Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’tan BARÜ’ye ziyaret

Bartın Yayın: 26.01.2024 08:00
İhlas Haber Ajansı

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u ziyaret ederek senato üyeleriyle bir araya geldi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Ombudsman Halkla Buluşuyor” temalı toplantıya katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Bartın’a geldi. Kamu Denetçileri Sadettin Kalkan ve Celile Özlem Tunçak ile birlikte İl Kültür Merkezindeki toplantıya katılan Malkoç, ardından Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyaretin ardından senato üyeleriyle bir araya gelen Kamu Başdenetçisi Malkoç ve beraberindeki heyet BARÜ’de eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal fayda noktasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. BARÜ’nün 15. yılında gösterdiği performansın yansıtıldığı “Gelişimin Öyküsü” adlı kısa filmin izlendiği toplantıda, üniversitede yapılan örnek uygulamalar üzerinden değerlendirmelerde de bulunuldu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Uzun, “Üniversitemizin bölgesinden başlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmaya yönelik hedefleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda ihtisaslaşma alanımıza yönelik çalışmalarımız başta olmak üzere Türkiye Yüzyılı’na değer katacak önemli işler yapıyoruz. Kalite ve sürdürülebilirlik ekseninde yaptığımız faaliyetlerle yarınlarımıza değer katmaya devam ediyoruz. Bu düşüncelerle yakın ilgileri ve bizleri motive eden yaklaşımları dolayısıyla Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçimiz Sayın Şeref Malkoç’a ve çok değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi. BARÜ’deki çalışmaları ilgiyle takip ettiklerini ifade eden Başdenetçi Malkoç, “Üniversiteler bir ülkenin geleceğidir. Henüz 15 yıllık bir geçmişe sahip olan Bartın Üniversitesinde aydınlık yarınlarımız için çok önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu doğrultuda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun başta olmak üzere üniversitenin tüm insan kaynağına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.