Reklam
Reklam

‘İntiharlar her yıl 108 milyon kişiyi etkiliyor’

intiharlar her yil 108 milyon kisiyi etkiliyor Kb1APRsK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
0

Dünyada her yıl 1 milyon kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğini lisana getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, “Her bir intihar, yaklaşık 135 kişinin bu durumdan ağır bir halde etkilenmesine neden olmaktadır. Bu, tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon beşere denk gelmektedir. Meğer nazik bir kelam söylemek ve yargılamadan dinlemek; fark sağlayarak o kişinin hayatını kurtarmanıza vesile olabilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Mehmet Çevik, bilgilendirmelerde bulundu. Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ), Memleketler arası İntiharı Tedbire Derneği’nin bir teşebbüsü olarak 2003 yılında dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık oluşturmak emeliyle 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Tedbire Günü olarak ilan ettiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, “DSÖ bilgilerine nazaran dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişi intihar nedeniyle ölmektedir. Bu paha kabaca her 40 saniyede 1 mevt demektir” tabirlerini kullandı.

“Kaybedilen her hayat onlarca kişinin yakınını temsil ediyor”

Her 25 intihar teşebbüsünden 1’inin mevtle sonuçlandığını, bundan çok daha fazla kişinin de intiharla ilgili önemli kanıları olabildiğini işaret eden Uzm. Dr. Çevik, “Kaybedilen her hayat birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını yahut meslektaşını temsil etmektedir. Her bir intihar yaklaşık 135 kişinin bu durumdan ağır bir formda etkilenmesine neden olmaktadır. Bu, tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon beşere denk gelmektedir” diye konuştu.

“İntiharı önlemek büyük oranda mümkündür”

Toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak yahut komşu olarak bireylerin hayatında bir fark oluşturmanın mümkün olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Çevik, şu önerilerde bulundu:

“İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin, her fırsatta mevzuyla ilgili farkındalığı artırabilir, intihar nedenleri ve intihar maksatlı ihtar işaretleri hakkında kendinizi ve diğerlerini eğitebilir, etrafınızda külfet yaşayanlara şefkat gösterebilir, yeniden kendi etrafınızdaki bireylerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sıhhat problemleri ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilirsiniz.”

“İntiharın önlenmesinde kilit oyuncu olabilirsiniz”

“Eğer bir kişinin intihar niyeti olduğuna inanıyorsanız bunu bireyle konuşmaktan korkmayın” diyen Uzm. Dr. Çevik, “Kişiyi yargılamadan, sevecen ve kolay bir biçimde kendine ziyan verme kanısı olup olmadığını sorun. İntihar teşebbüsünde bulunmuş şahıslar ekseriyetle ölmek istemediklerini, bunun yerine birinin kendilerine müdahalede bulunup onları durdurmasını istediklerini belirtirler. Birçok, ümitsizliklerini hisseden ve onlara yeterli olup olmadığını soran birilerini aradığını söyler. Nazik bir kelam söylemek ve yargılamadan dinlemek fark sağlayarak o kişinin hayatını kurtarmanıza vesile olabilir” biçiminde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Ferhat Salt: “Karabük’te 10 bin haneye ulaşacağız”

UST MANSET1Ferhat Salt
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Haziran, 2026 14:46 tarihinde yayınlandı
0 0

AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, teşkilat çalışmalarının sahada yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, yıl sonuna kadar Karabük genelinde 10 bin haneye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

AK Parti’nin 25 yıllık siyasi yürüyüşünün milletin desteğiyle güçlenerek devam ettiğini ifade eden Salt, Türkiye’nin birçok alanda önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını vurgulayan Salt, yapılan hizmetlerin sadece fiziki yatırımlarla sınırlı kalmadığını dile getirdi.

Salt, “Yollar yapıldı ancak asıl yol milletin gönlünde açıldı. Köprüler kuruldu fakat en güçlü bağ gönüller arasında inşa edildi” ifadelerini kullandı.

Teşkilat çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Salt, teşkilatçılığın samimiyet, fedakarlık ve dava bilinci gerektirdiğini ifade ederek, “2025 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz üye çalışmaları kapsamında 3 bin 902 yeni üyemizi teşkilatımıza kazandırdık” dedi.

AK Parti teşkilatlarının sahadaki çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini belirten Salt, 2026 yılında daha güçlü bir teşkilat yapısıyla hedeflere ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Salt, vatandaşlarla kurdukları gönül bağını daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, yıl sonuna kadar Karabük genelinde 10 bin hane ziyareti gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belitti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin