Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karadenizli balıkçıların 1 Eylül hazırlığı

Ekonomi Yayın: 31.08.2023 00:36
İhlas Haber Ajansı

Yasakların sona ererek denizlerde av döneminin başlamasına sayılı günler kala Sinoplu balıkçılar son hazırlıklarını yapıyor.
Türkiye balıkçılığının yüzde 7,5’u, Karadeniz balıkçılığının da yüzde 35’inin yapıldığı Sinop’ta balıkçıların av yasağının sona ereceği 1 Eylül için heyecanlı bekleyişi sürüyor. Balıkçılar tamir ve son ağ bakımlarını sürdürüyor. ‘Vira Bismillah’ demeye hazırlanan Sinoplu balıkçılar 31 Ağustos Perşembe gününü 01 Eylül Cuma gününe bağlayan gece denize açılacak.
Sinop Merkez Su Eserleri Kooperatifi Birliği Lideri Namık Ünlü, bu dönem umutlarının palamuttan yana olduğunu belirterek, “Heyecanla bekliyoruz. Biraz buruk bir heyecanla hazırlıklarımızı yapıyoruz, tayfamız geldi. 1 Eylül’de denize çıkacağız. Palamut birinci önceliğimiz fakat palamut denizde bu sene çok az gözüküyor. Natürel, umudumuz palamuttan sonra hamsi, istavrit, lüfer, çinakop üzere balıkların peşine gideceğiz. Nasibimizi arayacağız. Bunun yanında tabi en büyük kahrımız akaryakıt. Fiyatlar çok yükseldi. Giderlerimizde yüzde 100’le yüzde 200 ortası bir artış var geçen seneye bakarak. Buda bizi çok düşündürüyor. Tuttuğumuz balığa inşallah yansır diye umut ediyoruz. O da arz talep sıkıntısı. Az balık olduğunda balık çok para ediyor, çok olduğu vakit biraz fiyatlar aşağıya düşüyor. Balık bol olsun ki biz de sürümden kazanalım. Halkımız da bol bir balık tüketimine gitsin. Bu bize de etken oluyor balığımız satılıyor. Kimse yemezse kimsenin alım gücü olmazsa balıklar satılmazsa alışılmış ki fiyata yansıyor, fiyatlar düşüyor, fiyatların düşmesi bizi olumsuz etkiliyor. 1 Eylül’den sonra tüm arkadaşlarımıza kazasız belasız bir dönem diliyorum” dedi.
Balıkçılar, Karadeniz’de bilhassa Samsun, Ordu ve Sinop bölgesinde bu yıl bereketli bir dönem bekliyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokatlı çiftçi boru döşerken gelen sesin kaynağını öğrenince hayrete düştü

Dünya Yayın: 20.05.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Tokatlı çiftçi boru döşerken gelen sesin kaynağını öğrenince hayrete düştü

Tokat’ta çiftçilik yapan ve kendini “Diplomalı Hıyarcı” olarak tanıtan Uğur Karahan ve eşi, Turhal’daki tarlalarında su borusu döşerken borunun içinde bir yılanla karşılaştı. Delikten yılanı gören Karahan, onu kurtarmaya çalışırken yılanın filtreye sıkışarak hayatını kaybettiğini anladı. Yaşadığı ilginç anları cep telefonuyla kayda alan Karahan, bu deneyimi doğanın dengesine dikkat çekerek paylaştı.

Tokat’ın Turhal ilçesinde çiftçilikle uğraşan ve kendini “Diplomalı Hıyarcı” olarak tanıtan Uğur Karahan, eşiyle birlikte tarlaya su borusu döşemek için gittiklerinde ilginç bir olay yaşadı. Boruya delik açtıkları sırada içerisinden bir sürünme sesi duyan Karahan çifti, önce sesin bir sülükten geldiğini düşündü. Ancak, açtıkları delikten baktıklarında bir yılanın boru içerisinde gezindiğini gördü. Bir süre delikten bakan ve dilini uzatan yılan daha sonra gözden kayboldu. Yılanı kurtarmak isteyen Karahan, boruyu söktüğünde yılanın filtreye sıkıştığını fark etti. Kurtarma çabası sırasında yılanın kuyruğu Karahan’ın elinde kaldı ve yılanın hayatını kaybettiği anlaşıldı. Yaşadığı ilginç anları cep telefonu kamerasıyla kayda alan Karahan, olay sonrası duygularını paylaştı.

“İlk defa yılanı bu kadar yakından gördüm”

Yılanın filtreden geçmeye çalışırken öldüğünü söyleyen Uğur Karahan, “Namı diğer diplomalı hıyarcıyım. Sezonun açılmasıyla beraber tarla hazırlıklarımız başladı. Eşimle beraber tarlaya gittik. Boru döşemeye başladık. Borunun deliklerini delerken içinden sürünme sesi gelmeye başladı. İlk başta sülük sandım ama sülük bu kadar ses çıkartır mı diye bakarken deliğin içinden yılanın geçtiğini gördüm. Çok şaşırdım. İlk defa yılanı bu kadar yakından gördüm. Hatta delikten dilini falan çıkarttı. Evde acil işim çıktı. 10 dakika sonra geldiğimde yılan filtreden geçmeye çalışırken deliklerine sıkışmış, geri de dönememiş. Bu şekilde can vermiş. İnsanlar yılanı öldürmeye çalışıyor ama popülasyonu sağlaması açısından bence öldürmek yanlış. Bu yılan da zehirli yılana benzemiyordu. Yılanlar çekirge, fare ve kurbağaları yiyor. Bu şekilde rabbim bir zincir halkası oluşturmuş” dedi.