Karabük Postası tarafından
23 Şubat, 2023 14:11 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Deprem Risk Analizini Yapacak Resmi Kurum Yok

Kahramanmaraş’ta peş peşe meydana gelen ve 10 İli etkileyen depremler,  vatandaşları doğal afetler konusunda tedbirler almaya sevk etti. Deprem gerçeğini anımsayan vatandaşlar öncelikle yaşadıkları binasının zeminini ve kolonlarının sağlamlığını bilmek isterken, Karabük'te hiçbir resmi kurumun deprem risk analizi yapmadığı ortaya çıktı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli  meydana gelen ve 10 ili etkisi altına alan deprem sonrası vatandaşlar oturdukları evlerinin  depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz şeklinde soruları gündeme getirdi. Bir çok vatandaş oturduğu evinin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için nereye başvuracağını veya ne kadar ücret ödeyeceğini bilmediklerini belirtiyorlar. Kahramanmaraş’ta yaşanan ve  10 ilde birden hissedilen, binlerce kişinin  hayatını kaybettiği, ve  yaralandığı 7.7  ve 7,6 büyüklüğündeki deprem bir kez daha acı gerçeği ortaya koydu. Deprem, riskli olan birçok bina ve yapı için ciddi bir tehlike yaratmaktadır. Özellikle eski ve depreme karşı dayanıksız, deprem riskli binaların olası bir depremde yıkılma riskini yükseltiyor. Böyle durumlarda ‘deprem risk analizi nasıl yapılır?’ sorusunu gündeme getirdi. Pek çok bina sahibi deprem risk analizi yaptırarak binalarının  durumunu nasıl öğrenebileceği konusunda her hangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtirken, bizlerde yapmış olduğumuz  araştırmalar sonucunda , Karabük’te hiçbir resmi kurumun deprem risk analizi yapmadığı ortaya çıktı. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra  vatandaşlar  oturduğu binanın depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda risk analizi yaptırmak için başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Karabük Valiliğine ve Karabük Belediyesine gitmesine rağmen bu kurumların böyle bir analiz yapmadığı cevabını aldıklarını belirtiyorlar. RİSK ANALİZİNİ KİM YAPIYOR ? Karabük’te resmi kurumların deprem risk analizi yapmaması nedeniyle  Safranbolu’da bulunan bir özel firmanın bu analizi yaptığı belirtiliyor. YETKİLİLER ÇÖZÜM BULMALI Haber merkezimizi arayan bina sahipleri deprem risk analizi konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve hatta kimin nerede yaptığını bilmediklerini belirterek “ Oturduğumuz binalar çok eskiden yapılan binalar. Şimdiye kadar deprem risk analizi yaptırmak aklımıza gelmedi. Fakat Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası oturduğumuz evlere deprem risk analizi yaptırmamız gerektiğini hatırlattı. Fakat Karabük’te her hangi bir resmi kurumun bu analizi yapmadığını öğrendik. Bizler yetkililerden bu analizi yaptırabilmemiz için bir çözüm bulunmasını bekliyoruz. Özellikle depreme karşı binaların dayanıklılığını ölçmek için Çevre Şehircilik, Belediyeler, üniversite, jeoloji ve inşaat mühendisleri odası bir araya gelip deprem analiz yaptırma birimini kurabilirler.Böyle bir oluşumla kurulacak olan birimde bizlerde oturduğumuz binalar için gerekli testleri bütçemize uygun olarak da  yaptırabiliriz” dediler. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Su borusu patladı, sürüklenen araçtaki sürücü mahsur kaldı

Kastamonu’nun Daday ilçesinde su borusunun patlaması sonucunda akıntıya kapılarak sürüklenen arabanın şoförü mahsur kaldı. İtfaiye takımlarınca araç ve şoförü su birikintisinin içerisinde çıkartıldı.
Edinilen bilgiye nazaran, Daday’da ziraî sulama için yapılan Bezirgan Hazım Kılıç Sulama Göleti’ne su taşıyan boru apansız patladı. Ergin K. yönetimindeki 34 BRG 496 plakalı Fiat marka araba ise yolda uluşan su birikintisine kapılarak savruldu. Araba şarampoldeki ağaçlara takılarak durabildi. Aracın şoförü Ergin K. ise savrulan arabada mahsur kaldı. Kendi imkanlarıyla aracın üzerine çıkan Ergin K., 112 Acil Davet Merkezini arayarak yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve jandarma grupları sevk edildi. İtfaiye takımları, aracı ve sürücüyü mahsur kaldığı yerden kurtardı.
Aniden patlayan su borusu nedeniyle aracının su altında kaldığını ve yolun kenarına savrulduğunu söyleyen Ergin K., "Su borusu apansız patladı ve suyun debisi çok yüksekti. Arabayı kuş üzere savurdu yolun kenarına, şarampoldeki ağaçlar tuttu aracı. Yolun ortasına boruların modülleri ve kum birikintisi vardı. Aracın üzerine çıkarak 112’yi aradım ve yardım talebinde bulundum. Bunun üzerine jandarma ve itfaiye yönlendirdiler. İtfaiye takımları arabayı halatla çekip çıkardı. Otomobilin içi su doldu, itfaiye gelene kadar otomobilin üstüne çıkıp bekledim. Otomobilimde maddi hasar oluştu" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin