Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda tarım alanlarında büyük ziyanlara yol açan kahverengi kokarca zararlısına karşı doğal tahlil arayışları sürerken, Trabzonlu üretici Fatih Çolak, kadife çiçeği ve soğan karışımından hazırladığı doğal kür ile zararlıyı bahçesinden uzak tutmayı başardı.
Bölgede fındık ve zerzevat üretimini olumsuz etkileyen kahverengi kokarca böceği istilası, üreticileri alternatif yollar geliştirmeye yöneltti. Trabzon’da denemeler yapan üretici Fatih Çolak, kadife çiçeği ve soğanı kullanarak hazırladığı karışımı bitkilerine uyguladı. Çolak’ın bu tekniğiyle bahçesindeki ziyanlı yoğunluğunun azaldığı gözlendi.
Soğan ve kadife çiçeğinin karışımıyla bir formül bulduğunu belirten Fatih Çolak, “Bende bu zararlının tesirlerini gören bir üreticiyim. Ülkenin yarısından fazlasına bu ziyanlı maalesef yayıldı. Geçen yıl bilhassa fasulyelerimde önemli bir randıman kaybı yaşadım. Önüne nasıl geçebilirim diye düşündüm. Deneyler yaparak en faydalısını buldum. Çok kolay bir metot aslında. Bildiğimiz soğan ve kadife çiçeği dediğimiz bitkinin karışımıyla yaptığımız bir formül. Yalnızca suda bekletiyoruz. İki günlük bir müddet içerisinde yapılan bir formül. Bunları bitkilerin üzerine püskürtüyorum. Kokarca canlısını uzak tutmaya yarıyor. Hoşlanmadığı bir solüsyon oluyor diyebilirim. Bundan ötürü da mahsulümden uzak duruyor. Bu kalıcı bir tahlil mü değil bu yalnızca kişisel manada beni kurtaran ya da yapacak olan çiftçileri kurtaracak olan bir tahlil. Bunun için daha önemli çalışmalar yapılıp kokarcayı sahiden denetim altına almak gerekiyor. Toplumsal medya hesaplarımdan bulduğum her metodu duyuruyorum. Faydalanmak isteyenler esasen alsınlar zira denenmiş bir sistem. Bunun üzere çok farklı ilaçlar da kullanıyorum. Tabiata baktığınızda aslında bir şeyleri ilacı tabiatta. Bir ziyanlı görüyorsunuz bu zararlıların sevdiği ve sevmediği mahsulleri de gözlemleyebiliyorsunuz. Bunlar kokularıyla hisleriyle hareket eden canlılar ve siz bir fasulyeye kadife çiçeğini sıktığınız vakit fasulyeyi rahatsız etmiyorsunuz ancak kokarcayı rahatsız ediyorsunuz. Bu formüllerden herkes faydalansın isterim” tabirlerini kullandı.


Kadife çiçeği ve soğanla kahverengi kokarcaya doğal çözüm
İmam Hatipli kız öğrenci ilçeye birincilik ile döndü
Devrekli İmam Lisesi kız öğrenci ilçeye birinciliği elde ederek döndü
Zonguldak’ın Devrek İlçesinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Devrek Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi 8/A Sınıfı Öğrencisi Ayşenaz Çengelcik Zonguldak’ta düzenlenen Akıl ve Zeka Oyunları İl Turnuvasında önemli bir başarıya imza atarak okunun gurur kaynağı oldu.
Ayşenaz Çengelcik il genelinde 40 öğrencinin katıldığı yarışmada temsil ettiği Devrek ilçesinden birinciliği elde ettiği başarıyla 5-6-7 Haziran tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecek olan Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Turnuvası’nda Zonguldak’ı temsil etmeye hak kazandı.
Okul Müdürü İsmail Öztürk, elde edilen başarıya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,” Öncelikle bu turnuvaya öğrencimizi hazırlayan öğretmenimiz Hande Bilgin Uraz’a oklum adına teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrencimizin elde ettiği bu anlamlı başarı bizleri son derece gururlandırmıştır. Akademik başarının yanı sıra stratejik düşünme, sabır ve odaklanma gerektiren bu tür alanlarda öğrencilerimizin kendini göstermesi bizler için çok kıymetli. Öğrencimizi ve emeği geçen öğretmenimizi gönülden tebrik ediyor, Türkiye finallerinde de aynı başarıyı göstereceğine inanıyorum” diye konuştu
Devrek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, bu başarıyla birlikte eğitimdeki nitelikli çalışmalarını bir kez daha ortaya koymuş bulundu.

