Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ağustos, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğlere göre 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi.
Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı ve amatör amaçlı avcılığı düzenleyen tebliğler yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen"6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ"i ve "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğlerle, 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için avcılığa ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kurallar düzenlendi. Bu kapsamda, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 türe ilişkin toplam avlanabilir miktarlar belirlendi. Tarımsal Üretim Planlaması uygulamasıyla tebliğ hükümleri uyumlu hale getirildi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi. Bazı endemik su ürünleri koruma altına alındı.

Bazı endemik su ürünleri koruma altına alındı
Ayrıca, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik su ürünleri türlerinin avcılığı da tamamen yasaklanarak, bu türler koruma altına alındı. Bazı su ürünleri türlerinin avcılığına da asgari avlanılabilir boy uzunluğu getirilirken, bazı türlerde boy uzunlukları yeniden düzenlendi.

Hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi
Balıkçılık üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsi, ilk etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Sürecin tamamlayıcı unsuru olarak hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edildi. Toplam avlanabilir miktarları, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önüne alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek. Bu uygulama, denetim ve izleme sistemleriyle desteklenerek halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmasına katkı sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Tebliğler, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Dur” ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücünün kullandığı araç ağaca çarptı: 38 bin TL ceza yedi

Çorum’da polis gruplarının "dur" ihtarına uymayan minibüs şoförü, kovalamaca sırasında ağaca çarpınca yakayı ele verdi. Şoföre 38 bin TL idari para cezası uygulandı.
Olay, Bahçelievler Mehmet Akif Ersoy 3. Cadde’de meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, caddede kontrol yapan polis takımlarının "dur" ihtarına uymayan 19 EN 883 plakalı minibüsün şoförü kaçmaya başladı. Tıpkı cadde üzerinde, şoförünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda denetimden çıkan araç yol kenarındaki ağaca çarptı. Kazanın akabinde yakalanan şoföre 38 bin TL idari para cezası uygulandı. Araç ise cazip yardımıyla otoparka götürüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.