Reklam
Reklam
kapgemden olimpik gelecek icin spor universitesi onerisi BY4dg9Xb
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ocak, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
0

KAPGEM’den olimpik gelecek için Spor Üniversitesi önerisi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan 11. politika raporunda, Türkiye’de sportif başarının kurumsal ve bilimsel bir zemine taşınmasını hedefleyen “Spor Üniversitesi” modeli gündeme getirildi.

KAPGEM tarafından hazırlanan politika raporunda, Türkiye’nin olimpik ve uluslararası sportif başarısını artırmayı amaçlayan “Spor Üniversitesi” modeli kamuoyuyla paylaşıldı.

Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’nin üniversiteleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçtiğini belirterek, tematik üniversite modellerinin giderek önem kazandığını söyledi. Kırışık, “1981’de 19 olan üniversite sayısı bugün 205’e ulaştı. Akademik üretimde ise Türkiye, dünyada 57’nci sıradan 15’inci sıraya yükseldi” dedi.

Spor bilimleri alanında uzmanlaşmış bir Spor Üniversitesi yapılanmasının stratejik önem taşıdığını ifade eden Kırışık, “Olimpik başarıyı artıracak, spor bilimlerinde gelişimi destekleyecek ve uluslararası temsile katkı sunacak bir yapının ülkemize kazandırılması büyük önem taşıyor” diye konuştu. Kırışık, KAPGEM’in rapor kapsamında dünyadaki örnekleri incelediğini de aktardı.

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven ise üniversitelerle spor kurumları arasında geliştirilecek iş birliklerinin sporun yaygınlaştırılması ve nitelikli sporcuların yetiştirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Antrenörlerin gelişimine katkı sağlamak için akademik çalışmalardan yararlanmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAPGEM Gençlik ve Spor Politikaları Masası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Öztürk de rapor sunumunda, lisanslı sporcu sayısındaki artışa rağmen olimpik başarının aynı oranda yükselmediğine dikkati çekti. Öztürk, “2002’de 278 bin olan lisanslı sporcu sayısı 2025 itibarıyla 17 milyonun üzerine çıktı. Ancak bu artış, olimpiyat madalya performansına beklenen düzeyde yansımadı” dedi.

Uluslararası örnekleri değerlendiren Öztürk, Spor Üniversitesi modelinin bazı ülkelerde yüksek olimpik başarı sağladığını belirterek, “Elit spor başarısı; eğitim, bilimsel araştırma, antrenman, psikolojik destek ve performans yönetiminin aynı çatı altında toplandığı bütüncül yapılarla mümkün” değerlendirmesinde bulundu

Raporda, Spor Üniversitesi modelinde akademik takvimin sportif takvime göre esnetilmesi, sporcunun teorik ve uygulamalı süreçlerinin aynı ekosistem içinde yürütülmesi ve federasyon merkezlerinin bu yapı içerisinde konumlandırılması gibi başlıkların sürdürülebilir başarı için kritik olduğu vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
28 yasindaki genc evinde olu bulundu kiz arkadasi gozaltinda AlnpVd97
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu, kız arkadaşı gözaltında

Zonguldak’ta kız arkadaşının “3 kişi geldi bıçakladı” ihbarının ardından olay yerine gelen sağlık ekipleri 28 yaşındaki Ercan Kolçak’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Gencin kız arkadaşı ise olaydan sonra gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre olay merkeze bağlı Hacıali köyünde gece saatlerinde yaşandı. İddialara göre, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan K.Ç. eve gelen 3 kişinin erkek arkadaşı Ercan Kolçak’ı bıçaklayarak yaraladığı ihbarında bulundu.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıkları gencin bıçak darbeleri sonucu olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından Kolçak’ın cansız bedeni otopsi işlemleri için Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Otopsi işlemlerinin ardından cenazesi ailesi tarafından hastane morgundan alınan Ercan Kolçak’ın cenazesi, öğlen namazını müteakiben öldürüldüğü evinin 200 metre yakınındaki köy mezarlığında toprağa verildi.

Soruşturmayı derinleştiren jandarma ekipleri Kolçak’ın kız arkadaşı K.Ç.’yi gözaltına aldı. K.Ç.’nin jandarmadaki sorgusu sürerken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin