Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ağustos, 2023 08:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kamu müteahhitleri af bekliyor

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Lideri Ali Adıgüzel, fevkalâde fiyat artışlarından ötürü işlerini bitiremeyerek yasaklı duruma düşmüş yüklenicilerin, başlayan kentsel dönüşüm sürecinde affedilerek, ihalelerde rekabetin sağlanması gerektiğini belirterek davette bulundu.
KAMİAD Lideri Ali Adıgüzel, 6 şubat zelzelesi sonrasında kamuya ilişkin yapıların, öteki tüm yapılardan çok daha inançlı olduğunun görüldüğünü belirterek, ’’6 Şubat sarsıntılarında ülkemizde 50 binin üzerinde vatandaşımız vefat etmiş, binlerce vatandaşımız ise yaralanarak fizikî ve zihinsel meseleler ile ruhsal travmalara maruz kalmıştır. Dünya var epey elbette zelzeleler yaşanacaktır. Lakin biz ülke olarak; büyüklük kıymetleri yerine zihinlerimize sağlam yapılaşma ve zelzele şuurunu kazımalıyız. Kuzey Anadolu Fayı (KAF), sismik olarak dünyanın en süratli hareket eden, en etkin faylarından birisi olduğunu ve 1939 Erzincan sarsıntısıyla başlayıp, 1967 yılına kadar devam eden büyük sarsıntıları incelediğimizde; KAF sınırı üzerindeki sarsıntıların, fay boyunca sistematik olarak doğudan batıya yanlışsız göç ettiği görülmüştür. Zelzele uzmanlarına nazaran ülkemizin en faal faylarından biri olan KAF’nın doğu tarafı vaktinde şiddetli zelzelelerle kırılıp gücünü boşaltmıştır. Ancak batı tarafında büyük bir sarsıntı üretecek gücün biriktiği uzmanlar tarafından söz edilmektedir. Ayrıyeten İstanbul’da bir sarsıntının sırf yapı stokuna değil, kentin alt yapısına da büyük hasar vereceği öngörülmektedir. Ülkemizin zelzele riski altında olması, son yaşanan sarsıntıyla çok büyük can ve mal kayıpları sonrası bir kere daha en kıymetli işimizin; sarsıntı riskine karşı kentleşmenin planlaması ve İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümün acilen tamamlanması olduğu gerçeğini göz önüne sermiştir. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında çıkarılmış bir yasa olan kentsel dönüşüm; ülkemizde terörden sonra en kıymetli hususlardan biridir. Yaşanan zelzele sonrası hükümetimiz bu mevzuyu ele alarak, bilhassa İstanbul için kentsel dönüşüm ile ilgili kamu eliyle birçok projenin ihalesini başlatmıştır. Kentsel dönüşüm uygulamalarında; tekrar oluşturulacak imar planlarında toplumsal ve kamu kullanım alanlarını yine oluşturup, çağdaş ve sağlam yapılar bilhassa devlet eliyle yapılmalıdır. 6 Şubat zelzelesi sonrasında afet bölgesinde vatandaşların yerleştirildiği barınma merkezleri olarak kullanılan yapılar, daima kamuya ilişkin yapılar olmuştur. Bu da göstermiştir ki kamuya ilişkin yapıların kontrolü ve inşaat kalitesi başka tüm yapılardan çok daha güvenlidir’ dedi.
Kamu müteahhitleri için af çağrısı
Genel Lider Demir, pandemi sonrasında süreçte artan maliyetler nedeniyle kamu müteahhitlerinin büyük mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, af davetinde bulundu. Demir, ’’Yaşanan afet sonrası enkaz çalışmalarına tüm iş makinalarıyla seferber olan, her türlü insani ve birebir yardımı tekrar devletiyle iş birliği içerisinde yapan, afet sonrası başlayan yapılaşmada o kentin imarını sağlayan kamu müteahhitleri; pandemi sonrası yüksek fiyat artışları karşısında ezilerek büyük mağduriyet yaşamış, bir kısmı büyük maddi ziyanlar ederek işini tamamlarken, bir kısmı da işlerini tamamlayamayarak ihalelerden yasaklı duruma düşmüştür. İşte tam bu noktada kamu eliyle yapılacak kentsel dönüşümün de yeniden baş aktörü olacaktır. Son yıllarda can çekişen bu iş beşerlerine tasfiye hakkı ve fiyat farkıyla bir nevi can suyu vermek, geçmiş periyottaki harikulâde fiyat artışlarından ötürü işlerini bitiremeyip yasaklı duruma düşmüş yüklenicilerin affedilmesiyle de ihalelerde rekabetin sağlanması yine temin ve tesis edilmelidir.cKamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) olarak, yalnızca inşaat yaparak değil, afet sonrası bünyesindeki 30 kişilik bir teknik eleman kümesi ile Etraf Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli bir biçimde Hatay bölgesinde 1 hafta boyunca hasar tespit çalışmalarına katılmıştır. Zira kamuya iş yapan yükleniciler; her daim bu devletin buyruğunda olan devletin kadim dostlarıdır’’ diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mart, 2025 13:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’ün Cadde ve Sokakları Kadınlara Emanet

İşgücü Uyum Programı (İUP) çerçeveasinde Karabük Belediyesi'nde çalışmaya başlayan 38 kadın personel cadde ve sokakları kendi evleri gibi temizleyip evlerine ekmek götürüyor.

Karabük Belediyesi, İUP çerçevesinde kadınların aile ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla 38 kadın personeli Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde göreve başlattı. Kadın temizlikçiler kentin farklı cadde ve sokaklarını kendi evleri gibi temizleyip evlerine ekmek götürme imkanı yakalıyor.

Kadınların hayatın her alanında yer aldığını belirten kadınlar, bu imkanı sağlayan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya'ya teşekkür etti.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Çiğdem Bozkurt, "Bu işi çok beğendik biz. Belediye başkanımıza öncelikle kadınlara böyle imkan sunduğu için çok teşekkür ediyoruz. Çünkü gerçekten de ihtiyacımız vardı. Zaten sokaklarımız tertemiz. Hiçbir yerinde bir şey yok ama kadın eli değdi mi başka güzel oluyor. Her yer çiçek gibi" dedi.

Çevresinden olumlu tepkiler aldığını söyleyen Bozkurt, programın devam etmesini istediklerini belirtti.

Eşi ile birlikte işe girme imkanı bulan Songül Türe, çocuklarının eğitimi için girdikleri işin kendilerini rahatlattığını ifade ederek, erkeklere göre daha detaylı temizlik yaptıklarını söyledi.

Türe, kadının gücünü her alanda göstermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.