Reklam
Reklam
karadenizin efesi pompeiopolis onemli bir turizm rotasi haline geliyor hGhUVpbk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
0

Karadeniz’in Efes’i Pompeiopolis, önemli bir turizm rotası haline geliyor

Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir gibisi olarak nitelendirilen, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis Antik Kenti, hafriyat çalışmalarıyla değerli bir turizm rotası haline getirilecek.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki hafriyat çalışmaları 2024 yılında değerli gelişmelere sahne oldu. Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir gibisi olarak nitelendirilen, Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nin yürütülen hafriyat çalışmalarıyla iki yıl içerisinde kıymetli bir turizm rotası haline getirilmesi hedefleniyor. Roma devrinde yayıldığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan ve Paflagonya Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeiopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen hafriyat çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında devam ediyor. Taşköprü ilçesindeki Zımbıllı Zirve mevkiindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2 bin kişilik tiyatro alanında tamamlanan hafriyat çalışmaları sırasında Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası olarak nitelendirilen Afrodit’e ilişkin iki heykel kesimi bulundu. Bölgede şimdiye kadar birinci sefer rastlanan Afrodit heykeli, hafriyat takımını heyecanlandırdı. Müdafaa altına alınan heykeller üzerinde bu yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde hazırlanacak projeyle rölöve, onarım ve konservasyonunun yapılacağı öğrenildi.

Ayrıca Roma villasında bin 800 yıllık mozaiklerde yürütülen hafriyat çalışmalarında kurtarılarak villanın yerine tekrar yerleştirildi.

Bu yıl içerisinde yapılacak hafriyat çalışmalarında ise bazilikanın bulunan alan ile hamamlarda hafriyat çalışması yürütülecek. Bu hafriyat çalışmalarına ek olarak tiyatro alanı ile Roma villası ortasında kalan alanda yürüyüş yolu ortaya çıkarılacak. Bu çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte Karadeniz’in Efes’i olarak görülen Pompeiopolis Antik Kenti kıymetli bir turizm rotası haline gelecek. Çalışmaların iki yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

“Pompeipolis’i, hem Kastamonu hem ülkemiz için kıymetli bir turizm destinasyonu haline getireceğiz”

Pompeipolis Antik Kenti’nin Paflagonya bölgesinin en değerli kenti olarak ön plana çıktığını söyleyen Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, “Biz, son üç yıldır kazılara çok büyük bir ivme kazandırdık. Bilhassa 2024 yılında bu ivmelenmenin en süratli olduğu periyot oldu. Zira Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Geleceğe Miras Projesi kapsamında uygun ödenekler sağlandı. Biz de bu uygun ödenekler çerçevesinde iki tane yapımızın hafriyatını tamamladık. Bu kazıların artık de projeleri hazırlanacak. Bu yıl içinde uygulamasına geçilecek. Uygulama evresi biraz daha güç olsa da iki yıl içerisinde bizler, Pompeipolis Antik Kentini hem Kastamonu’ya hem ülkemiz için değerli bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalışacağız. 2 yıl içerisinde bunları sonuçlandırırız” dedi.

“Bu yıl öncelikle bazilikadan hafriyat çalışmalarına başlayacağız”

Bu yıl birinci etapta bazilikadan hafriyat çalışmalarını başlatacaklarını söyleyen Doç. Dr. Eliüşük, “Pompeipolis, bir Roma İmparatorluğu kenti oluyor. Tıpkı vakitte bir eyalet başşehri oluyor. Bu kapsamda bir Roma İmparatorluk kentinde olması gereken tüm yapıların burada içerisinde barındırıyor. Biz, şu anda tiyatro salonuyla odeonunu açtık. Bunun dışında sivil yapı olarak bir villa kazdık. Bunlara ek olarak birkaç tane bazilikamız var. İki tane hamamımız var. Fakat bunların şimdi hafriyatları tamamlanmadı. Biz, bu yıl için öncelikle bazilikadan başlayacağız hafriyat çalışmalarına. Bazilikadan kastımız ise, kiliseden çok daha çok Roma’da bir mahkeme binası hem de kapalı çarşı fonksiyonu gören büyük bir yapı. Bazilikayı da kazdığımızda oradan gelecek buluntular bizlere epey şaşırtacağını düşünüyoruz. Şu anda odeonu kazdığımızda afrodit heykelleri bulduk. Bu heykellerin bile bulunması bizleri epey şaşırtmıştır” diye konuştu.

“Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük antik kentidir”

Taşköprü’nün, Pompeipolis Antik Kenti’ne başşehirlik yapmış bir kent olduğunu söyleyen Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, “Tiyatro ve odeonun olduğu alan ile villanın olduğu yer ortasında Roma yolu tiyatro alanına kadar ulaşıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ziyaretçiler için kıymetli bir alan oluşacak. Burasını ziyaret edecekler için değerli bir yürüyüş yeri olacak. Tiyatrodaki gelişmeler Pompeipolis’in birinci ortaya çıkan kıymetli yapıtı olacağını söyleyebilirim. Biz iddialıyız. Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük kazısıdır. En büyük antik kentidir. Turizm rotasında da çok kıymetli bir yer tutacak. Taşköprü, hatta Kastamonu bölgesi kıymetli bir turizm alanına kavuşmuş olacak” formunda konuştu.

“Yakın bir vakitte Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır”

Kastamonu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven de bölgenin değerine değinerek, “Cumhurbaşkanlığının Geleceği Miras Projesi kapsamında Taşköprü Pompeipolis Antik Kentinde hafriyat liderimiz Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük hocamız ile grubu, hafriyat çalışmalarını devam ettirmektedirler. Bunların karşılığı görüldüğü üzere alınmıştır. Bundan sonra da olumlu istikamette alınmaya devam edilecektir. Yakın bir vakitte Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır. Bölge iktisadına de nefes verecektir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Kastamonu ziyaretlerinde bizlere vermiş oldukları biz kelam vardı. Sayın Bakanımız bu sözünü tutmuştur. Şu ana kadar gelen ödeneklerin toplamından daha fazla ödenek yakın vakitte Pompeipolis Antik Kentindeki hafriyat çalışmaları için gönderilmiştir. Emekleri geçen herkese farklı başka teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, Taşköprü Belediye Lideri Hüseyin Arslan ile Kastamonu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven’e kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundular.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte kursiyerlerin eserleri begeniye sunuldu yvFMdcJ7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük’te kursiyerlerin eserleri beğeniye sunuldu

Karabük’te “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” kapsamında düzenlenen programda, Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin el emeği ürünlerinden oluşan sergi açıldı.

Sergide tel kırma, dikiş-nakış, seramik, örgü, resim, ebru, kağıt rölyef ve filografi gibi geleneksel el sanatları başta olmak üzere çok sayıda el işi ürün yer aldı.

Halk Eğitimi Merkezi’ndeki serginin açılışına, Vali Oktay Çağatay, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, kurum müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş hayat boyu öğrenmenin önemine dikkat çekerek, “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda öğrencilerimiz ve kursiyerlerimiz akademik, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda önemli başarılara imza atmaktadır. Hayat payı öğrenme yalnızca bir kurs faaliyeti değil, bireyin kendini geliştirmesi, üretmesi ve topluma katkı sunmasıdır” dedi.

Programda konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya kurslar ve kursiyerlerle ilgili olarak, “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından tahsis edilen kıymetli eğitmenlerimizle birlikte Karabük Kültür ve Eğitim MERKEZİ (KAMER) bünyesinde tam 6 binden fazla kursiyerimize giyim, el sanatları, sağlıklı yaşam egzersizleri, spor, rölyef, resim, el nakışı, makine nakışı, ebru, 4-6 yaş dini değerler eğitimi, Eflani çember bezi dokuma gibi birçok branşta eğitim sunduk” ifadelerini kullandı.

Karabük Valisi Oktay Çağatay ise Milli Eğitim denince akla ilk olarak okulların geldiğini ama onunla sınırlı olmadığını ifade ederek, “Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda sosyal kurumların iş birliği ile yediden yetmişe birçok çoluğumuza, çocuğumuza, hanımefendiye, beyefendiye biz kurslarla kaliteli zaman geçirdik. Sağlıklı yaşamak, değerlerimizin korunması, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizin yaşatılması anlamında binlerce insanımıza kurs veriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından işaret dili öğrencileri eşliğinde müzik performansı sergilendi. Açılış sonrası sergiyi gezen protokol üyeleri, kursiyerler tarafından hazırlanan eserleri inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı eserlerin sergilendiği etkinlik, Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında hafta boyunca Karabük Halk Eğitimi Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin