Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
18 Ekim, 2024 15:09

Karabük Üniversitesi, 2024 – 2025 Akademik Yılı Açılışı Yapıldı

Karabük Üniversitesi, 2024 – 2025 Akademik Yılı Açılışı Yapıldı
A+ A-

Karabük Üniversitesinin 2024 - 2025 Akademik Yılı açılış töreni Vali Mustafa Yavuz'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda yapılan törene, Vali Mustafa Yavuz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güleç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları’nın Temsilcileri, Akademisyenler, Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Karabük Üniversitesi’nin tanıtım filmi ile devam etti.

Karabük Üniversitesi'nin 2024 - 2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde bir konuşma yapan Vali Mustafa Yavuz, Üniversitenin kurulduğu günden bu yana elde ettiği başarıları ve Batı Karadeniz’in sosyal, kültürel ve eğitim hayatına katkılarını vurguladı.

Vali Yavuz, Karabük Valiliği’nin “Eğitim Kenti Karabük” vizyonunun önemli bir paydaşı olan üniversitenin, akademik kadrosu, projeleri ve uluslararası işbirlikleri ile Karabük’ü eğitimde marka şehir yapma hedefine yaklaştırdığına dikkat çekti.

Karabük Valiliği himayelerinde hazırlanan Eğitim Kenti Karabük Projesi kapsamında elde edilen başarılara değinen Vali Yavuz, "Bu yıl Üniversite sınavında ilimizden ilk 20.000’e 242 öğrenci, ilk 1000'e 14 öğrenci ve ilk 100'e 3 öğrencimiz girmiştir.  Yine LGS’de %1’lik dilime giren 18 öğrenci, %15'lik dilime ise 489 öğrenci ve bursluluk sınavında ise 4 öğrencimiz tam puan alarak Türkiye birinciliği elde etmiştir.  Öğrencilerimizi tebrik ediyorum.

Vali Yavuz, bu yıl Valilik, Kardemir ve TSO arasında yapılan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü sayesinde öğrencilerin sanayide deneyim kazanacağı ve nitelikli iş gücü yetiştirileceğini belirtti.

Vali Yavuz; Karabük’te üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığını, KYK yurtlarında tüm öğrencilerin yerleştirildiğini ifade ederek, Şehirdeki güvenliğin sağlanması ve öğrencilerin  huzur ve güven içerisinde eğitim almaları için her türlü tedbirin alındığı vurguladı.  

Akademik kadroya yönelik teşekkürlerini ileten Vali Yavuz, Karabük Üniversitesi’nin bilimsel başarılarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

Vali Yavuz, yeni akademik yılın, üniversiteye, Karabük'e ve tüm öğrencilere başarı ve mutluluk getirmesi diledi.

Konuşmaların ardından yazar, edebiyatçı öykü ve roman yazarı Zeki Bulduk tarafından  “Türkiye Yüzyılı’nda Edebiyatın Rolü” konulu ilk ders işlendi. Karabük Üniversitesi’nin 2024 - 2025 Akademik Yılı Açılış Programı “Akademik Teşvik" Ödüllerinin Vali Mustafa Yavuz ve protokol üyeleri tarafından verilmesi ile sona erdi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

02 Kasım, 2024 12:07
blank
İhlas Haber A.

92 yaşındaki ahşap oyma ustası, mesleğin son temsilcisi

A+ A-

Samsun’da yaşayan 92 yaşındaki ahşap oyma ustası, mesleğin son temsilcisi olarak dikkat çekiyor. Yaptığı kağnı arabası ve öküzler Japonya’ya ihraç edilen usta, ömrünün son günlerini ağaç oyarak geçirmekten zevk aldığını söyledi.
İlkadım ilçesinde dik bir yokuşun kenarındaki evinin alt katını atölyeye çeviren 92 yaşındaki Mehmet Pak, çocukluk aşkı olan ahşap oyma işini emekli olduktan sonra 25 yıldır devam ettiriyor. 35 yıllık memurluğun ardından 12 yıl da tuhafiyede çalışan Pak, son çeyrek asırdır da atölyesinde ahşap oyuyor. Titrek ellerinde bin bir marifet bulunan Mehmet Pak’ın yaptığı minyatür ahşap kağnı arabası ve öküzler, yurt içi ve yurt dışından rağbet görüyor.

“Tarihi değerleri canlandırıyorum”
Para kazanma kaygısı olmadan, tarihi değerleri canlı tutmak için ahşap oyduğunu dile getiren Mehmet Pak, “Çalışmadan olmuyor. Çalışacaksın ki dinç kalacaksın. Çalışmayıp, oturursan mezara çabuk gidersin. Çalışmak her zaman iyidir. 35 yıl havalimanında memurluk yaptım. 12 yıl tuhafiyecilik yaptım. Çocukken çobanlık da yaptım. Bıçaklarla oynamayı çok severdin. Nerede yumuşak ağaç varsa koyunları orada yayardım. Şimdilerde ise atölyemde tarihi kağnı arabası, öküz ve ahşap malzemeler yapıyorum. Daha çok tarihi değerleri canlandırıyorum. Bu gelenek kaybolmasın istiyorum. Şimdilerde ne at arabasını ne de öküzü bilen yok. Ben de kendimi bunları yaparak oyalıyorum. Para kazanma kaygım yok” dedi.

“Öküz ve kağnı arabasını bin 500 TL’den satıyorum”
Kağnı arabası ve öküzü, uğraşına göre az bir miktara sattığına değinen Mehmet Pak, “Ahşaptan bir öküz yapmak için odunu en az 13 kez elime almam gerekiyor. Ne kadar sürede şekil alacağı belli olmuyor. Bazen 10 günde bir yapılabiliyor. Birçok parçanın birleşmesi gerekiyor. Öküz yapmak kolay değil. Bunların dışında kepçe, kaşık, yayık, beşik, baston, kesme tahtası da yapıyorum. Ürünlerimi alan oluyor. Öküz arabasını herkes almak istiyor. Karadeniz’de benden başka yapan da yok. Ben de öldüğüm zaman bu iş bitecek. Bir öküzü arabasıyla bin 500 TL’ye satıyorum. O da kurtarmıyor ama gün tamamlamak için yapıp satıyorum. Özellikle Sinop’tan gelip bu öküzleri alıp yurt dışına satan oluyor. Bin TL’ye almak isteyen de oluyor ama en düşük bin 500 TL’ye satıyorum. Eziyeti çok olduğu için çok ucuza da satmak istemiyorum” diye konuştu.

“Bakanlıktan gelen teklifi kabul etmedim”
Bakanlıktan kendisine gelen öğreticilik teklifini yaşı dolayısıyla kabul etmediğini de ifade eden Pak dede, “Zamane gençleri anne ve babasının eline bakıyor. Dünya değişti. Gençlerin çoğu iş beğenmiyor. Hepsi cep telefonu ile ilgileniyor. Ben zanaatımı başka kimseye öğretmedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililer geldi. Bana yer gösterip, malzeme verdiler. Orada hem üretip hem de satış yapabileceğimi söylediler. Ben de 92 yaşında olduğumu ve çırak yetiştiremeyeceğimi, orada çalışmak istemediğimi kendilerine ilettim. Gün tamamladığımı söyleyip, kabul etmedim. Bu işi öğrenmek isteyene de ben öğretemem. Artık kafam götürmüyor. Çırak demek, sorumluluk demek. Atölyede tehlikeli birçok alet var. Elektrikli testere, bıçak, torna var. Bir yerde kendini yaralar diye rahat çalışamam. Bu işin son temsilcisiyim. Şu anda kafamı dinleyerek, çalışarak, zaman öldürmeyi keyifli buluyorum” şeklinde konuştu.
Mehmet Pak, ömrünün son demlerinde de olsa ahşapla uğraşmanın kendisine güç ve neşe verdiğini sözlerine ekledi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Doğa Eczanesi
Doğa Eczanesi
Adres

100. Yıl Mahallesi, Karabük Kastamonu Yolu Üstü Sokak No:59/D Merkez / Karabük

Telefon

(370) 502-0052

Ömür Eczanesi
Ömür Eczanesi
Adres

Bayır Mahalle Kemal Günes Caddesi No:167/A Karabük

Telefon

(370) 424-5714

Cemal Mızrak Eczanesi
Cemal Mızrak Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, Esendere Sokak No:14/1 Safranbolu-Karabük

Telefon

(370) 725-2547

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500