Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Temmuz, 2023 11:25 tarihinde yayınlandı
0

Kars’ta, “40 kapılı şehir” yoğun ilgi görüyor

Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, “medeniyetler beşiği”, “dünya kenti”, “bin bir kilise” ve “40 kapılı şehir” olarak da adlandırılan Ani Ören Yeri, ziyaretçi akınına uğruyor.

 

 

 

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapan Ani Ören Yeri son günlerde yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

 

 

 

Havaların ısınmasıyla insan yoğunluğunun yaşandığı Ani Ören Yeri’ne ilk kez geldiklerini belirten vatandaşlar, “Ankara’dan geldim. Buraya ilk defa geliyorum, harika çok güzel bir yer, herkesin gelmesini tavsiye ediyorum” dediler.

 

 

 

Öte yandan 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Ani ören yeri, yurt dışından ve yurt içinden ziyaretçilere kapılarını açıyor.

 

 

 

Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir Orta Çağ şehri olan Ani, yerli ve yabancı turistlerin akımına uğruyor.

 

 

 

Geçmişte birinci derece askeri yasak bölge olduğu için kimsenin gezip görme şansının bulunmadığı Ani Ören Yeri, yasağın kalkmasından sonra adını tüm dünyaya duyurarak insanların Kars’a gelmesinde etken oldu.

 

 

 

Bilimsel dergilerin bile konu edindiği Ani Ören Yeri taşıdığı tarih ile herkesin dikkatini üzerine çekiyor. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta kelkit cayi tasti koyu su basti pkEK2nJ8
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Mayıs, 2026 04:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta Kelkit Çayı taştı, köyü su bastı

Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle bazı bölgelerde taşkın ve su baskınları yaşandı. Erbaa ilçesine bağlı Tepekışla köyünde taşkın suları ev ve seralara zarar verirken, vatandaşlar tedbir amacıyla köyü boşalttı.

Tokat’ta etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Kent genelinde dereler ve çayların su seviyesinin yükselmesi ile su baskınları ve taşkınlar meydana geldi. Kelkit Çayı’nın taşması sonucu Erbaa ilçesine bağlı Tepekışla köyünde bazı evleri su bastı. Vatandaşlar tedbir amacıyla köyü boşaltırken, bazı işletmelerin önüne suyun ilerlemesini engellemek amacıyla topraktan set oluşturuldu. Bölgede bulunan seralar da taşkından etkilenerek su altında kaldı. Ekiplerin bölgede çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

“Bir umut bekliyoruz”

Köy sakinlerinden Sezgin Baş, evleri su bastığını söyleyerek, “Kelkit Çayı’nın taşması ve baraj kapaklarının açılması sonucu köyümüzdeki evleri su bastı. Çok şükür ahırımızda hayvanlarımız yoktu. Komşularımız ise hayvanlarını başka ahırlara taşıdı. Yetkililer, tedbir amacıyla evlerin boşaltılması için anonslar yapıyor. Suyun 1-1.5 metre kadar yükseleceğini söylüyorlar. Bir umut bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin