Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Hamileler için yaz meyveleri kışın da tezgahlarda

DÜZCE (İHA) – Düzce’de gebeler için özel olarak Singapur’dan getirilen mevsim dışı meyveler, ağır talep görüyor.
Kentte uzun yıllardır manavlık yapan Seyfi Oral, anne adaylarının gereksinimlerini karşılamak emeliyle Singapur’dan mevsimlik meyve getiriyor. Türkiye’de mevsimi olmadığı için bulunması sıkıntı olan kiraz, erik, üzüm ve şeftali üzere meyveler, özel olarak ithal ediliyor ve satışa sunuluyor. Adet bazında hazırlanan meyve paketlerinde 4 kiraz, 3 erik ya da 2 şeftali bulunuyor. Geçen yıl 250 TL’ye satılan bu eserlerin fiyatı, artan maliyetler nedeniyle bu yıl 500 TL’den alıcı buluyor. Tezgahında talep üzerine mevsim dışı meyveler bulundurduğunu anlatan Seyfi Oral, "Meyveler Singapur’dan geliyor. Ortalarında kiraz, erik, şeftali üzere eserler bulunuyor. Bunlar Singapur’da mevsim meyvesi. Türkiye’de bu mevsimde bulunmadığı için oradan getiriyoruz. Gümrük masrafları fazla olduğu için bu meyveler değerliye satılıyor. 4 kiraz, 3 erik ya da 2 şeftali 500 TL’ye satılıyor. Geçen sene 250 TL’den satılıyordu. Vakitle fiyatlar değişti ve bu yıl bu türlü oldu" dedi.
Oral, meyvelere ağır bir talep olduğuna da dikkat çekerek, "Özellikle gebe hanımefendiler aşerdiklerinde eşleri buraya gelerek bu meyveleri alıyor. Fiyatları bize nazaran kıymetli lakin iktisada nazaran ucuz" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Nisan, 2025 08:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da ‘Hasta Okulu’ başladı: İlk ders KOAH

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Çarşamba Devlet Hastanesi tarafından hayata geçirilen "Hasta Okulu Projesi" kapsamında eğitimler başladı. Vatandaşlara fiyatsız olarak hizmet veren proje, bölgede bir birinci olma özelliği taşıyor.
Hasta Okulu’nun birinci dersini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatma Selen Ala Çıtlak verirken, eğitime Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Aykut Özturan da katıldı. Proje hakkında bilgi veren Dr. Özturan, "Toplumda kronik hastalık tanısı alan bireylerin sayısı giderek artmakta. Bu hastalıklar kesin tahlile kavuşmasa da, ömür stili değişiklikleri ve uygun tedavilerle kontrol altında tutulabiliyor. Hasta Okulu ile hastalarımıza ve yakınlarına, yaşadıkları sıhhat problemlerinde bilgi dayanağı sağlamayı, farkındalık kazandırarak hayat kalitelerini artırmayı hedefliyoruz" dedi.
İlk dersin konusunun KOAH hastalığı olduğunu belirten Özturan, "KOAH hastalarının tedaviye ahengi, atak sıklığı ve aygıt kullanımı hususlarında bilinçlenmeleri büyük kıymet taşıyor. Bu eğitimler sayesinde hastalarımız daha şuurlu hareket edebilecek. Projenin devam edeceğini ve tüm vatandaşların iştirakine açık olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Uzm. Dr. Fatma Selen Ala Çıtlak ise eğitimde KOAH hastalığında atakların azaltılması için dikkat edilmesi gerekenler ile ilaç ve aygıt kullanımına ait kıymetli bilgiler paylaştı. Derse katılan hastalar, uygulamadan mutlu kaldıklarını tabir etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.