Karabük Postası tarafından
27 Ağustos, 2023 14:21 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

HEM PROJE HEM ZAMANLAMA HATASI..!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde "en iyi korunan 20 kent" arasında yer alan Safranbolu’da, Han Arkası Projesi’nde yanlış çalışma yapıldığı ortaya çıkarken, yeniden düzenleme için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kararı bekleniyor. Han arkası sokakta oluşturulan meydan düzenlemesindeki hatalı yapım, esnafları bir kez daha mağdur etti. Projenin turizm sezonunda uygulanması ve beklenenden daha uzun sürede tamamlanmaması nedeniyle esnaflar tepki gösterdi. Çoğu esnaf, belediyeyle sorun yaşamamak adına yorum yapmaktan kaçınırken, bazı esnaflar ise sokakta toz ve pis kokuya maruz kalan turistler kaçıyor diyerek, bir türlü bitmek bilmeyen bu şantiye alanından dolayı daha fazla mağdur olacakları konusundaki endişelerini dile getirdi. Yanlış yapılan işler nedeniyle bitiş tarihinin daha da uzayacağına dikkat çeken esnaflar, sokaklarının adeta bir inşaat sahasına dönüştüğünü belirtti. Proje çerçevesinde Arnavut kaldırımlı sokaklarda Eflani ilçesinde üretilen mermer kullanılarak engelli, yaşlı ve çocukların daha rahat seyahat etmesi düşünüldü. TAŞLAR YERİNDEN OYNAYACAK Safranbolu Belediyesi’nin, Osmanlı dönemi taşınmaz kültür varlıklarının bulunduğu han, hamam, cami, çeşme ve ev gibi kent ölçeğinde korunmuş tarihi yapılarla "Açık hava müzesi" olarak anılan tarihi çarşıdaki ziyaretçilere özel, tasarladıkları proje devam ediyor. Bu projenin turizm sezonunda hayata geçirilmesi ve zamanında tamamlanamaması hem turistleri hem de esnafları olumsuz etkiledi. Görüşlerini aldığımız bazı esnaflar, “Projenin uygulanma şekli ve zamanlamasında bazı sorunlar bulunuyor. Projede meydandaki kot farkının hesaplanmadan kabaca uygulanması, adeta öğrenci çizimlerini andırıyor. Mühendislik bilgisi içermemesi nedeniyle sorunlar çıktı. Bir de projenin malzemelerinde sorun çıktı. Örneğin korkulukların küpeştesi hatalı oldu. Bu taşlar yerinden oynayacak. Yeniden toz kalkacak. Dere ıslah edilmemiş, pis koku var. Buradaki şantiye görüntüsü 2023 yılının özeti oldu. Biz artık beklenti içinde değiliz. Zaten kış mevsimi geliyor. Buraya gelen turist sayısı okulların açılmasıyla birlikte azalmaya başlayacaktır.” diye konuştu. Esnaflar, projenin tamamlanamamasının kazançlarına olan etkileri konusunda endişelerini dile getirdi. Projede yaşanan sorunlar nedeniyle esnaflar, daha fazla mağduriyet yaşamak istemediklerini belirtti. (Haber Merkezi)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin