Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Harşit Çayı’nda yükselen su seviyesi vatandaşları tedirgin ediyor

GÜMÜŞHANE (İHA) – Gümüşhane’deki Harşit Çayı, ıslah çalışmalarının tamamlanamaması ve çay içerisine yapılan bentler nedeniyle taşkın riski taşırken, vatandaşlar huzursuz biçimde tahlil bekliyor.
Gümüşhane’de bulunan ve Türkiye’nin en süratli akan çaylarından birisi olma özelliğini taşıyan Harşit Çayı, eksik ıslah çalışmaları ve çay içerisine geçen yıl yapılan bentler nedeniyle taşkın riski taşıyor. Kar sularının erimesiyle birlikte debisi yükselen çayın su düzeyi Harşit Sokak’ta bulunan bahçelerin düzeyine kadar yükselirken, sokak üzerindeki konut ve iş yerlerinin bodrumları taşkınlar nedeniyle maddi ziyana uğruyor. Bilhassa hava sıcaklıklarının artması ve yağmur yağışlarının başlamasıyla birlikte su düzeyinin en az 2 katına çıkacağını söyleyen sokak sakinleri oluşabilecek sele karşı tedbir alınmasını istiyor. İşletmesini su bastığını ve 400 bin TL ziyana uğradığını tabir eden esnaf yetkililere davette bulunurken, bir sokak sakini 50 yıldır yaşadıkları Harşit Çayı kenarındaki konutlarında birinci sefer bu türlü bir durumla karşılaştıklarını söyledi.

"Son 3 haftada çok büyük mağduriyet yaşadık"
Harşit Çayı’nın su düzeyinin yükselmesinden ötürü iş yerini su bastığını ve 400 bin TL maddi ziyan ile müşteri kaybı yaşadığını lisana getiren spor salonu işletmecisi Batuhan Tuna, "Son 3 haftadır büyük mağduriyet yaşadık. Harşit’in suyunun yükselmesinden ötürü salonumuzu su bastı ve bu nedenle 400 bin TL’lik masrafımız oldu. Tıpkı vakitte müşteri kaybımız da oldu. Son 3 senede hiç bu türlü bir şey yaşamadık ne olduysa Harşit Çayı’nın kenarlarının daraltılması ve bentlerin yapılması sonucu oldu. Bentlerden sonra göllenme oldu bu nedenle kot spor salonunu geçtiği için spor salonunu su bastı. Maddi manevi çok kuvvetli bir süreçti 400 bin TL masrafımız oldu ve 14 gün de kapalı kaldık. Harşit Çayı’nın suları Nisan ve Mayıs aylarında daha da artacak biz bununla ilgili tedbir almaya çalışıyoruz lakin kâfi olmuyor bu dere ıslahının yapılması gerekiyor. İlerleyen günlerde ne olacağı da belirli değil. Tahlil yolu çok kolay yan duvarlar yapıldığı vakit göllenme olmayacak ve su basmayacak" dedi.

"50 senede olmayan son 1 ayda oldu"
50 yıldır birebir bölgede aile apartmanında yaşadıklarını ve başlarına birinci kere bu türlü bir şey geldiğini tabir eden Hakan Çubukçu, "50 yıldır ailemizle birlikte bu bölgede ikamet ediyoruz. Lakin derenin etrafına yapılan eksik ıslah ve içerisine yapılan setlerden ötürü 1 aydır binalarımızda ağır su baskınları meydana geliyor. Daha evvel hiçbir formda bu sıkıntıları yaşamadık fakat 1 aydan beri daima ailemizle birlikte su basan alanları temizliyoruz. Biz gerekli önlemleri aldık lakin yetkililerden yardım istiyoruz, çok güç durumdayız. Ne vakit ki bu duvarlar yapıldı, setler yapıldı bizim bu problemlerimiz başladı. Bu paklık işleri bittikten sonra biz maddi manevi bütün haklarımızı arayacağız. Sabahtan akşama kadar yaklaşık 10 sefer su tahliye ediyoruz, bütün işi gücü bıraktık herkes uğraşıyoruz. Bu dereyi bu bu duvarları bu kadar daraltmaları bir de üstüne set yaptılar dere düzgünce yükseldi bizim başımızı derde soktular. İşi gücü bıraktık bodrumlardan su temizliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, pahalar eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde misyon alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sırf bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla tabir edebilirim ki bu yarışın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla zati kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan kıymetli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara taban hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Müsabakaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, pahalar eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme etaplarında 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi vazife almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje müsabakalarının temel hedefi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin maksadı değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En değerli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, yarışın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin misyon alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.