Karabük Postası tarafından
08 Ağustos, 2017 13:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KARGAZ İşletme Müdürü Mancıoğlu “ Bizim böyle bir programımız yok”

Karabük Kargaz İşletme Müdürü Cengiz Mancıoğlu Yenice’ye doğal gaz verilmesi konusunda gazetecilerin sorularına cevapladı. İşletme Müdürü Mancıoğlu “ Bizim şu an böyle bir programımız ve projemiz yok. İlgili kurumlardan önce onay verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili bakanlar kurulu kararı alınması gerekiyor” dedi Yenice’ye doğal gaz verilmesi konusunda başlatılan imza kampanyası devam ederken, konu ile ilgili KARGAZ Karabük İşletme Müdürü Cengiz Macıoğlu, gazetecilerin bu konu ile ilgili sorusunu cevapladı. İşleme Müdürü Mancıoğlu,  “Yenice halkından doğalgaz isteğiyle ilgili talepler geliyor. Ama bu konu bizim karar verebileceğimiz bir konu değil. Kargaz olarak,  bizim şuan için böyle bir programımız ve projemiz yok. İlgili kurumlardan önce onay verilmesi gerekiyor. Bununla İlgili Bakanlar Kurulu kararı alınması gerekiyor. İlgili kurumlar veya Belediye bunu talep etmesi gerekiyor. Yenicelilerin talep etmesi gerekiyor. Sonuç ne olur ondan ben de emin değilim. Eğer böyle bir karar çıkarsa kargaz bunu yapıp yapmama konusunda bir proje üretebilir. Şuan için bununla ilgili net alınmış bir karar yok. Bu sadece düşünme aşamasında. Böyle bir karar verilirse çok fizıbıl bir yer değil. Ama yapılamayacak yerde değil. Sonuçta böyle bir karar alınır ve bu uygulama aşamasına geçilirse teknik olarak bir sıkıntı olmaz. Oranın yatırım şartları Eskipazar’a göre daha zor. Eskipazar’da bu konuda geçtiğimiz yıla kadar gündemde olmayan bir yerdi. Ancak oranın da talepleri oranın ilgili kurumların buna onay vermesi, inşallah 2018 yılında orada yatırıma başlanacak. Bizim niyetimiz Eskipazar ilçesinde 2018 yılının sonuna kadar gaz verilmesini hedefliyoruz. Tamamen bizi ilgilendiren bir kısım değil. BOTAŞ’ ıda ilgilendiren projeler var. Hepsi birlikte 2018 senesi sonunda bitmiş olur. Eskipazar’a gaz vermiş oluruz” dedi    
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin