Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2024 20:37 tarihinde yayınlandı
0

‘Kandaki eritrosit düşüklüğü anemiyi tetikliyor’

’Kırmızı kan hücresi’ olarak bilinen eritrositin vücuttaki birinci fonksiyonunun gaz değişimi olduğunu belirten Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, “Eritrositler oksijeni akciğerden dokulara taşır ve dokudan da karbondioksiti dışarı atılacağı akciğere getirirler. Kandaki eritrosit düşüklüğü, anemiye yol açabilir” dedi.

Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit (RBC) yüksekliği ve düşüklüğü hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Polat, kandaki eritrosit (kırmızı kan hücreleri) düşüklüğünün anemiye yol açabileceğini söyledi.

“Birinci fonksiyonu gaz değişimi”

Kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrositin vücuttaki birinci fonksiyonunun gaz değişimi olduğunu belirten Uzm. Dr. Polat, “Eritrositler oksijeni akciğerden dokulara taşır ve dokudan da karbondioksiti dışarı atılacağı akciğere getirirler. Eritrositler birkaç organel içeren çekirdeksiz hücrelerdir; sitoplazmalarının büyük bir kısmını oksijen taşınmasında rol oynayan demir içerikli hemoglobin adı verilen molekül oluşturur” diye konuştu.

Hemoglobinin normal sınırının üzerinde bulunmasına “eritrositoz” veya “polistemi” adı verildiğini dile getiren Uzm. Dr. Polat, “Eritrositoz hacim başına düşen eritrosit sayısında ve hemoglobinde artış olarak tanımlanır. Kırmızı küre kütlesinde görülen mutlak artış ise polisitemi veya diğer adıyla mutlak eritrositoz şeklinde adlandırılır. Polistemi, aynı zamanda eritrosit üretiminde bir artma olduğunu işaret eder” dedi.

“Polistemi nedenleri ve risk faktörleri”

Polistemi nedenlerine değinen Uzm. Dr. Polat, “Polistemi, hipoksemi oluşturan başka hastalıklarda ikincil (sekonder) olarak gelişebileceği gibi (sekonder polistemi) kanser veya renal hastalığa bağlı yüksek miktarlarda eritropoetin salgılanmasıyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalık (polistemi vera) olarak ortaya çıkabilir. Polistemi vera diğer adıyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastalıklar grubundan bir bozukluktur” ifadelerini kullandı.

“Burun eti ve şiş kanamaları görülür”

Santral sinir sisteminde dolaşım bozukluğuna bağlı semptomların meydana gelebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Polat, “Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklemlerde karıncalanma ve uyuşma olabilir. Gastroentestrol kanamalar, burun, diş eti kanaması, kardiovasküler semptomlar (angina pektoris, kalp yetersizliği) en sık görülen semptom kaşıntıdır” dedi.

“Anemi belirtileri”

Eritrosit düşüklüğünün, geçerli referans aralığının altında bulunan hemoglobin ve hemetokrit değerinin “anemi” olarak adlandırıldığını belirten Uzm. Dr. Polat, “Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi olarak tanımlanır. Aneminin varlığının gösterilmesinin ardından mutlaka nedeninin aydınlatılması gereklidir” şeklinde konuştu.

“Eritrosit düşüklüğüne sebep olan 10 önemli hastalık”

Uzm. Dr. Polat, eritrosit düşüklüğünün nedenlerini şu şekilde paylaştı:

“Demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, sideroblostik anemi, ranel hastalık anemisi, hipatiroidizm, B12 ve polik asit eksikliği (megalablastik anemi), karaciğer hastası bazı ilaçlar, kanser, HIV, kanama sebebiyle eritrosit düşer.”

“Eritrosit düşüklüğünün sinsi belirtileri”

Uzm. Dr. Polat, eritrosit düşüklüğünün belirtilerine değinen Uzm. Dr. Polat, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Kalp atışında düzensizlik, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerde eritrosit düşüklüğü saptanabilir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde çiftçilere 124 bin 880 adet sebze fidesi dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde İnebolu ilçesinde çiftçilere 70 bin 350 adet domates, 45 bin 570 adet biber, 8 bin 960 adet salatalık olmak üzere toplam 124 bin 880 adet fide dağıtıldı.

İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen fide dağıtım törenine İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ile çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Kaymakam Uçar, 2026 yılı itibarıyla ilçede bin 473 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olduğunu ve fındık üretimi, örtü altı sebzecilik, arıcılık ve hayvancılık alanlarında ilçenin güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Devletin tüm kurumlarının üreticilere verdiği desteklerin artarak sürdüğünü belirten Uçar, 2025 yılında çiftçilere 16,5 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını ve farklı projeler kapsamında binlerce fide ve sera desteği sağlandığını kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin