Orman Genel Müdürlüğü’nün talimatları doğrultusunda, ormanların korunması, yasa dışı müdahalelerin önlenmesi ve doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması amacıyla Amasya, Balıkesir, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Mersin ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlükleri sorumluluk alanlarında, sabit ve geçici Mobil Kontrol Noktalarında eş zamanlı olarak önleme aramaları yapıldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 14 İşletme Müdürlüğü tarafından Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde de orman suçlarıyla mücadele kapsamında yol kontrol uygulamaları gerçekleştirildi.
Bölge Müdürü Hasan Keskin’in Çaycuma ve Devrek’te bizzat katıldığı uygulamalarda, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz ile Orman Zararları ile Mücadele Şube Müdürü Bekir Değirmenci nezaretinde; İşletme Müdürleri, Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, Orman Muhafaza Memurları ile İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları ve Emniyet Müdürlükleri iş birliğinde 16 farklı kontrol noktasında denetimler yapıldı.
Yapılan yol kontrollerinde, orman depolarından çıkan ve orman-köy yollarından ana arterlere bağlanan güzergahlarda orman emvali taşıyan 126 aracın sevk pusulası, nakliye belgeleri, emval ve mesaha kontrolleri gerçekleştirildi. Ayrıca, şüpheli görülen diğer araçlarda da önleme aramaları yapılarak yasa dışı faaliyete geçit verilmedi. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu tür eş zamanlı denetimlerin ormanların korunması ve orman suçlarıyla mücadelenin etkinliğini artırmak amacıyla düzenli aralıklarla devam edeceğini belirtti.
Kooperatiflere Üretim ve İstihdam Odaklı Hibe Desteği
Kadın, Genç ve Engelli Girişimcilerin Kooperatiflerine Öncelik Verilecek
Ticaret Bakanlığı, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkı sağlayacak projelerine önemli destekler sunmak amacıyla Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında yeni bir hibe programı başlattı. 2013 yılından bu yana uygulanan program, 2020 ve 2024 yıllarında yapılan kapsam genişletmeleriyle daha kapsayıcı hale gelirken, 2025 yılı için de destek fırsatları sunmaya devam ediyor.
HANGİ KOOPERATİFLER BAŞVURABİLİR?
Programa, Ticaret Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren kooperatifler ve üst kuruluşlar başvurabilecek. Özellikle şu tür kooperatiflere öncelik verilecek:
Ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kadın kooperatifleri
Genç girişimciler tarafından kurulan kooperatifler
Engelli bireylerin çoğunlukta olduğu kooperatifler
Üretim ve pazarlama faaliyetinde bulunan kooperatifler
Tarım satış kooperatifleri
Sanat ve kültür alanında faaliyet gösteren kooperatifler
KOOP-DES kapsamında hibe desteği verilecek projeler şunları kapsıyor:
Makine ve ekipman alımları
Kadın kooperatiflerinin işlettiği yaşlı ve engelli bakım merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevleri için yatırım malları
Sergi ve fuar katılımı gibi tanıtım ve pazarlama faaliyetleri
Nitelikli personel istihdamı
Destek Miktarları ve Oranları
Projeye göre değişen destek miktarları şu şekilde belirlendi:
Makine/eşya alımı: En fazla 1.000.000 TL
Hizmet alımı: En fazla 150.000 TL
Nitelikli personel istihdamı:
1 kişi için yıllık 266.400 TL
2 kişi için 532.800 TL
Destek tutarlarının %100’ü devlet tarafından karşılanabilecek.
Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler
Başvurular, 15 Nisan - 30 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılabilecek. Kooperatifler başvurularını, merkezlerinin bulunduğu Ticaret İl Müdürlüklerine iletecek.
Başvuru için gereken belgeler arasında:
Proje Başvuru Formu
Yetkili organ kararı
İmza sirküleri
Adli sicil belgeleri
Teknik şartnameler ve piyasa araştırmaları
Vergi ve SGK borcu yoktur belgeleri
Cinsiyet dağılımına ve kamusal destek alınmadığına dair taahhütnameler
Değerlendirme ve Sonuçlar
Başvurular, KOOP-DES Uygulama ve Değerlendirme Kılavuzu doğrultusunda puanlanarak, İl ve Merkez Proje Komisyonları tarafından değerlendirilecek. Eksik ya da hatalı belgeler iade edilecek, bu başvurular tekrar değerlendirmeye alınmayacak. Hibe almaya hak kazanan projeler, Ticaret Bakanlığı’nın resmî web sitesi www.ticaret.gov.tr üzerinden ve Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla duyurulacak.