Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mart, 2024 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Jinekomasti, erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor’

Jinekomastinin, erkeklerde yaygın görülen bir durum olduğunu söyleyen Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kağan Bekircan, “Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu oluşur. Fiziksel ve duygusal rahatsızlığa yol açabilir. Erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” dedi.
Liv Hospital Samsun Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden Opr. Dr. Kağan Bekircan, jinekomasti hakkında açıklamalarda bulundu. Jinekomastinin erkeklerde sık görülen bir durum olduğunu dile getiren Opr. Dr. Bekircan, “Genellikle ergenlik döneminde, yaşlanma sürecinde veya hormonal değişikliklerin olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Bu durum, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu oluşur. Jinekomasti, fiziksel ve duygusal rahatsızlığa yol açabilir ve etkilenen erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu.

“Hormonal dengesizlikler neden olabilir”
Jinekomastinin nedenlerine ve belirtilerine değinen Opr. Dr. Bekircan, “Jinekomastiye neden olan birçok faktör vardır. En sık görülen nedenler arasında hormonal dengesizlikler, özellikle de testosteron ve östrojen arasındaki dengesizlikler yer alır. Ergenlik döneminde hormonal dalgalanmalar sıkça jinekomastiye yol açabilirken, yaşlanma sürecinde testosteron seviyelerindeki azalma da jinekomastide tetikleyici faktör olabilir. Ayrıca, bazı ilaçlar (özellikle anabolik steroidler, antiandrojenler ve bazı antidepresanlar), tıbbi durumlar (karaciğer hastalıkları, tiroit sorunları, testislerde hasar gibi) ve alkol veya uyuşturucu madde kullanımı da jinekomastiye yol açabilir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun şişmesi veya büyümesi olarak tanımlanır. Bu genellikle bir veya her iki memede görülür. Diğer belirtiler arasında memelerde hassasiyet, ağrı veya sertlik, meme başında sıvı akışı, asimetri veya memelerin şeklinde değişiklikler yer alabilir. Bu belirtiler farklı kişilerde farklı şiddetlerde görülebilir” diye konuştu.

“Tedavi seçenekleri”
Tedavi seçeneklerinden bahseden Opr. Dr. Bekircan, şu bilgileri paylaştı:
“Jinekomasti teşhisi, genellikle bir doktor tarafından fiziksel muayene ve tıbbi öykü alınarak konur. Doktor, hastanın yaşına, cinsiyetine, tıbbi geçmişine ve semptomlarına göre belirli testler yapabilir. Kan testleri, hormonal dengesizlikleri belirlemeye yardımcı olabilirken, meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme testleri, meme dokusunun yapısını ve büyüklüğünü değerlendirmek için kullanılabilir. Jinekomasti tedavisi, altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Hafif jinekomasti vakalarında semptomların düzeltilmesi için herhangi bir tedavi gerekli olmayabilir ve semptomlar zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Ancak semptomlar devam ederse veya fiziksel veya duygusal rahatsızlığa yol açıyorsa, tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasında hormon tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve liposuction gibi prosedürler bulunur. Hormon tedavisi, hormonal dengesizlikleri düzeltmeyi amaçlar ve bazı durumlarda etkili olabilir.”

“İlaç tedavisi her zaman etkili olmayabilir”
İlaç tedavisi hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Bekircan, “İlaç tedavisi, jinekomasti semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ancak her zaman etkili değildir. Cerrahi müdahale genellikle kalıcı sonuçlar sağlar ve jinekomastiye neden olan fazla meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Liposuction, yağ dokusunun emilmesi yoluyla memelerin şeklini düzeltebilir” diye konuştu.

“Hastaya göre tedavi planlanıyor”
Her hastaya farklı tedavi planlandığına dikkat çeken Opr. Dr. Bekircan, “Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları, jinekomasti tedavisinde uzmanlaşmıştır. Bu uzmanlar, her hastanın durumunu bireysel olarak dikkatlice değerlendirir ve en uygun tedavi planını belirlemek için multidisipliner bir yaklaşım kullanır. Tedavi planı, hastanın semptomlarına, fiziksel özelliklerine ve kişisel tercihlerine göre uyarlanır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, uzmanlar hastanın estetik kaygılarını dikkate alarak memelerin doğal görünümünü koruyacak teknikleri kullanır ve hastanın memnuniyetini maksimize eder. Jinekomasti, erkeklerde yaygın görülen bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Semptomlar genellikle fiziksel ve duygusal rahatsızlık oluşturabilir ve tedavi gerektirebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

40 yıldır yaşadığı görme kaybından kornea nakliyle kurtuldu

Çorum’da, 15 yaşındayken virüs enfeksiyonu sebebiyle bir gözünde görme kaybı yaşamaya başlayan bayanın görme umudu, 40 yıl sonra yapılan kornea nakliyle yine yeşerdi.
Çorum’da yaşayan 55 yaşındaki Filiz Küçükyardımcı, sağ gözünde 15 yaşından beri yaşadığı görme kaybı meselesinden kurtulmak için Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine başvurdu. Hastanede yapılan muayenede, Küçükyardımcı’nın sağ göz kornea katmanının saydamlığını kaybettiği belirlendi. Yapılan görüşmede, hastanın 40 yıl evvel gözünde virüse bağlı oluşan enfeksiyon sonucunda görme kaybı yaşadığı bilgisine ulaşıldı. Ulusal Kornea Nakli Bekleme Listesine alınan hastanın nakil süreci, uygun korneanın bulunmasının akabinde muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası klinik takip sürecine alınan hasta, denetimlerinin akabinde taburcu edildi. Hastanın görme seviyesinin vakitle düzelmesinin hedeflendiği belirtildi.
Hastayı ziyaret eden Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim, Doç. Dr. Erdal Komut ve hastane idaresi, Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Tayfun Şahin ve Uzman Dr. Caner Öztürk’den hastanın sıhhat durumu ile ilgili bilgi aldı.

"Kısa vakit içerisinde 2’nci operasyonu yapmak bizim için çok kıymetliydi"
Geçen haftalarda birincisi gerçekleşen kornea naklinin 2’ncsini gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını söyleyen Başhekim Doç. Dr. Erdal Komut, "Bugün hastanemizde, geçtiğimiz günler birincisini gerçekleştirdiğimiz kornea nakli ameliyatının 2’ncisini gerçekleştirdik. Birinci operasyon son derece başarılıydı. Kentimizde birinciydi, hastamızı şifayla taburcu ettik. Doktorlarımız de hastamızı yakından takip ediyorlar. Kısa vakit içerisinde ikinci operasyonu yapmak bizim için çok değerliydi. Zira sürecin ve nakil operasyonlarının devam devamlılık arz etmesi ve daha fazla hastamızın faydalanabilmesi açısından bu durumu çok önemsiyorduk. Daha evvel de söz ettiğimiz üzere göz hastalıkları kliniğimiz hastanemizin en nitelikli, en kapsamlı kliniklerinden bir adedidir. Elbet buradaki muvaffakiyet, buradaki bütün emek, göz hastalıkları kliniğindeki çok değerli hocalarımızın, çok değerli sıhhat çalışanlarımızın ve dayanak çalışanımızın emeğidir. İnşallah hastanemize bundan sonraki süreçte bunun üzere çok daha çeşitli ve nitelikli operasyonları ve süreçleri katarak yolumuza devam edeceğiz. Tüm arkadaşlarıma, başta hocalar olmak üzere çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Görme seviyesinin artmasını bekliyoruz"
Kornea naklini muvaffakiyetle gerçekleştiren Göz Hastalıkları tabibi Uzman Dr. Caner Öztürk ise, "Hastamızın sağ gözüne kornea nakli ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamız 15 yaşlarındayken bir virüs enfeksiyonu geçirmiş ve buna bağlı Kornea dediğimiz gözün ön saydam katmanında bir lekelenme meydana gelmiş. Hastamız görme azlığı şikayetiyle bize başvurdu. Yaptığımız muayenede kornea nakli için uygun bir hasta olduğunu belirledik ve hastamızın da istekli olmasıyla onu Ulusal Kornea Bekleme listesine aldık. Yaklaşık birkaç ay bekleme sonrasında uygun kornea dokusu bulundu ve dün itibariyle de hastamıza başarılı bir formda kornea nakli ameliyatını gerçekleştirdik. Sonraki gün yaptığımız denetimlerde rastgele bir sorun tespit etmedik. Hastamızı şifa ile taburcu ediyoruz. Bundan sonra da takibini ve tedavisine devam edeceğiz. Görme seviyesinin artmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Sağ gözüm 15 yaşımdan beri çok az görüyordu"
Ferit Küçükyardımcı, ameliyatını gerçekleştiren uzmanlara ve hastane idaresine teşekkür ederek, "Merhabalar dün öğle saatlerinde kornea nakli oldum. Çok memnunum. Kornea naklini gerçekleştiren Caner hocama, hemşirelerimize çok teşekkür ediyorum. Çok hoş bir gece geçirdim ve benimle çok ilgilendiler. Sağ gözüm 15 yaşımdan beri çok az görüyordu. Hastanemize geldim ve kornea nakli için müracaatta bulundum. Müracaatta bulunduktan sonra çabucak çıktı. Kornea nakli oldum. Şu an çok memnunum ve hepinize teşekkür ediyorum" biçiminde konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.