celal Demir ve Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İlayda Yıldırım’da araştırmacı olarak projeye destek verecek.
Proje çerçevesinde, diyabet komplikasyonları ve kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan sorafenibin toksik yan etkilerini azaltmada veya önlemede, silimarinin etkisinin araştırılması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda silimarinin, diyabetin komplikasyonları ve kanser hastalarında kullanılmasına yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlaması hedefleniyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti. Başta Doç. Dr. Funda Terzi olmak üzere projede yer alan Kastamonu Üniversitesi öğretim üyelerini tebrik eden Rektör Topal, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Haziran, 2025 08:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Minik Semih’in organları 3 çocuğa umut oldu

Sinop’un Ayancık ilçesinde denizde boğulma tehlikesi geçiren 9 yaşındaki minik Semih’in, kaldırıldığı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde beyin vefatı gerçekleşti. Minik Semih’in ailesi tarafından bağışlanan organları 3 çocuğa umut oldu.
11 Haziran Salı günü Sinop’un Ayancık ilçesinde serinlemek için denize giren 9 yaşındaki Semih Efe Ö., bir müddet sonra suda çırpınmaya başladı. Etraftakilerin yardımıyla denizden çıkarılan küçük çocuk, olay yerinde yapılan birinci müdahalenin akabinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Ağır bakım ünitesinde hayat çabası veren Semih’in beyin vefatı gerçekleşti. Acılı aile, çocuklarının organlarını bağışlama kararı aldı. Semih’in 2 böbreği ve karaciğeri OMÜ’de Genel Cerrahi Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kağan Karabulut koordinasyonunda yapılan ameliyatla alındı. Böbrekler Ankara’da, karaciğer ise Bursa’da organ bekleyen 3 çocuğa nakledilecek.
OMÜ Organ Nakli Koordinatörü Hemşire Birgül Tan, "11 Haziran’da boğulma nedeniyle gelen çocuğumuz maalesef bugün beyin mevti tanısı aldı. Yapılan görüşmede ailesi gönüllülük yaparak karaciğer ve böbreklerini bağışladı. Organları tekrar kendisi üzere olan çocuklara gidecek. Böbrekler Ankara’ya, karaciğer ise Bursa Uludağ’da bir çocuğa nakil olacak. Aileye teşekkür ediyoruz. Herkesin bu hususta hassas olmasını istiyoruz. Organ bağışı hayat kurtarır" dedi.
Organlar, Ulusal Medikal Kurtarma Grubu (UMKE) aracıyla taşınarak Samsun-Çarşamba Havalimanı’na götürüldü. Oradan uçakla nakil yapılacak vilayetlere gönderildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin