blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Aralık, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gürcistanlı hasta beyin tümöründen Samsun’daki devlet hastanesinde kurtuldu

Gürcistan’da yapılan tetkikler sonucunda beyninde tümörü tespit edilen hasta, Samsun’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek tedavi oldu. Beynindeki tümör çıkartılan 63 yaşındaki Shushana Dzırkvadze, "Gürcistan’da bana umut vermediler. Burada bana ikinci bir hayat verdiler" dedi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2024 yılında bin 400 yabancı asıllı hastaya hem ayakta hem de yataklı tedavi hizmeti verildi. O hastalardan biri olan Shushana Dzırkvadze, Gürcistan’da tespit edilen beyin tümöründen Samsun’da kurtuldu. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurduğunda sıkıntı yürüyen ve bedeninin bir kısmı uyuşan hasta artık rahat yürüyebiliyor. Dzırkvadze, "Burası sıhhat konusunda daha inançlıdır. Orada bana umut vermediler. Burada beklediğimden daha fazla ilgi verdiler. Çok daha iyiyim” diye konuştu.

Sağlık turizmi
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Ümit Çallı, “Sağlık turizmi, Sıhhat Bakanlığımızın çok kıymet verdiği bir mevzudur. Dünyanın en güzel sıhhat hizmeti sunan ülkelerinden biri olarak sıhhat hizmetlerinin kalitesiyle bu manada da tercih edilen bir ülke pozisyonundayız. Hastanemizin 2018 yılından beridir sıhhat hizmeti sertifikası mevcuttur. Bu manada düzgün bir noktaya yanlışsız gitmekteyiz. 2024 yılında hem ayaktan tedavi, hem de yataklı tedavi olarak yaklaşık bin 400 hastaya hizmet verdik. Yaklaşık bin 400 sıhhat turisti kentimize geldi. Bu manada yeterli bir noktaya gitmekteyiz” biçiminde konuştu.

"Hekimlerin yaptıkları ameliyatların başarısı hastaları buraya çekiyor"
Ameliyatı gerçekleştiren Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzm. Opr. Dr. Tuncay Yılmaz ise, "Hasta beyin tümörü sorunuyla kliniğimize başvurdu. Geldiğinde sağ tarafında hafif bir güçsüzlük sorunu vardı. Kendi ülkesinde ameliyat olması durumunda hayati tehlikesinin olabileceği ya da felç gelişebileceği anlatılmış. Ondan ötürü Samsun’a gelmeyi tercih etmişler. Hastamızı kabul ettik. Gerekli anestezik incelemeleri tamamlandıktan sonra beyin tümörü ameliyatı yaptık. Tümörü total olarak çıkarttık. Ameliyat sonrası çekilen sinemalarda rastgele badire yok. Doktorların daha evvelki yaptıkları ameliyatların başarılı olması hastaları buraya çekme konusunda tesirli oluyor” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci olay Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene hadiselerine karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci hadise geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif hadiseler vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi meskenine geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi kıymetlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına gerçek kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 hadisemiz oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına gerçek kayacaktır ancak birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin yeniden de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı devrine çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban devrine daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte öbür bölgelere masraf hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.