blank
Berkay Doğan tarafından
25 Ekim, 2024 12:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Hasta Okulu Projesi Başlıyor

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla Hasta Okulu Projesi hayata geçirilecek. Eğitimler, 19 Kasım 2024 Tarihi’nde başlayacak.

blank

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin "Hasta Okulu" Projesi lansman toplantısı yapıldı. Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi ve Hastane Yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Op.Dr. İsmail Kara, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bizler, Karabük sağlık yöneticileri olarak vatandaşlarımıza nitelikli ve ayrıcalıklı sağlık hizmetlerinin sunumu yanında milletimizin sağlık konularında bilinç ve farkındalık düzeylerini arttırmak için sosyal projeleri de son derece önemseyen, toplumumuzun sağlık okuryazarlığını arttırma yönünde yenilikçi girişimler yapmayı ilke edinen ve bu doğrultuda çalışan ve çabalayan bir ekibiz.

Sağlık okuryazarlığı konusuna, son yıllarda ülkemizde de ilgi artmış ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Sağlık okuryazarlığı oranı arttığı zaman gereksiz hastane başvurularının azaldığı, bireylerin hastane masraflarının azaldığı, hastane yatış sürelerinin azaldığı, gereksiz tetkik yaptırma oranlarının düştüğü, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlık okuryazarlığı fazla olan bireylerde ve toplumlarda çok daha önemsendiği ve kronik hastalık yönetiminin çok daha iyi olduğu görülmektedir" dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi, ise Hasta Okulu Projesi’ni tanıtarak, "Yürürlüğe soktuğumuz ‘Hasta Okulu’ isimli bu sosyal proje; toplumun sağlık seviyesini iyileştirmeye, kişilerin sağlık düzeyini koruması ve geliştirmesi adına gereken önlemleri almaya, vatandaşımızın sağlığını idame etme ve geliştirme uygulamalarını benimsemeleri, sağlığı ile ilgili kararları verebilmeleri ve sağlık okuryazarlığının arttırılmasında eğitimin önemini ortaya koyan ve bilimsel eğitimi orjin alan önemli bir girişimdir" dedi.

HASTA OKULU 19 KASIM'DA BAŞLAYACAK

Hasta Okulu Eğitimleri’nin  başlangıcı ve ilkinin  18 - 24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 20 Kasım Dünya Çocuk Günü olması münasebetiyle 19 Kasım 2024 Salı Günü saat 15:00-16:00 arasında Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı  Dr. Öğretim Üyesi Taibe Tokgöz Kaplan tarafından ‘"Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı’nın Önemi ve Doğru Diş Fırçalama"  konusu üzerine gerçekleşeceğini belirten Başhekim Çebi;  Hasta Okulu'nun Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hasta ve hasta yakınlarına sunduğu bir sağlık hizmeti olduğunu ifade ederek,  "Bu okulun amacı; hastanemizin eğitim salonunda hasta ve yakınlarına yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenleyerek,  ağız ve diş sağlığı ile ilgili toplumda kuvvetli bir bilinç oluşturmak, sistemik hastalıklar ile ağız ve diş sağlığı arasındaki etkileşimleri halkımıza anlatmak, çocukluk çağlarından yaşlılığa kadar ağız sağlığının önemini vurgulamak, ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında güncel ve bilimsel içerikli sunular yapmak, bireylere hastalıklarını yönetebilme becerisi kazandırmak,toplumumuzun daha sağlıklı geleceklere ulaşmasına katkı sunmak ve sağlık okuryazarlığı seviyesini arttırmaktır" dedi.

HASTA OKULU’NDA NELERİN ÖĞRETİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR?

Başhekim Çebi yaptığı açıklamada;  "Hasta Okulu’nda diş hekimliği, ağız ve diş sağlığı ile toplumsal nitelikteki bilinmesi gereken tüm hassas konular, hastalıklar, tedaviler, koruyucu diş sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler vb. tarzda bir çok konu ele alınarak hasta ve yakınlarına değişik zaman dilimlerinde sunumlar ve seminerler yapılması hedeflenmektedir.

HASTA OKULU’NDA KİMLER EĞİTİCİLİK YAPACAKLARDIR?

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman öğretim üyeleri, uzman diş tabipleri, uzman tabipler, diş tabipleri ve hemşireler hasta okulunda eğitici ve öğretici olarak görev yapacaklardır.

HASTA OKULU EĞİTİM PROGRAMLARI NASIL OLACAKTIR?

Belirli zaman aralıklarında belirlenen eğitim konuları ve eğitici isimleri hastanemizin resmi internet sayfasından ‘Hasta Okulu Eğitim Programları’ sekmesi altında, hastanemiz sosyal medya kanallarından, yerel basınımız aracılığıyla ve işbirliği içerisinde olacağımız kamu ve özel kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının kendi siteleri ve bildirimleri üzerinden yayınlanarak hasta ve yakınlarına, tüm halkımıza duyurulacaktır. Eğitimler alanında uzman kişiler tarafından hastanemiz konferans salonunda gerçekleşecektir. Eğitici ve öğretici kişiler tarafından 30 - 45 dakika arasında sürecek bir eğitimin ardından kısa bir dinlenme arası verilecek ve bu süre sonunda hasta ve yakınları tarafından 15 dakika süre içerisinde eğiticiye olan soruları alınacak ve eğitici tarafından yanıtlanacaktır.

HASTA OKULU’NA NASIL KAYIT OLUNACAK VE ÜCRET ÖDEMESİ OLACAK MI?

Hasta Okulu, Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hasta ve yakınlarına sunduğu ücretsiz bir sağlık hizmetidir. Eğitim programlarına katılmak için her hangi bir kayıt işlemi gerekmemekte olup hastalar istedikleri alandaki eğitim programlarına katılmayı tercih edebileceklerdir.

HASTA OKULU HASTANE BÜNYESİNDE KURULAN BİR BİRİM MİDİR?

Hasta Okulu, proje yöneticiliğini ve yürütücülüğünü Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yaptığı, tamamen gönüllülük esasına dayalı, toplumu ağız ve diş sağlığının farklı konuları hakkında bilinçlendirme ve sağlık okuryazarlığının arttırılması hedefiyle işlevselliğe bürünmüş bir sosyal proje ve sağlık hizmetidir. Hastane bünyesinde herhangi bir invaziv sağlık sunumu hizmeti veren bir birim değildir" ifadelerine yer verdi.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

6 yıllık boşanma davasının ardından evden tahliye edilen kadın çatıya sığındı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 6 yıl süren boşanma davasının sona ermesinin akabinde eşine ilişkin konuttan polis eşliğinde çıkartılan bayan, gidecek yeri olmadığı gerekçesiyle ömrünü birebir binanın çatı katında sürdürmeye başladı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski eşi T.A. tarafından hakkında tahliye davası açılan konutta oturmaya devam eden Sevda S.’nin aleyhine karar çıktı. Kararın akabinde üzerine icra memurları ve polis kümeleri meskene gelerek tahliye sürecini başlattı. Sevda S.’nin kapıyı açmaması üzerine çilingir yardımıyla kapı açılarak tahliye süreci tamamlandı. Sevda S. gidecek yeri olmadığını söyleyerek poşetlere doldurulan eşyalarını çatı katına ve merdiven boşluklarına yerleştirdi. Çatıda yaşamaya başladığını, buraya yatak koyarak geceleri uyuduğunu, komşularına giderek özel gereksinimlerini giderdiğini anlatan Sevda S., yaşadıklarını şöyle anlattı:
"6 yıldan beri süren bir mahkeme sürecimiz var. İftirayla boşanıldık. Hatta gidip imza bile atmadım. Beni iftirayla, yalancı şahitle boşadı. Gerisi aslı olmayan, iftiraya kurban gittim. Çocuklarımdan oldum, evimden oldum. Yuvamdan oldum. Sokakta kaldım. Görün perişanlığımı. Babamı kaybettim. 16 yıl oldu. Anne yok, baba yok. Annemi kaybettim. Kalp krizi geçirdi. Bir buçuk sene oldu. Annem bakıyordu bana 6 yıldan beri. Bir arada yaşıyorduk baba maaşıyla. Tazminat almadım. Nafaka alamadım. Hiçbir haktan sahip olamadım. Sıhhat meselelerim var. Kalpten ameliyat olacaktım. İcra yoluyla kapıya atıldım, baba topraklarına haciz koyuldu. Avukat masrafları bana yüklendi, mağdur oldum. Sokakta kaldım. Evet, akrabalarım var, köyüm var, etrafım var. Anlatmakla bitmez. O kadar çok akrabalarım, etrafım var. Fakat bu türlü bir günde düşünen dost olmuyormuş ya. Anasızlık, babasızlık bu türlü bir şey. Kimseye yük olmak istemiyorsun. Lakin sahip de çıkmıyorlar. Bana dört muhtarlık sahip çıkamadı."

"Beraber aldık o meskeni, fakat beni iftirayla dışarı attı"
Sevda S., boşanma süreciyle birlikte meskenin kendisine verilmediğini, bu durumu hâlâ kabullenemediğini lisana getirerek şunları söyledi:
"Evlilik bilgi içinde aldık bu konutu. Beraberken aldık. Ondan sonra boşanma kararı işte gelince bana dedi konuttan çıkacaksın dedi. Fakat ben boşanıp imza falan atmadım yani. Alavereyle, düzmeceyle işi yani bu noktaya getirdi. İftira attı, ispat edemedi. Hiçbir ispat, ispat yok elinde. Beni mağdur etti yani. Benim namusumla, onurumla oynadı ya. Bir bayanın ağzına baktı. Onun yüzünden ceza aldım. Başıma gelmeyen kalmadı. Bütün psikolojim gitti, çocuklarımdan oldum. Üç tane çocuğum var. Çöp poşetiyle çatılara eşyalarımı koydum. Merdiven boşluklarında. Ben de burada çatıda yatıyorum. Evet akraban var, etrafım var lakin sahip çıkan yok. Dayanak olan yok. Sormuyorlar bile başımıza kalır diye. Neredesin, ne yapıyorsun?"

"Ev bulmak problem değil, kirayı ödeyemiyorsan tekrar dışarıdasın"
Sağlık durumu nedeniyle çalışamadığını, geçimini sağlayamadığını belirten Sevda S., yalnızca başını sokacak bir yer istediğini belirtti. Sevda S., "Çözüm ’köye çık.’ Ben esasen çarşıda geçmiş çocukluğum. 25 yıllık evlilik hayatım. Ben tertibim meskenim yani evimden oldum. Sokakta kaldım. Mağdur oldum. O gün ameliyata gidecektim kalpten ameliyat olacaktım ya icra zoruyla kapıya atıldım. Evet çatıda yaşıyorum yalnızca diyorum. Burada kendi başıma kendimi idame etmeye çalışıyorum. Arkadaşlarıma işte gidiyorum. Affedersiniz özel gereksinimlerinizi karşılamak için kendi başıma ne yapacağımı bilemiyorum. Ruhsal olarak bittim."

"Yetim maaşı üç kardeşe bölündü, sıhhat sıkıntım var, çalışamıyorum"
Hastalıkları olduğunu anlatan Sevda S., "4 bin, 3 bin 700 işte 4 binde. 3 kız kardeşi alıyoruz. Onlar da mağdur. Onlar da kiradalar. Sıhhat meselem var. Böbreğimde dört tane kitlem var. Kalbimden ameliyat olacağım Bolu’da. Düzce’de tedavi görebilirim. Bunları da ispat edebilirim. Çalışamıyorum. Sıhhat meseleleri yüzünden çalışamıyorum. Yani mağdur oldum. Her türlü mağdur oldum. Ruhsal olarak zati bittim. Ne yapabilirim? Nereye gidebilirim? Yok yani çocuklarım düşman oldu. Çocuklarım da yok. Küçükler akıllara değmez bir şey de diyemiyorum. Onlar da onlara muhtaç diyorum. Okul okuyorlar. Lakin bir anne olarak ne olursa olsun çocuklarından takviye görmek istiyorsun" dedi.

"Sadece yardım, Allah isteği için"
Sevda S., konuşmasının sonunda maddi değil insani takviye istediğini vurgulayarak şöyle dedi:
"Kira dayanağı ya da ne bileyim maddi olarak bu maddiyata dökülsün diye istemiyorum, bu türlü bir şey yok yani maddi olarak bir şey yok. Yalnızca yardım Allah isteği için hayırlarını istiyorum. Ben konut bulma problem değil, dediğim üzere kirayı veremeyince konut yani yok. Yok. Sokakta kalıyorsun. Nereye gideceksin? Başına sokacak bir yerin yok. Ufak da olsa bir meskenin, kendini sokacak bir konutun olsun istiyorsun."

Kadın sığınma meskenini kabul etmedi
Öte yandan Aile ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer, Sevda S.’ye ulaşarak bayan sığınma konutunda kalması teklifinde bulundu. Fakat Sevda S., kiralık bir meskende yaşamak istediğini söyleyerek bu teklifi reddetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.