blank
Berkay Doğan tarafından
07 Haziran, 2025 21:12 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 08.06.2025 22:07
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

Karabük’ün Zopran Köyü, bayramın ikinci günü geleneksel bayramlaşma ile şenlendi.

Kaleköy’den Zopran Köyü’ne gelen vatandaşlar, Zopran Köyü Camii avlusunda bir araya gelerek bayramlaştı. Üç gün sürecek olan etkinlik, bölge halkını ve misafirleri buluşturan önemli bir kültürel miras olarak dikkat çekiyor.

blank

Köy İmamı Bilal Maden, bayramlaşma törenine ilişkin yaptığı açıklamada, karşı köyden gelen misafirleri karşıladıklarını ve onlara bayram yemeği ikram edeceklerini belirtti. Maden, Zopran Köyü’nün manevi geçmişine de değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Evliyalar diyarı köyümüzde, Horasan erenlerinden iki kardeşin büyüğünün mezarı camii avlusunda yer almakta. Diğer kardeşin mezarı ise Kaleköy’dedir. Bu iki köy arasındaki bağ, asırlardır süregelen el öpme ve bayramlaşma geleneğiyle güçlenmektedir.”

Zopran Köyü’nde sürdürülen bu bayramlaşma geleneği, bölgenin dini ve kültürel dokusunu yaşatmaya devam ediyor. Köy halkı ve ziyaretçiler, bayram boyunca yapılacak etkinliklerde bir araya gelerek hem geçmişi yad ediyor hem de toplumsal dayanışmayı pekiştiriyor.

blank

Maden, evliyalar ile ilgili şu bilgileri verdi: “Piri-i Sani Seyh Mustafa Çerkeşi (Allah Sırrını Yüceltsin) Ariflerin Kutbu, Erenlerin Delili, Şeyh el-Hâc Mustafa Çerkeşi Hazretleri, 1156 Hicri (1743 Miladi) yılında dünyaya gelir. 1229 Hicri (1814 miladi) yılında 73 yaşında vefat eder. Babasının adı Hacı Ali, dedesinin adı Vehbi Sultan’dır. Vehbi Sultan’ın Horasan bölgesinden göçmen olarak geldiği, Çerkeş’e yerleştiği rivayet edilir. Gerek babasının gerek dedesinin Allah dostlarından oldukları bilinmektedir.

Şeyh Mustafa Efendi, Halvatiyye Tarikatının Şâbâniyye Kolu Pir-i Sânisı (İkinci Piri) olup, büyük bir hâl ve kemal sahibidir. "Yolumuzun üç şartı vardır" buyurarak Halvatiyye Tarikatının 20 şartını 3‘e indirmiştir. Bu üç şart; 1- Bir Mürşid’e bağlanıp tam anlamıyla teslim olmak, 2- Bağlandığı Mürşid’den tevbe ve telkin almak, 3- Zikre devam etmektir.

Pir-i Sâni Hazretleri’nin Mürşitleri, Şalranbolu kazasının Zora köyünde yatan Şeyh el-Hâc Mehmed Efendi'dir. Şeyh Mehmed Zoravi’nin doğum ve vefat tarihine ilişkin biilgiye rastlanamamıştır. Şeyh Mehmed Zoravi'nin, Mustafa Çerkeşi Hazretleri'nden başka halifeleri de vardır. Bunlar; "Şeyh Mustafa, Şeyh Feyzullah, Şeyh Hamdi, Şeyh Şa'ban, Şeyh Mustafa Arif, Şeyh Hüsnü" isimli zatlardır.

Pir-i Sani Hazretleri, 18 Hâlife yetiştirmişlerdir. Bu 18 Hâlife şunlardır:
1- Dâmadı Şeyh İbrahim Efendi: Dergâhın imamı olup, minâre tabanının yan tarafında yatmaktadır. Buharalıdır.
2- Şeyh Mustafa Efendi: Çerkeş yakınlarında Aliozü köyünde yatmakta olup, "Aliozü Şeyhi" diye tanınmıştır.
3- Şeyh el-Hâc İsa Efendi: Amasya’da yatmaktadır. "Ladikli Şeyh" diye tanınmıştır.
4- Şeyh Mehmet Efendi: Çerkes’te, Aşağı Tekke’de postnişin olmuştur. Pir-i Sani Hazretleri'nin amcası oğludur. "Kara Şeyh" diye bilinir.
5- Şeyh el-Hâc Halil Efendi: Gerede’de yatmaktadır.
6- Şeyh el-Hâc İbrahim Efendi: "Semercizade" diye tanınmış olup İstanbul'da Zeyrek Tekkesi’nde yatmaktadır.
7- Şeyh el-Hâc Ali Beypazarı: İstanbul'da, Koca Mustafa Paşa Beşikçizade Tekkesi’nde yatmaktadır.
8- Şeyh el-Hâc Kadı Efendi: Kastamonu’da, Pir Şâban-ı Veli Türbesi bahçesinde yatmaktadır.
9- Şeyh Çorumi Efendi: Amasya’da yatmaktadır.
10- Şeyh Imam Hüseyin Efendi: Ankara’da yatmaktadır.
11- Şeyh el-Hâc Musafa Safıyüddin Efendi: Bolu’da yatmakta olup, son halife’dir.
12- Şeyh Kara İbrahim Efendi,
13- Şeyh Murtaza Efendi: Aliozü Şeyhi Mustafa Efendi’nin oğludur.
14- Şeyh el-Hâc Mehmed Efendi: Şeyh Hazretleri’nin oğlu olup, "Büyük Deli Şeyh" diye bilinir. Birinci postnişin olmuştur.
15- Şeyh el-Hâc Hafız Efendi: "Mudurnulu Şeyh" diye tanınmıştır.
16- Şeyh Hacı Hasan Efendi: Çankır’da Kavaklı Tekkesi’nde yatmaktadır.
17- Şeyh İsmail Efendi: "Akyazı Şeyhi" diye tanınmış olup, Çankırı’da yatmaktadır.
18- Şeyh Attar Hâfız Abulkadir Efendi: Çankırı'da yatmaktadır.

Muhammed İhsan Oğuz’un “Hazreti Şa’ban-ı Veli ve Mustafa Çerkeşi” isimli eserinde Pir-i Sâni ve Halvetiyye hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.” ifadelerinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Araç satışında “sazan sarmalı” oyununu eksperin dikkati bozdu

Kastamonu’da araç satışında tarafları "sazan sarmalı" yöntemiyle dolandırılmaktan ekspertiz kurtardı. O anlar ise cep telefonuyla görüntülendi.
Sosyal medya üzerinden aracını satmak isteyen vatandaşın ilanını kendisinin aracıymış gibi paylaşan dolandırıcı, Kastamonu’da bir vatandaşı ağına düşürdü. 600 bin TL değerindeki araç için 390 bin TL isteyen dolandırıcı, vatandaşı aracı başkasının kendisine teslim edeceğine inandırdı. Araç satıcısına da ulaşan dolandırıcı, aracı 600 bin TL’ye almak istediğini söyledi. Daha sonra araç sahibi ve aracı satın almak isteyen vatandaş, dolandırıldıklarını anlamadan ekspertiz firmasında buluştu. Araç satıcısının ve alıcısının tavırlarından şüphelenen eksper Ümit Muhammed Sağdıç, aracın kaç liraya satıldığını öğrenmek istedi. Durumu anlayan Sağdıç’ın ısrarı üzerine araç alıcısı aracı 390 bin liraya alacağını, araç satıcısı ise 600 bin liraya sattığını söyledi. Bunun üzerine iki vatandaş da dolandırıcının ağına düştüklerini fark etti. Eksper Ümit Muhammed Sağdıç, daha sonra dolandırıcıyı telefonla aradı. Başta kendisinin araç satıcısı olduğunu söyleyen dolandırıcı, Sağdıç’ın kendisinin vatandaşları dolandırmaya çalıştığını söylemesi üzerine hakaret ederek telefonu kapattı. O anlar ise cep telefonuyla kayıt altına alındı.

"Hakaretler etmeye başladı, küfürler etmeye başladı"
Yaşanan olayı anlatan Ümit Muhammed Sağdıç, "Olaydan bir gün önce müşterimiz bizden randevu istedi. Arkadaşımız vasıtasıyla bize ulaştı. Ertesi gün sabah için randevu verdik ve bize bir araç bulduklarını ve 390 bin TL civarında ücreti olduğunu ve aracın markasını söyledi. Biz de başta olabilir diye düşündük. Ama arabanın hatasız olduğu söylenince piyasa fiyatından 200-250 bin TL aşağında bir rakam olduğunu anladık. Satıcı bunu, daha sonra öğrendiğimizde 600 bin liraya sattığını, alıcı bunu 390 bin liraya aldığını sanıyor. Daha sonra alıcı da satıcı da ekspertiz için geldi. Satıcı daha önceden müşterimiz, tanıyoruz. Alıcı babasıyla geldi, satıcı tek başınaydı. Aracı, ekspertize soktular. Arabada yaptığımız kontrollerde problem yoktu, daha sonra yol testine çıktım. Ben, yol testine çıkarken alıcıyı da satıcıyı da yanıma alırım, bir sıkıntı olursa ikisi de görsün diye. Bu sırada tekrar aracın fiyatını sordum. Bunları sürekli yaşadığımız için televizyonlarda gördüğümüz için bu konulara dikkat ediyoruz. ’Satıcıya bu arabanın fiyatları nerelerde’ diye sordum. Alıcı hemen lafa girdi ve ’biz iş karşılığı alıyoruz, fiyatı karıştırmayalım’ gibisinden bir laf söyledi. Ben konuyu kapattım. Dükkana geri geldiğimizde alıcının sürekli telefonla görüştüğünü fark ettim. Alıcının babası da arabayı sormaya başlayınca satıcıyı yanıma çağırdım. ’Sen bu arabayı kaça satıyorsun’ dedim, ’600 bin TL dedi’, alıcının babası da 390 bin liraya aldıklarını söyledi. Alıcı yine telefonla konuşuyordu, ’ben de dolandırılıyorsunuz’ dedim. Alıcıdan telefonu aldım ve ’sen hiç karışma, ben konuşurum’ dedim. Satıcı, ’telefondaki arkadaşın alacağı varmış, iş karşılığı alacağını söyledi’ dedi. Telefondaki şahsı aradım, ’bu aracı kaça satıyorsunuz, parayı IBAN’a atmayacak mıyız’ dedim. Alıcının kardeşiymişim gibi konuştum. Sonra hakaretler etmeye başladı, küfürler etmeye başladı. ’Seninle görüşeceğiz’ dedi. Biz, burada arkadaşın dolandırıldığını anladık" dedi.

"Öyle bir güven vermiş ki alıcının basireti bağlanmış"
Dolandırıcının güvenli ödeme yöntemini kullanmamak için alıcıyı telefonda ikna ettiğini belirten Sağdıç, "’Ekspertizden notere gitmeden güvenli ödeme yapacaksın, bin lira atacaksın’ diyor. Bunu da Notere gitmeden isteyecekti. Adama öyle bir güven vermiş ki alıcının basireti bağlanmış. Allah kimsenin başına vermesin. Alıcıyı uyarmasaydım 390 bin TL parası dolandırıcı adama gidecekti ve mağdur olacaktı, aracı da satın alamayacaktı. Kaydı alsa dahi kayıt sahibi parayı almadığı için kayıt işi de iptal edilecekti. Burada mağdur olan alıcı olacaktı" diye konuştu.

"Her iki tarafın da kafasını karıştırıyor"
Dolandırıcının hem alıcı hem de satıcıyı sürekli telefonla aradığına dikkat çeken Sağdıç, "Alıcının telefonunu kapatıyor, satıcıyı arıyor, satıcıyı kapatıyor, alıcıya arıyor. Her iki tarafın da kafasını karıştırıyor. Allah kimsenin başına vermesin. Biz de buna engel olduk" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin