Bartın’da şap hastalığı tespiti nedeniyle Akçamescit ve Abdipaşa hayvan pazarları kapatılırken, karantinaya alınan yerler arasında Karabük'e sınır olan köylerin de bulunması endişeye yol açtı.
Kurban Bayramına sayılı günler kala Bartın'da Şap hastalığına rastlanması üzerine Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün merkez ilçe ile Ulus ve Amasra ilçelerine bağlı 90 köyde karantina uygulaması başlattığı, ekiplerin bölgede tedbir aldığı, söz konusu köylerde hayvan alım ve satımı ile hayvan giriş ve çıkışlarına izin verilmediği bildirildi.
Öte yandan Abdipaşa ve Akçamescit hayvan pazarları da tedbirler kapsamda geçici olarak kapatıldığı belirtilirken, Ayrıca karantina uygulaması başlatılan köyler arasında Karabük'e sınır üç köyün de bulunduğu bildirildi.
Konuyla ilgili olarak Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bartın il genelinde Şap Hastalığı tespiti nedeniyle Bartın Merkez Akçamescit Hayvan Pazarı ile Ulus ilçesi Abdipaşa Beldesi hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatılmıştır. Müdürlüğümüzce idari ve fenni tedbirler alınmış olup aşılama çalışmaları başlatılmıştır. Tedbirlere uymayanlar hakkında 5996 sayılı Kanun gereğince 46 bin 159 TL idari para cezası uygulanacaktır. İşletmenize hastalık bulaşma ihtimaline karşı hastalık sürecinde alınan tedbirlere uyulması, hayvanlarınıza şap aşısı yaptırılması önem arz etmektedir. Üreticilerimize ve tüm sektör paydaşlarına önemli duyurulur” denildi.
KOMŞUDAKİ ŞAP HASTALIĞI KARABÜK'Ü ENDİŞELENDİRDİ
Bartın'ın da görülen Şap hastalığı Karabük'te kurban pazarının açılmasına sayılı günler kala endişeye yol açarken, Karabük'te şap hastalığı ile ilgili olarak herhangi bir belirtiye rastlanmadığı ve gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.
KARABÜK'TE TÜM ÜRETİCİLER UYARILDI
Edinilen bilgilere göre, Bartın ili Ulus ilçesinde çıkan Şap hastalığı ile ilgili Bartın Valiliğince gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtilirken, Bartın ilinde yaşanan şap hastalığı ihbarı üzerine Karabük il genelinde tüm üreticilerin uyarıldığı, tüm idari ve fenni tedbirlerin alındığı ifade edildi. Ayrıca ilkbahar döneminde çift tırnaklı hayvanlara tetravalan ve bivalan- sat-1 şap aşılaması yapıldığı ve güvenlik kuvvetlerince yol kontrollerine ağırlık verildiği öğrenildi. (Nurettin Acar)
Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesi, Sıhhat Bakanlığı’nın "Normal Doğum Aksiyon Planı" kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda "Anne Dostu Hastane" unvanı aldı.
Sağlık Bakanlığı Anne Dostu Hastane yetkilileri tarafından yapılan incelemeler sonucunda verilen unvan, doğum sürecinin anne odaklı ve daha konforlu hale getirilmesini hedefliyor. Zonguldak Vilayet Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, "Doğal olan olağan doğum" sloganıyla hareket ettiklerini belirterek, annelerin daha inançlı ve rahat ortamlarda doğum yapmasının kıymetine dikkat çekti. Güner, "Anne Dostu Hastane unvanı, bu anlayışın kıymetli bir adımıdır" dedi.
Zonguldak Bayan Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde de misal çalışmaların sürdüğü, 6 ay içinde bu unvanın alınmasının planlandığı bildirildi. Vilayet Sıhhat Müdürü Güner, Türkiye’deki sezaryen oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, bu mevzuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Güner, hamile okullarında olağan doğum konusunda eğitimler verildiğini, ayrıyeten bayan doğum uzmanlarına ve ebelere bu süreçte değerli vazifeler düştüğünü belirtti.