Karabük’te 2 Bin Dekar Alanda Ayçiçek Ekimi Yapılacak - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Mart, 2022 13:13 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te 2 Bin Dekar Alanda Ayçiçek Ekimi Yapılacak

(İHA) – Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında teşvik edilecek yağlık ayçiçeğinin Karabük’te 2 bin dekarlık alanda ekimi yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla desteklenecek ürünler listesine alınan yağlık ayçiçeği ekimi, Karabük’ün Eskipazar ilçesinde de yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen Milli Tarım Projesi kapsamında atıl durumdaki 350 dekar alanda yüzde 75 hibe tohum desteğiyle toprakla buluşturulan ayçiçek tohumları bu yıl 2 bin dekarlık alanda ekilecek. Kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından çalışmalara başlayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, üretim yapacak çiftçileri konuyla ilgili bilgilendirdi.
AW571147 03Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık, “Bakanlığımız 2017 yılında Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline geçti. Bu kapsamda 81 il ve 922 ilçenin hepsini birer havza ilan etti. Burada yetişecek olan ürün desenlerini belirledi. Bunlar, bizim sahada yapmış olduğumuz çalışmalar, TÜİK verileri, üreticilerimizin ürün desenleri tercihleri dikkate alınarak belirlendi. Bu havza modelinde amaç, her ürün grubunu yetiştirdiği havzada desteklemek ve yeni planlar, programlar yapmaktadır. Karabük il ve ilçelerinde ana ürün olarak yetiştirilen, buğday, arpa, yem bitkileri, nohut, mısır ile merkez ilçe için çeltik destekleme havza modeli kapsamına alındı. Bunun haricinde diğer ürün grupları ilimizin havza desteklemesinde yoktu” dedi.

“Ayçiçek üretimi tarımsal destekleme alanı içerisine alındı”
Geçen yıl itibariyle Eskipazar ilçesinde deneme amaçlı 350 dekar alanda ayçiçeği projesi yaptıklarını belirten Ayvalık, “Üreticilerimiz bu üretime devam edeceklerini ifade edince konuyu bakanlığımıza ilettik. Cumhurbaşkanımızın imzası ile yayınlanan kararname ile Eskipazar ilçemizde ayçiçek üretimi tarımsal destekleme alanı içerisine alındı” ifadelerini kullandı.
AW571147 04
“İki bin dekar alanda ayçiçek ekeceğiz”
“Tebliğin yayınlaması ile arkadaşlarımız sahada çalışma yapıyor” diyen Ayvalık, “Şu an 2022 yılı için 2 bin dekar alanda ayçiçek ekmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizin ilk etapta olan tohum tedariki ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Hangi çeşit ekeceğimizi belirleyerek bağlantıları yaptık. Yakın zamanda tohumu getirip, yüzde 75 maliyeti karşılayacağız. Yüzde 25’ini üreticimizden almak koşulu ile destekleme modelini uygulayacağız. Üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı olan arazileri için mazot gübre ve fark ödemelerini alabilecekler” şeklinde konuştu.
Çetin, bu seneki 2 bin dekar alanda gerçekleştirilecek ekimin, gelecek yıllarda piyasa şartlarına göre artış gösterebileceğini, önemli olanın bu rakamlarla da olsa sürdürülebilir ve devamlı olması gerektiğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
voleybol turnuvasinda kazakistanli ogrenciler sampiyon oldu QFQWYcSV
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Voleybol turnuvasında Kazakistanlı öğrenciler şampiyon oldu.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) eğitim-öğretimlerine devam eden Kazakistanlı öğrenciler, 16 şehirden öğrencilerin yarıştığı “PANELSAN CUP 2026” voleybol turnuvasında şampiyon oldu.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) eğitim gören Kazakistanlı öğrenciler, akademik başarılarının yanı sıra sportif faaliyetlerdeki performanslarıyla önemli dereceler elde ediyor. Bu kapsamda son olarak Kazakistan Büyükelçiliği tarafından Kazakistanlı öğrenciler arasında birlik ve beraberliği artırmak amacıyla düzenlenen “PANELSAN CUP 2026” voleybol turnuvasında BARÜ Kadın Voleybol Takımı şampiyon olma başarısı elde etti.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan turnuvada, Türkiye’nin 16 ilindeki üniversitelerde eğitimlerine devam eden Kazakistanlı öğrenciler yarıştı. Tamamı Kazakistanlı öğrencilerden oluşan takımlar, gün boyu süren müsabakalarda kıyasıya mücadele etti. Turnuva sonunda BARÜ Kadın Voleybol Takımı, sergiledikleri performanslarıyla birincilik kupasını kaldırmayı başardı. Böylece turnuva geleneği olarak BARÜ, gelecek yıl organizasyona ev sahipliği yapma hakkı kazandı.

Öğrencilerin elde ettiği şampiyonluktan duyduğu gururu dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Kazakistanlı öğrencileri tebrik ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin