Reklam
Reklam
ran
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
28 Şubat, 2025 12:36 tarihinde yayınlandı
0

Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan

On bir ayın sultanı Ramazan ayı, 2025 yılında 1 Mart tarihinde başlayacak. Müslümanlar, Ramazan’ın manevi atmosferine 28 Şubat Cuma günü kılınacak ilk Teravih Namazı ile girecekler. Aynı gece sahura kalkılarak oruç ibadeti eda edilmeye başlanacak.

On bir ayın sultanı Ramazan’ın ilk Teravih Namazı 28 Şubat Cuma günü kılınacak, 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkılacak.

KARABÜK’TE İLK İFTAR 1 MART’TA

Karabük’te Ramazan ayının ilk iftarı, 1 Mart 2025 tarihinde, akşam ezanı ile birlikte saat 18:47’de gerçekleştirilecek. Ramazan ayı boyunca önceki yıllarda olduğu gibi sabah ezanları imsak vaktiyle birlikte okunacak.  Oruç, sabah ezanının okunmaya başlamasıyla başlayacak ve iftar vaktine kadar devam edecek.

RAMAZAN AYI BOYUNCA CAMİLERDE ÖZEL PROGRAMLAR

Ramazan boyunca tüm camilerde mukabele okunacak, vaaz ve irşat programları düzenlenecek. İbadet hayatının daha yoğun şekilde yaşandığı bu mübarek ayda teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetler yerine getirilecek.

KADİR GECESİ 26 MART’TA

Bu mübarek ayın en önemli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi, 26 Mart’ta idrak edilecek. Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen bu gece, ibadetlerle ihya edilecek. Duaların kabul olduğu, manevi hazzın doruğa ulaştığı bu mübarek gecede Müslümanlar, af ve mağfiret dilekleriyle Allah’a yönelerek ibadetlerini sürdürecekler.

Ramazan Bayramı ise 30 Mart 2025 tarihinde başlayacak. Üç gün sürecek bayram boyunca Müslümanlar, sevdikleriyle bayramlaşacak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatarak Ramazan’ın bereketini paylaşacaklar.

2025 YILI FİTRE BEDELİ 180 TL OLARAK BELİRLENDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı için fitre bedelini 180 Türk Lirası olarak belirledi. Ramazan boyunca verilecek fitreler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya katkı sağlayacak. Oruç tutamayacak durumda olanlar için fidye miktarı da belirlenen kriterler doğrultusunda verilecek. 

Bizi sosyal medyadan takip edin
iranin trabzon baskonsolosu mohebati dunya iranlilarin dimdik dayanmasina cok sasirdi RFF6bp13
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

İran’ın Trabzon Başkonsolosu Mohebati: “Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı”

İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, dünyanın İranlıların saldırılara dimdik dayanmasına çok şaşırdığını belirterek, “Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran’ın kültürel yapısına vurgu yapan Mohebati, savaş ve müzakere süreçlerine dair mesajlar verdi. İran’ın tarih boyu kültürü ve medeniyeti olduğunu kaydeden Mohebati, “Bizim rehberimiz şehit oldu. Kendisi de bunu istiyordu. Liderimiz bununla çok iftihar ediyordu. Şehit olmayı arzu ettiğini çok tekrar etmişti. Çok insanlar vardı hak yolunda çalışanlar, gazilerimiz. Tarih boyunca kültürümüzde olanlar şehadeti arzu etmişlerdi, şehit oldular. Çocuklarımızın şehit olmasına çok üzüldük. Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı. Nasıl olur da bir ülkeyi bombalarsın da memleketin lideri, insanları şehit olur ama o ülke dağılmaz ve yıkılmaz? Bizim kültürümüzde bu var. Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz. Ekonomimizin, insanlarımızın, binalarımızın yıkılması mümkün müydü? Ülke dimdik dayandı, istikrarını kaybetmedi. İran bunu gösterdi. İran’ın halkı önemliydi” diye konuştu.

“Müzakere olurken yeni savaş başlattılar”

Müzakere sürecine de değinen Mohebati, “Geçen sene savaştan 12 gün önce İran, ABD ve Avrupa ülkeleriyle konuşurken onlar bize saldırı yaptılar. Son savaştan 1 gün önce İran müzakeredeydi, karar verilmişti. Müzakere olurken yeni savaş başlattılar. Bu gösterir ki; onların hedefleri hiçbir zaman müzakere değildi. Müzakereden zaman kazanırlar, silahlanırlar ve büyük bir savaşa yeniden başlarlar. İran şimdi diyor ki, ‘savaşları bitirin, müzakere yapalım, konuşalım’. Bu mühim bir mesajdı” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti”

Türkiye ile İran’ın ilişkilerine de değinen Mohebati, “İran dedi ki, ‘Ben Türkiye toprağına hiçbir zaman füze göndermedim’ ve göndermez. Türkiye ile İran’ın kardeşliği çok istikrarlıdır. Tarih boyu böyledir ve çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iyi mesajlar gönderdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok iyi mesajlar verdiler. Bu konuda Türkiye’yi kendimize kardeş biliriz. Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin