Reklam
Reklam
artvinde hedef 2026 yilinda 750 bin fidan iOFAKFSd
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0

Artvin’de hedef 2026 yılında 750 bin fidan

Artvin’de Orman Haftası kapsamında düzenlenen fidan dikim etkinliğinde 2026 yılı içinde 750 bin fidanın toprakla buluşturulmasının hedeflendiği açıklandı.

Artvin’de 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Zeytinlik köyü mevkiinde fidan dikim etkinliği düzenlendi.

“Yarınlara nefes olmak” sloganıyla gerçekleştirilen etkinliğe Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Ergün, Türkiye’nin endemik bitki türleri bakımından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğunu belirterek Artvin’in sahip olduğu doğal zenginliklerle ön plana çıktığını söyledi.

Artvin’in milli parkları, tabiat alanları, gölleri ve Türkiye’de yalnızca Artvin’de bulunan Macahel Biyosfer Rezerv Alanı ile adeta bir doğa cenneti olduğunu ifade eden Ergün, “Ülkemiz endemik bitki türleri bakımından dünyanın en zengin coğrafyalarından biridir. Artvin’imiz milli parkları, tabiat alanları, gölleri ve Türkiye’de yalnızca ilimizde bulunan Macahel Biyosfer Rezerv Alanı ile adeta bir doğa cennetidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ağaçlandırma çalışmaları sayesinde ülkemiz dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Cennet vatanımızın en yeşil illerinden biri olan Artvin’imizde 2025 yılında 260 bin adet fidanı toprakla buluşturduk. 2026 yılı içerisinde ise hedefimiz 750 bin adet fidanı toprakla buluşturarak yeşil varlığımızı daha da güçlendirmektir” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından alanda fidan dikimi gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin