Karabük İl Müftülüğü tarafından 2024 hac sezonu öncesi adaylara yönelik eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenlendi.
Vali Nafiz kayalı Gençlik Merkezinde 28-29 Nisan tarihleri arasında verilen eğitim seminerine Diyanet ve Acenta ile gidecek olan tüm hacı adayları katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminerin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ercan Aksu; Hac İbadetinin önemine vurgu yaparak, hac İbadeti ve hacı olma bilinci konularında hacı adaylarını bilgilendirdi.
İki gün süren seminerde İl Müftü Yardımcıları Ekrem Akmanşen, Merve Yumlu, Ayhan Yalçın ve Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Alaattin Tutkun hacı adaylarını ilgilendiren konularla ilgili sunum yaptılar.
Seminer boyunca, hac ibadeti esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar, Mekke ve Medine'deki ziyaret edilecek kutsal yerler ve hacda karşılaşılabilecek temel sağlık sorunlarına yönelik önemli bilgiler verildi. Katılımcılar, seminerin soru-cevap bölümünde merak ettikleri konuları uzmanlara danışma fırsatı buldular. (Yusuf Korkmaz)
Bayrama günler kala hayvan pazarında sessizlik: “Alıcı da satıcı da kararsız”
Bolu’da Kurban Bayramı öncesinde kurulan hayvan pazarında sakin günler yaşanıyor. Küçük ve büyükbaş hayvanların 25 bin ile 250 bin liraya kadar satıldığı pazarda, hayvan satıcısı Serkan Biçer, "Alıcı da satıcı da kararsız" dedi.
Bolu’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, canlı hayvan pazarında hareketlilik beklenirken beklenen yoğunluk şimdi başlamadı. Küçükbaş hayvanlar 12 bin lira ile 25 bin lira, büyükbaş hayvanlar ise 80 bin TL ile 250 bin TL ortasında alıcı bekliyor. Satıcılar yer bulamama kaygısıyla erkenden hayvanlarını pazara getirdi. Pazara kurbanlık satmaya gelen Serkan Biçer, "Alıcı ve satıcı da kararsız, o denli büyük bir fiyat artışı yok" dedi.
Kurbanlık bakmaya gelen Selami Macar ise fiyatların geçen seneye oranla yükseldiğini belirterek, "Kurbanlar bu sene biraz daha farklı. Ne yapacağız bilmiyorum" diye konuştu.
"Alıcı da kararsız, satıcı da"
Pazardaki sakinliği pahalandıran üretici Serkan Biçer, yer düşüncesi nedeniyle hayvanlarını erken getirdiklerini belirterek, "Yoğunluk başlayacak. Bu yılki ümidimiz inşallah her seneye nazaran daha güzel olacak. Bolu, birden fazla ile nazaran daha hesaplı. Küçükbaş hayvanlar 12 bin liradan 25 bin liraya kadar, toklular 17 bin ile 25 bin lira ortasında, kuzular ise 12 bin ile 18 bin lira ortasında satılıyor. Büyükbaş hayvanlar ise 80 bin liradan 250 bin liraya kadar var. Dün biraz yoğunluk vardı zira burası Bolu’nun ana pazarı. Alıcı da kararsız, satıcı da. O denli büyük bir fiyat artışı yok. Karkas fiyatı neyse kurbanlık da o halde gidiyor" dedi.
"Geçen seneye nazaran biraz daha hareketli olmasını bekliyoruz"
Başka bir üretici olan Sezgin Çakır ise hayvanlarını erkenden pazara getirdiklerini belirterek, "Arkadaşın dediği üzere, yer kasvetinden ötürü erkenden geldik. Müşterilerimizi bekliyoruz. Önümüzdeki hafta daha ağır olur. Talebimiz var. Geçen seneye nazaran biraz daha hareketli olmasını bekliyoruz. İnşallah daha uygun olur. Koç, koyun, keçi kümesinden satışlarımız var. Müşterilerimize kesim hizmeti de sunuyoruz" tabirlerini kullandı.
"Cebime uygun bir hayvan bulabilirsem almayı düşünüyorum"
Pazarda kurbanlık bakmaya gelen Selami Macar ise fiyatların geçen yıla nazaran arttığını belirtti. Küçükbaş hayvan almak istediğini lisana getiren Macar, "Kurban bakmak için geldim. Şayet cebime uygun hayvan bulabilirsem almayı düşünüyorum. Beklentimiz 10 bin lirayla 15 bin lira ortası lakin bu sene 20-25 bin lira civarında. Kurbanlar bu sene biraz daha farklı. Ne yapacağız bilmiyorum, herhalde ufaklardan bir tane alacağız, nasip olursa. Geçen sene de küçükbaş kesmiştim, 8 bin liraya almıştım. O hayvan bu sene 15 bin lira olmuş üzere görünüyor" sözlerini kullandı.