Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin "Hasta Okulu" Projesi lansman toplantısı yapıldı. Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi ve Hastane Yöneticileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Op.Dr. İsmail Kara, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bizler, Karabük sağlık yöneticileri olarak vatandaşlarımıza nitelikli ve ayrıcalıklı sağlık hizmetlerinin sunumu yanında milletimizin sağlık konularında bilinç ve farkındalık düzeylerini arttırmak için sosyal projeleri de son derece önemseyen, toplumumuzun sağlık okuryazarlığını arttırma yönünde yenilikçi girişimler yapmayı ilke edinen ve bu doğrultuda çalışan ve çabalayan bir ekibiz.
Sağlık okuryazarlığı konusuna, son yıllarda ülkemizde de ilgi artmış ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Sağlık okuryazarlığı oranı arttığı zaman gereksiz hastane başvurularının azaldığı, bireylerin hastane masraflarının azaldığı, hastane yatış sürelerinin azaldığı, gereksiz tetkik yaptırma oranlarının düştüğü, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlık okuryazarlığı fazla olan bireylerde ve toplumlarda çok daha önemsendiği ve kronik hastalık yönetiminin çok daha iyi olduğu görülmektedir" dedi.
Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi, ise Hasta Okulu Projesi’ni tanıtarak, "Yürürlüğe soktuğumuz ‘Hasta Okulu’ isimli bu sosyal proje; toplumun sağlık seviyesini iyileştirmeye, kişilerin sağlık düzeyini koruması ve geliştirmesi adına gereken önlemleri almaya, vatandaşımızın sağlığını idame etme ve geliştirme uygulamalarını benimsemeleri, sağlığı ile ilgili kararları verebilmeleri ve sağlık okuryazarlığının arttırılmasında eğitimin önemini ortaya koyan ve bilimsel eğitimi orjin alan önemli bir girişimdir" dedi.
HASTA OKULU 19 KASIM'DA BAŞLAYACAK
Hasta Okulu Eğitimleri’nin başlangıcı ve ilkinin 18 - 24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 20 Kasım Dünya Çocuk Günü olması münasebetiyle 19 Kasım 2024 Salı Günü saat 15:00-16:00 arasında Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Taibe Tokgöz Kaplan tarafından ‘"Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı’nın Önemi ve Doğru Diş Fırçalama" konusu üzerine gerçekleşeceğini belirten Başhekim Çebi; Hasta Okulu'nun Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hasta ve hasta yakınlarına sunduğu bir sağlık hizmeti olduğunu ifade ederek, "Bu okulun amacı; hastanemizin eğitim salonunda hasta ve yakınlarına yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenleyerek, ağız ve diş sağlığı ile ilgili toplumda kuvvetli bir bilinç oluşturmak, sistemik hastalıklar ile ağız ve diş sağlığı arasındaki etkileşimleri halkımıza anlatmak, çocukluk çağlarından yaşlılığa kadar ağız sağlığının önemini vurgulamak, ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında güncel ve bilimsel içerikli sunular yapmak, bireylere hastalıklarını yönetebilme becerisi kazandırmak,toplumumuzun daha sağlıklı geleceklere ulaşmasına katkı sunmak ve sağlık okuryazarlığı seviyesini arttırmaktır" dedi.
HASTA OKULU’NDA NELERİN ÖĞRETİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR?
Başhekim Çebi yaptığı açıklamada; "Hasta Okulu’nda diş hekimliği, ağız ve diş sağlığı ile toplumsal nitelikteki bilinmesi gereken tüm hassas konular, hastalıklar, tedaviler, koruyucu diş sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler vb. tarzda bir çok konu ele alınarak hasta ve yakınlarına değişik zaman dilimlerinde sunumlar ve seminerler yapılması hedeflenmektedir.
HASTA OKULU’NDA KİMLER EĞİTİCİLİK YAPACAKLARDIR?
Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman öğretim üyeleri, uzman diş tabipleri, uzman tabipler, diş tabipleri ve hemşireler hasta okulunda eğitici ve öğretici olarak görev yapacaklardır.
HASTA OKULU EĞİTİM PROGRAMLARI NASIL OLACAKTIR?
Belirli zaman aralıklarında belirlenen eğitim konuları ve eğitici isimleri hastanemizin resmi internet sayfasından ‘Hasta Okulu Eğitim Programları’ sekmesi altında, hastanemiz sosyal medya kanallarından, yerel basınımız aracılığıyla ve işbirliği içerisinde olacağımız kamu ve özel kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının kendi siteleri ve bildirimleri üzerinden yayınlanarak hasta ve yakınlarına, tüm halkımıza duyurulacaktır. Eğitimler alanında uzman kişiler tarafından hastanemiz konferans salonunda gerçekleşecektir. Eğitici ve öğretici kişiler tarafından 30 - 45 dakika arasında sürecek bir eğitimin ardından kısa bir dinlenme arası verilecek ve bu süre sonunda hasta ve yakınları tarafından 15 dakika süre içerisinde eğiticiye olan soruları alınacak ve eğitici tarafından yanıtlanacaktır.
HASTA OKULU’NA NASIL KAYIT OLUNACAK VE ÜCRET ÖDEMESİ OLACAK MI?
Hasta Okulu, Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hasta ve yakınlarına sunduğu ücretsiz bir sağlık hizmetidir. Eğitim programlarına katılmak için her hangi bir kayıt işlemi gerekmemekte olup hastalar istedikleri alandaki eğitim programlarına katılmayı tercih edebileceklerdir.
HASTA OKULU HASTANE BÜNYESİNDE KURULAN BİR BİRİM MİDİR?
Hasta Okulu, proje yöneticiliğini ve yürütücülüğünü Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yaptığı, tamamen gönüllülük esasına dayalı, toplumu ağız ve diş sağlığının farklı konuları hakkında bilinçlendirme ve sağlık okuryazarlığının arttırılması hedefiyle işlevselliğe bürünmüş bir sosyal proje ve sağlık hizmetidir. Hastane bünyesinde herhangi bir invaziv sağlık sunumu hizmeti veren bir birim değildir" ifadelerine yer verdi.
Haber videosu için TIKLAYINIZ!