Reklam
Reklam

Karabük’te Fen Lisesinde Usulsüz Atama Tepkisi

2222221 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
28 Aralık, 2025 13:17 tarihinde yayınlandı
0

Eğitim İş’liler, “Fen Liseleri torpil yuvası değildir, Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi’ndeki usulsüz atama derhal iptal edilmelidir” yazılı pankart açtı.

Eğitim İş Karabük Şube Başkanı Zeki Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ovacık ilçesinden Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı branşına yapılan atamanın mevzuata, liyakat ilkesine ve kamu vicdanına açıkça aykırı olduğunu söyledi.

Çelik açıklamasında,

“Fen Liseleri Torpil Yuvası Değildir!
Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi’ndeki Usulsüz Atama Derhal İptal Edilmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan proje okulu öğretmen atamaları, uzun süredir liyakat, eşitlik ve objektif kriterler açısından tartışma konusu olmaktadır. Son olarak Karabük’te gerçekleştiği belirtilen bir atama süreci, bu tartışmaları daha da derinleştirmiştir.

Bize ulaşan bilgilere göre;
Kurumlar arası geçiş yoluyla Milli Eğitim Bakanlığına geçen,
Öğretmenlikte fiilen geçirdiği sürenin sınırlı olduğu ifade edilen,
Proje okullarına atanma için yönetmeliklerde öngörülen deneyim, hizmet süresi ve başarı kriterleri bakımından soru işaretleri bulunan bir öğretmenin,
Karabük’ün en çok tercih edilen proje okullarından biri olan Mehmet Vergili Fen Lisesine atanması,
Buna karşılık aynı okulu tercih eden, yıllardır görev yapan ve il genelinde norm fazlası durumunda bulunan çok sayıda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin hiçbirinin atamasının yapılmaması,
haklı bir rahatsızlık ve güvensizlik oluşturmuştur.
Bu atamayla ilgili olarak;
Atamaların hangi somut kriterlere göre yapıldığı,
Hizmet puanı, mesleki kıdem, akademik yeterlilik ve okul ihtiyacı gibi ölçütlerin neden göz ardı edildiği,
İl genelinde norm fazlası öğretmenler bulunmasına rağmen bu atamanın hangi hukuki ve idari dayanakla gerçekleştirildiği,
Atama sürecinin il millî eğitim müdürlüğü bilgisi dışında, merkezi bir tasarrufla mı yürütüldüğü,
Söz konusu boş kadro için neden herhangi bir duyuruya çıkılmadığı,
konularında Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyuna açık, net ve tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır.
Kamu vicdanını yaralayan bu ve benzeri uygulamalar; öğretmenler arasında adalet duygusunu zedelemekte, yıllardır emek veren eğitimcilerin motivasyonunu ve mesleki inancını ciddi biçimde sarsmaktadır.
MEB’e Çağrımızdır:
Okullar arasında yaratılan “özel program ve proje uygulama okulu” ayrımına son veriniz!
Öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerini; tüm eğitim kurumlarını kapsayacak tek bir yönetmelik ile yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getiriniz!
Liyakati ve şeffaflığı esas alan bir sistem oluşturunuz!
Yönetmelikte yer almayan yöntemler ve uygulamalar hakkında öğretmenleri zamanında ve açık biçimde bilgilendiriniz!
Proje okullarına öğretmen atamalarında torpilin, kayırmacılığın ve cemaatvari yaklaşımların değil; adaletin ve hakkaniyetin geçerli olmasını sağlayınız!
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tekrar soruyoruz:
Bu okula henüz Milli Eğitim Bakanlığındaki görev süresi henüz 1 yıllık olan bir öğretmenin ataması liyakat ilkelerine uygun mudur? Bu atama hangi yasal dayanağa göre yapılmıştır?
Aynı koşulları taşıyan diğer öğretmenler neden dikkate alınmamıştır?
Liyakat, hizmet puanı ve branş yeterliliği neden görmezden gelinmiştir?
Aynı koşulları taşıyan, hatta daha yüksek niteliklere sahip öğretmenler neden sistem dışına itilmiştir?
Milli Eğitim Bakanlığı; proje okulu atamalarında objektif kritere dayanmayan keyfi uygulamaları derhal iptal etmeli, kayırmacılığa son vermelidir. Yönetici görevlendirme ve öğretmen atamaları; hukuk devletinin temel ilkeleri olan yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik esas alınarak, liyakat temelli ölçütlerle yeniden düzenlenmelidir.” ifadelerini kullandı. Fen liselerinin belirli kriterlere göre öğrenci alan, akademik başarı odaklı eğitim kurumları olduğuna dikkat çeken Çelik, bu okullara yapılacak öğretmen görevlendirmelerinin de aynı hassasiyetle ve şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Bizi sosyal medyadan takip edin

Kastamonu’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama

kastamonuda uyusturucu ve silah operasyonu 3 tutuklama jVmnPvZM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Haziran, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da polis ekiplerince 8-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda, gözaltına alınan 9 şüpheliden 3’ü tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin il genelinde gerçekleştirdiği operasyonlarda 353 adet sentetik ecza hapı, 65 gram kannabinoid katkılı tütün, 1 adet uyuşturucu kullanma aparatı, 5 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet tabanca şarjörü, 1 adet bıçak, 8 adet cep telefonu ve 7 adet SIM kart ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 9 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 3’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak ceza infaz kurumuna teslim edilirken, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince narkotik suçlarla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla devam ettiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin