blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kar nedeniyle seraları çöken çiftçinin 60 senelik emeği heba oldu

Bayburt’ta ağır kar yağışının akabinde 50 küsur yıldır çiftçilikle uğraşan İsmail Öksüz’ün seraları çöktü. 3 serası da büsbütün yıkılan Öksüz’ün yaklaşık 60 yıllık emeği heba oldu. Yıkılan seralarına uzaktan bakan 75 yaşındaki çiftçi Öksüz, duygusal anlar yaşadı.
Bayburt’a 34 kilometre uzaklıktaki Aslandede köyünde zerzevat, meyve yetiştiriciliği yapan, yarım asrı aşkın vakittir çiftçilikle uğraşan İsmail Öksüz’e ilişkin 3 sera, karın yüküne dayanamayarak yıkıldı. Sabah uyandığında gördüğü görünüm karşısında şoke olan Öksüz, gönül verdiği çiftçilik işini artık yapamayacağını belirterek, büyük hüzün duyduğunu lisana getirdi.
"Ata tohumu memleket meselesi" diyerek cet tohumlarının devamı için çabalayan Öksüz’ün cet tohumları da çöken seranın altında kaldı. Cet tohumundan 7-8 çeşit fasulyeyi, 6 çeşit biberi, 4 çeşit salata-domatesi, 3 çeşit karpuzu serasında deneme yanılma yoluyla yetiştiren Öksüz, en büyük kederinin tohumların sera altında kalması olduğunu söyledi.

"İnsanın 60 yıl emek verdiği bir şeyi bir anda kaybetmesi ne kadar acıymış"
Yıllardır verdiği emeğin bir anda yitip gitmesinden ötürü hüzünlü olduğunu aktaran Öksüz, yaşadığı hüznü şiir dizelerine sığdırdı. "İnsanın 60 yıl yaptığı bir şeyi bir anda bırakması ne acıymış, güya vefat gibi" diyerek, kısa bir şiirle kederi lisana getiren Öksüz, şiirinde şu tabirlere yer verdi: "Geri dönmek istiyorum, tekrar yapmak istiyorum bu işleri. Seralar kurayım tohum ekeyim, vakit beni geri döndür bir daha."

"Ata tohumlarının seranın altında kalması beni daha çok üzüyor"
Seracılık üzerine çok sayıda denemeler yaptığını, cet tohumları üretmek için efor gösterdiğinin altını çizen Öksüz, "Gelinen noktada 60 yıllık çiftçilik hayatımız bitti üzere görünüyor. 3 seram kardan ötürü çöktü, karın altında kaldı. Daha değerlisi depo diye kullandığım seralarımın birinin içerisinde cet tohumlarım vardı. Onlar da karın altında kaldı, onlar beni seraların çökmesinden daha çok üzüyor. Göründüğü üzere ben herhalde daha çiftçilik yapamam, seralarım çöktü bunları yapmaya benim daha fırsatım da yok, imkanım da yok. Benim için herhalde bu iş burada biter" dedi.

"Bitmesini hiç istemezdim lakin 60 yıllık serüven bitti"
Seralarını tamir ettirmeye gücü yetmediğini vurgulayan Öksüz, "60 yıllık serüven bitti, bitmesini istemezdim. Grup biçmediğim hayat bana çok sıkıntı gelecek" dedi.
Seracılık işine gönülden bağlı olduğunu söyleyen Öksüz, eski tarım uygulamalarını teknik tarımla birleştirip, denemeler yaptığını, âlâ işlere imza attığını kaydetti. Fide, cet tohumu yetiştirdiğini kelamlarına ekleyen Öksüz, "Gördüğünüz üzere her şey bitti. Kar tüm seraları çökertti. Yapamam daha, tamir edemem edebilsem bu işi sürdürürdüm. Zira tamir edilecek bir durum da değil, demirlerin hepsi kırılmış, masrafı da çok" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nde Temmuz ayı senato toplantısı gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Temmuz Ayı Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odasında yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Senato Toplantısı’nda akademik performans, kalite süreçleri ve yeni açılan programlar başta olmak üzere birçok bahis değerlendirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, haziran ayı boyunca yürütülen akademik ve kurumsal çalışmaları kıymetlendirdi. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesinin URAP 2024-2025 Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 44’üncü sıraya yükselmesi ve son iki yıldaki performans artışı ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Türkiye birincisi olması, "Akıllı Kapsül" projesinin TEKNOFEST finaline kalması ve roket grubunun ABD’de elde ettiği üçüncülük üzere ulusal ve memleketler arası muvaffakiyetler da değerlendirildi.
Üniversitenin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkı kazanması, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinin kurulması ve 2025-2026 Akademik Yılı prestijiyle öğrenci kabul edecek yeni lisans ve ön lisans programları da toplantının kıymetli gündem başlıkları ortasında yer aldı.
Rektör Kırışık:"Bilimsel üretim önceliğimiz, dijital gelecek hedefimiz"
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin önceliğinin bilimsel gelişme olduğunu vurguladı; kalite ve akreditasyonun başlangıç evresini oluşturduğunu, temel maksadın ise bilimsel üretimle yükseköğretime katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Türkiye genelindeBilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bulunan sırf 15 üniversitearasında yer almanın stratejik değer taşıdığını belirten Kırışık, bu fakültenin kurulmasıyla yapay zekâ, bilgi idaresi ve siber güvenlik üzere alanlardauzman yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Senato toplantısı, Karabük Üniversitesinin eğitim-öğretim kalitesini daha da yükseltmeye yönelik yeni adımların ele alındığı ve gelecek periyot çalışmalarına ait yol haritasının değerlendirildiği görüşmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin