blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Şubat, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nden dezavantajlı yetişkinlere istihdam fırsatı

Karabük Üniversitesi dezavantajlı yetişkinler için çevreci ve yenilikçi bir istihdam projesine imza attı.
Karabük Üniversitesi koordinatörlüğünde, Türkiye Beyaz Ay Derneği iş birliğiyle dezavantajlı bireylerin mesleksel hünerler kazanarak iş gücüne iştirakini artırmayı amaçlayan milletlerarası bir proje hazırlandı.
"Dezavantajlı Yetişkinler için Çevreci ve Yenilikçi İstihdam Fırsatı: Dokumacılık Atıkları ile Klasik El Sanatları Uygulamaları" başlıklı Erasmus+ KA210 projesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi ve 60 bin avro hibe dayanağı almaya hak kazandı.
Projeyi Karabük Üniversitesi Sanayi Mühendisliği Kısmı, Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu El Sanatları Kısmı ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafından hazırladı.
Proje bünyesinde atık dokuma eserlerinin sürdürülebilir üretim süreçlerine entegrasyonu sağlanacak. Ayrıyeten çevresel tesirlerin araştırılması ve ekonomik geti rilerin kıymetlendirilmesi için de milletlerarası bir kitap hazırlanacak.
Proje ortakları ortasında İtalya’dan EUproject, Fransa’dan Esprit Educatif, Romanya’dan Asociatia Pentru Educatie Si Formare Asef Bacau ve Türkiye’den ise İstanbul Sultangazi Halk Eğitimi Merkezi yer alıyor.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinden Mühendis Yılmaz Olcay’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede araştırmacılar Doç. Dr. Çağrı Sel, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Özcan ve Öğr. Görevlisi Dilek Çelik bulunuyor. Proje grubu iştirakçi ülkeler ortasında bilgi ve tecrübe paylaşımını teşvik ederek, dezavantajlı bireylerin mesleksel eğitimine yönelik yenilikçi tahliller geliştirilmesine öncülük edecek.
Proje çerçevesinde, dokumacılık atıklarıyla klasik el sanatlarının nasıl birleştirilebileceği konusunda eğitimler, atölye çalışmaları ve uygulamalı programlar düzenlenecek. Ayrıyeten, elde edilen eserlerin toplumsal girişimcilik modeliyle pazarlanması hedeflenerek, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik sağlanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Haziran, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da yatırımcılara, Yeni Teşvik Sistemi anlatıldı

Kastamonu’da yeni devirde iş dünyası için stratejik fırsatlar sunan Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’ne ilişkin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Vilayet ve İlçe Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğiyle, yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla hayata geçirilen ve Cazibe Merkezleri Programı’nın yürürlükten kaldırılarak katma pahası yüksek, stratejik ve dönüşüm odaklı yatırımları destekleyen yeni teşvik sistemi ile ilgili Kastamonu’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Dönüşüm hakkında iş dünyasını bilgilendirmek ve yeni fırsatlarını tanımak amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Kastamonu, İnebolu, Taşköprü ve Tosya Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğinde Kastamonu merkez ile İnebolu, Taşköprü ve Tosya ilçelerinde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmeye başlandı. Bu çerçevede birinci toplantı KUZKA Hizmet Binası Toplantı Salonu’nunda gerçekleştirildi. Toplantıda, yeni sistemin sunduğu takviye ögeleri, müracaat süreçleri ve bölgesel yatırım fırsatlarına ait iştirakçilere bilgiler verildi. Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’ne ait KUZKA öncülüğünde düzenlenen bilgilendirme toplantısına iş dünyası temsilcileri ve ilgili paydaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, "Türkiye Yüzyılı Kalkınma Atağından farklı olarak sigorta primi patron payı takviyesi ve sigorta primi dayanağı kalemleri her teşvik bölgesi için kademeli halde belirlenmiştir. Sektörel ve Bölgesel teşvikler çerçevesinde bu avantajı bir örnekle açıklamak gerekirse Kastamonu’da yapılacak 120 milyonluk TL’lik bir yatırımda işletmelerimiz KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi patron payı dayanağı, faiz yahut kar hissesi dayanağı üzere takviyelerden faydalanabilmektedir. 4. Bölgede OSB’de bu yatırımı gerçekleştirdiğinde vergi avantajlarından sigorta primi patron payı dayanaklarına kadar birçok kalemde sağlanan teşvikler, yatırım maliyetlerini önemli ölçüde düşürmektedir. Bilhassa organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar, bu takviyeleri daha da avantajlı hale getirmektedir. Vergi indirimi kapsamında, yatırımın yüzde 20’si kadar yani, 120 milyon TL’de 24 milyon TL takviye sunulmaktadır. Bu da yatırımcıya kıymetli seviyede vergi avantajı manasına geliyor. Bu kapsamda sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi patron payının taban fiyata tekabül eden kısmının yarısı kadar patron SGK primi takviyesi sağlanmaktadır. 4. Bölge’de OSB’de yapılan yatırım için bu dayanak 8 yıl mühletle uygulanmaktadır. 150 kişinin ek istihdam edildiği bir yatırım için düşündüğümüzde yaklaşık 32 milyon TL dayanak manasına gelmektedir. Bir başka avantaj ise sağlanan faiz/kar hissesi takviyesidir. Yatırımın yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla azami 12 milyon TL’ye kadar faiz/kar hissesi takviyesi uygulanmaktadır. Ayrıyeten yatırım kapsamında alınan yerli yahut ithal makineler için KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti bulunmaktadır" dedi.
Toplantılar 25 Haziran Çarşamba saat 10.30’da İnebolu ilçesinde, TSO Toplantı Salonu’nda, tıpkı gün öğlenden sonra saat 15.00’te Taşköprü ilçesinde TSO Toplantı Salonu’nda yapılacak bilgilendirme ile devam edecek. Son toplantı ise 26 Haziran Perşembe saat 14.30’da Tosya ilçesi TSO Toplantı Salonu’nda yapılacak bilgilendirme sunumları ile tamamlanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin