Karabük’te Trafiği Tehlikeye Sokan Motosiklet Sürücülerine 11 bin 467 TL Para Cezası
Karabük’te seyir halinde iken akrobatik hareketler yaparak uygunsuz şerit değiştirerek kendilerinin ve diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren motosiklet sürücülerine 11 bin 467 TL para cezası kesildi.
Adnan Menderes Bulvarı Kireçkuyusu mevkisinde seyir halinde olan araç sürücüleri, motosiklet üzerinde akrobatik hareketler yapan motosikletlileri şaşkınlıkla izledi. Safranbolu istikametine seyir halinde olan motosikletliler bacaklarını kaldırıp tehlikeli şekilde şerit değiştirdi. Motosikletliler daha sonra yalpalayarak gözlerden kayboldu. Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. , KGYS ve PTS kayıtlarının Trafik Tescil ve Denetleme ve Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü görevlilerince hassasiyetle yapılan incelemeleri sonucu araç ve sürücüleri tespit edildi. Sürücülere Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerince toplamda 11 bin 467 TL idari para cezası uygulandı.
Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat edilmesinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini kıymetli ölçüde tesirler ve bozar" dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) hakkında açıklamalarda bulundu. Saman nezlesine polenlerin neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde tesirler ve bozar" diye konuştu.
"Bağışıklık sistemi poleni ziyanlı tehdit üzere algılıyor"
Temel nedenin, bağışıklık sisteminin polen üzere çevresel alerjenleri ziyanlı bir tehdit olarak algılaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, "Polen bitki kaynaklı havada dolaşan ve protein tabiatında olan bileşiklerdir. Bu bileşiklere (alerjenlere) maruz kalındığında, bağışıklık sistemi histamin ve lökotrien üzere kimyasal hususlar salgılayarak inflamatuar bir karşılık oluşturur. Polen alerjisi çoklukla ilkbahar ve yaz aylarında ağaç, çayır ve yabani ot polenlerinin havada ağır olduğu devirlerde şiddetlenir. Ayrıyeten genetik yatkınlık, hava kirliliği ve sigara dumanı üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynar. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı yer alır. Astım belirtileri ise nefes darlığı, hırıltılı teneffüs, göğüste sıkışma hissi ve öksürük halinde ortaya çıkar. Teşhis koymak için hastanın hikayesi, fizik muayene ve alerji testleri (deri prick testi yahut kan testi ile spesifik IgE ölçümü) yapılır. Astım tanısı için ise teneffüs işlev testleri (spirometri) ve bronş provokasyon testleri kullanılabilir" biçiminde konuştu.
"Tedavide alerjenlerden kaçınılmalıdır"
Mevsimsel alerjik rinit ve astımın tedavisinde alerjenlerden kaçınmanın temel prensip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Polen düzeylerinin yüksek olduğu periyotlarda dışarı çıkmamak, pencere ve kapıları kapalı tutmak, hava filtreleri kullanmak yararlıdır. İlaç tedavisinde antihistaminikler, kortikosteroid burun spreyleri ve lökotrien reseptör antagonistleri üzere ilaçlar kullanılır. Astım denetimi için ise inhale kortikosteroidler, bronkodilatörler ve alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) önerilebilir. Şiddetli hadiselerde biyolojik casuslar üzere ileri tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu hastalıkların idaresi için tertipli doktor kontrolü ve bireysel tedavi planı büyük değer taşır" tabirlerini kullandı.