Mühendis
•Köprüyü restorana çevirin…
Karabük’te Karayolları tarafından “Kesintisiz Yol Projesi” kapsamında inşa edilen köprü, aradan geçen zamana rağmen trafiğe açılamadı. Valilik çevre yolu istikametinde, Araç Çayı üzerine yapılan ve Öğlebeli Sanayi Bölgesi ile Karabük Çevre Yolu’nu birbirine bağlaması planlanan köprü, teknik yetersizlikler nedeniyle atıl durumda beklerken, köprü, kamu kaynağı israfının yeni ve çarpıcı bir örneği olarak gösteriliyor.
İstanbul ve Ankara yönlerinden gelen tır ve kamyonların Karabük ile Kastamonu istikametine geçişini kolaylaştırması için yapılan köprüden, beklenen fayda sağlanamadı. Yapılan incelemelerde, köprünün çevre yolu bağlantılarının özellikle ağır tonajlı araçların geçişine uygun olmadığı ortaya çıkarken, yetersiz teknik hesaplamalar nedeniyle treyler, tır ve kamyonların manevra yapamayacağı ve güvenli şekilde köprüyü kullanamayacağı belirlendi.
MİLYONLARCA LİRA BOŞA MI GİTTİ?
Kamu kaynaklarıyla yapılan ve milyonlar harcandığı belirtilen köprünün kullanılmaması, kentte “kamu yatırımlarında planlama hatası” tartışmasını da beraberinde getirdi. Sanayi bölgesine hizmet etmesi beklenen projenin, daha açılmadan işlevsiz hale gelmesi tepkilere yol açtı.
Görüşlerini aldığımız bir çok vatandaş, köprünün açılmaması nedeniyle ağır tonajlı araçların hala şehir içi güzergahları kullanmak zorunda kaldığını, bunun da trafik yoğunluğunu ve kazaları artırdığını dile getiriyor.
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA YOK
Köprüyle ilgili bundan sonra nasıl bir çalışma yapılacağına dair resmi bir açıklama ise henüz yapılmış değil. Revizyon mu yapılacak, yoksa köprü tamamen kaderine mi terk edilecek soruları yanıt bekliyor. Vatandaşlar, kamuoyuna net ve şeffaf bir bilgilendirme yapılmasını istiyor.
Bu tür projelerde, özellikle ağır tonajlı araçların dönüş yarıçapları, eğim ve bağlantı geometrilerinin proje aşamasında detaylı şekilde hesaplanması gerektiğine dikkat çekilirken, aksi halde, Karabük’teki örnekte olduğu gibi, tamamlanan projelerin kullanılamaz hale gelmesinin kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor. Karabük kamuoyu şimdi, “Kesintisiz Yol Projesi”nin önemli bir parçası olarak sunulan bu köprünün akıbetine ilişkin yetkililerden gelecek açıklamayı bekliyor.
Karabük’te 2025 yılında meydana gelen yangın afetinin ardından köylerde oluşan altyapı hasarlarının giderilmesine yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor.
İl Özel İdaresi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, özellikle içme suyu ve kanalizasyon hatlarında bakım, onarım ve yenileme faaliyetleri yoğun şekilde sürdürülüyor. Ekipler, yangından etkilenen köylerde altyapının yeniden sağlıklı şekilde hizmet vermesi için sahada çalışmalarını sürdürüyor.
Devam eden çalışmaları yerinde inceleyen İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman ile Genel Sekreter Şerafettin Kelleci, yürütülen faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı. İncelemeler sırasında, çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak vatandaşların mağduriyetinin giderilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Mühendis
•Köprüyü restorana çevirin…