Ramazan Öztürk tarafından
11 Aralık, 2024 12:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KARDEMİR İşçileri Toplu Sözleşmeyi Bekliyor

KARDEMİR A.Ş.’de yaklaşık 4 bin işçi ve 1.000’den fazla beyaz yakalı çalışan, Ocak Ayı’nda başlayacak olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini büyük bir merakla bekliyor. Yönetim ve Özçelik İş Sendikası arasında yapılacak görüşmelerde, iki yıllık maaş zammı oranı belirlenecek.

Karabük’ün ve Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Karabük Demir Çelik Fabrikları'nda (KARDEMİR),  yaklaşık 4 bin işçi ve binin üzerinde beyaz yakalı çalışan, Ocak Ayı’nda başlayacak olan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine odaklanmış durumda. Özçelik İş Sendikası ile masaya oturacak olan şirket yönetimi, iki yıl boyunca geçerli olacak maaş zam oranlarını belirleyecek.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ YÜKSEK

Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, toplu sözleşme görüşmelerinde iddialı olduklarının sinyalini vermişti.  Başkan Değirmenci, “Kardemir kar ederken, çalışana kar primi dağıtılmıyor. Zarar ederken de bunun sorumlusu işçi değildir.” diyerek, haklı bir zam talebinde bulunacaklarını ifade etti.

Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz da işçilerle sıkı bir diyalog içinde olduklarını belirterek, sendikanın sahada işçilerin beklentilerini gözeten bir tutum sergileyeceğini vurguladı. İşçiler, %60-70 oranında bir zam beklentisi içinde olurken, %50’ye kadar bir oranı kabul edebilir gibi görünüyor. Ancak, bu oranın altındaki bir teklifin işçi cephesinde ciddi tepki yaratabileceği konuşuluyor.

KARDEMİR ZARAR EDİYOR

Öte yandan, Kardemir’in finansal durumu bu süreçte zorlu bir tablo ortaya koyarken, 2023 yılının ilk 9 ayında 3 milyar lira zarar açıklayan şirket, yılsonunda bu zararın daha da artacağını öngörüyor.  Üstelik 3 milyar lirayı aşan kredi borçları ve 2018 yılından bu yana yapılmayan yatırımlar, şirketi mali açıdan darboğaza sokmuş gibi görünüyor.

KARDEMİR'in, hem milyar dolarlık yeni yatırımları hayata geçirmesi hem de işçi maliyetlerini önemli ölçüde artıracak bir toplu sözleşmeyi kabul etmesi kolay görünmüyor.

OCAK AYI SICAK GEÇECEK

Tüm bu ekonomik zorluklara rağmen işçilerin %50 zam beklentisi net bir şekilde ortaya konmuş durumda. Bu durum, Ocak ayında yapılacak görüşmelerin oldukça gergin geçeceğinin işareti olarak görülüyor. KARDEMİR yönetimi ve sendika arasındaki pazarlıkların nasıl bir sonuç vereceği merak konusu olurken,  işçinin kararlılığı ve şirketin içinde bulunduğu mali sıkıntılar göz önüne alındığında, Ocak Ayı’nda Kardemir’de oldukça sıcak günler yaşanacak gibi görünüyor.

blank
Berkay Doğan tarafından
07 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Genel Meclisi’nde Komisyon Tartışması

İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıları başladı. Toplantının ilk oturumuna İhtisas Komisyonu üyelerinin seçiminde yaşanan gerginlik damga vurdu. Toplantıda en çok tartışma İl Daimi Encümeni seçimlerinde yaşandı. İhtisas Komisyonu üyelerinin seçimi açık oylama ile yapılırken, İl Daimi Encümeni seçimi  MHP'li Meclis Üyelerinin itirazı sonucu  kapalı oylama ile yapıldı. Diğer yandan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Bağçe  komisyonlarda yer almasına rağmen  oylamalarda red oyu kullandı

Karabük İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları gergin bir atmosferde başladı. Yılda bir kez gerçekleştirilen İhtisas Komisyonları ve İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi sırasında Meclis üyeleri arasında kısa süreli  tartışma yaşandı

Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, "Nisan ayında, 1 yıl süreyle görev yapacak İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçmiştik. Yine aynı zamanda, 1 yıl boyunca görev yapacak 3 kişilik İl Daimi Encümeni listemizi şekillendirmiş ve bu seçimimizi gerçekleştirmiştik.

1 yıldır hem İhtisas Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız hem de İl Daimi Encümeni’ndeki değerli arkadaşlarımız, gerçekten özverili bir şekilde çalışmalarını tamamladılar. Yüzlerinin akıyla bugüne kadar çok önemli kararlar alındı, önemli kararların altına imza atıldı. Önemli komisyon raporları oluşturuldu. Oluşturulan bu raporlar sayesinde hızlı ve isabetli kararlar alınabildi. Alınan kararlar, idaremiz tarafından sahada büyük bir özveriyle uygulamaya geçirildi ve vatandaşımızın hizmetine sunuldu.

Bugün itibariyle, meclisin açılışıyla birlikte, yeni İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçeceğiz.  Ayrıca, yeni İl Daimi Encümen üyelerimizi de belirlemiş olacağız. Şimdiden seçilecek arkadaşlara, gerek İhtisas Komisyonu gerekse İl Daimi Encümeni için hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum. Alacakları kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

"TAM KADRO SAHAYA İNİYORUZ"

Saha çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Meclis Başkanı Sözen; "Tüm ilçelerimizde, bugün itibariyle artık tam kadro sahaya iniyoruz. Bu ayın sonuna kadar inşallah tüm ilçelerimizdeki altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. 1 Mayıs itibariyle, hatta ay sonu itibariyle asfalt programımızı başlatacağız. Geçen sene kaldığımız yerlerden, eksik kalan alanlardan başlayarak önemli ölçüde 2025 yılı adına çalışmaları planlıyoruz.

2025 yılının, Karabük İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız adına bir "zirve yılı" olacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü idare ile bütünleşmiş bir meclis, meclisle uyum içinde çalışan bir İl Özel İdaresi teslim edildi. Şükürler olsun, herkes görevini tam anlamıyla yapıyor. Sahaya çıkıldığında kim ne yapacağını çok iyi biliyor. Eksiklerimizi, imkanlarımızı çok iyi biliyoruz. Neleri yapabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu nedenle 2025 yılının, umut dolu, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltecek bir yıl olarak geçmesini ve sezonun kazasız belasız tamamlanmasını Yüce Rabbimden temenni ediyorum.

Saha çalışmaları ile ilgili olarak, altyapı malzemesi üretiminde geçen ay itibariyle Eskipazar’daki kompresör üretimlerimizi tamamladık. 30.000 ton hedef belirlemiştik, bunu 34.000 ton olarak bayram öncesinde gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca Eflani ilçemize büyük bir kompresör gönderdik. Şu anda orada taş kırma ve altyapı malzeme üretimi çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki ayın ortalarına kadar orada en az 300.000 ton malzeme kırılması bekleniyor.

Yeni ilçemizde de diğer kompresör çalışıyor. Malzeme konusunda bir sıkıntımız yok. Merkez ilçemiz zaten Cumayanı'na yakınlığıyla malzeme temininde avantajlı. Sadece Safranbolu ilçemizle ilgili olarak alt temel malzeme konusunda bir sıkıntı var. Onu da Eflani’den destek alarak bu ay sonuna kadar çözmeyi planlıyoruz.

Altyapı tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde asfalt planlamamızı çalıştıracağız ve ilçelerimizde şimdiye kadar yapmış olduğumuz asfalttan daha fazlasını yapma hedefiyle sahaya çıkacağız" dedi.

KOMİSYON SEÇİMLERİNDE GERGİNLİK

Meclisteki en hararetli anlar, komisyon üyelerinin belirlenmesi sırasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP,  komisyonlara üye belirlenirken müzakere yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. MHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Enver Kemik, isimlerin önceden istişare edilmeden belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi İsmail Bağçe ise  komisyonlarda yer almasına rağmen yapılan oylamalarda  red oyu kullandı. Özellikle İl Daimi Encümeni seçiminde tansiyon yükseldi. Diğer komisyon seçimleri açık oylamayla gerçekleştirilirken, MHP’li üyelerin itirazları üzerine encümen seçimi kapalı oylamayla yapıldı.

Yapılan kapalı oylama sonucunda İsmail Bağçe 14 oy alarak ilk sırada İl Daimi Encümen üyeliğine seçildi. Onu 12 oyla Ertan Mısırlı ve 10 oyla Mehmet Çetin takip etti. MHP’nin adayı Muammer Yağlı ise sadece 7 oy aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.