Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Gezici Sağlık Hizmetlerinden 7 Bin Kişi Faydalandı

Gündem Yayın: 15.12.2022 14:10
Yazar:
Gezici Sağlık Hizmetlerinden 7 Bin Kişi Faydalandı

Sağlık Bakanlığının uzak mahalle, belde, köy, mezra gibi küçük yerleşim yerlerinde verdiği gezici sağlık hizmetlerinden Karabük’te yıl içerisinde 7 bin kişi faydalandı.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler uzak mahalle, belde, köy, mezra gibi yerleşim yerlerine giderek vatandaşları muayene etmeye devam ediyor.
Halk Sağlığı Hizmetleri biriminde görev yapan personeller tarafından vatandaşlara pansuman, enjeksiyon, kronik hastalık takibi gibi hizmetlerin yanı sıra eğitim ve kanser tarama yönlendirmeleri gibi bilgilendirmeler de yapılıyor.
Öte yandan hizmet alan vatandaşlar da gezici sağlık hizmetlerinden oldukça memnun olduklarını belirttiler.
İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, yaptığı açıklamada, “Koruyucu sağlık hizmetleri bizler için son derece önemli. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda aile hekimlerimizin kendi birimlerinde vermiş oldukları hizmet dışında özellikle kırsal kesimde ve sağlık merkezlerine ulaşımın zor olduğu bölgelerde mobil ve gezici sağlık hizmetlerinin verilmesi bizim için son derece önem arz ediyor” diye konuştu.
Karabük’te 84 aile hekiminin görev yaptığını ve bunlardan 24’ünün aynı zamanda gezici sağlık hizmeti sunduğunu belirten Sarı, “Nüfusu 100’e kadar olan köylerde ayda en az 2 saat, 100 ile 250 nüfuslu yerlerde 1 gün, 250 ile 500 nüfuslu yerlerde 2 gün , 500 nüfus üzerinde olan yerlerde ise haftada bir kez gezici sağlık hizmeti sunulmaktadır” dedi.
Sarı, mobil sağlık hizmetinin Toplum Sağlığı Merkezlerindeki hekimlerle ve sağlık personelleriyle yapıldığını aktararak, 2022 yılı içerisinde yaklaşık 260 köyde 7 bin vatandaşa hizmet sunulduğunu söyledi.
Gezici Sağlık Tarama Aracı’nın 2021 yılında Japonya Büyükelçiliği ile yürütülen proje çerçevesinde Karabük’e kazandırıldığını hatırlatan Sarı, araç içerisinde röntgen, ultrason ve diğer tıbbi cihazların bulunduğunu kaydetti.
Amaçlarının vatandaşların sağlığını korumak olduğunu anlatan Sarı, “Vatandaşların koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak, mümkün olduğunca ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri üzerindeki yükü hafifletebilmek öncelikli hedefimiz” ifadelerini kullandı. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Kastamonu Yayın: 28.04.2024 08:12
İhlas Haber Ajansı
Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’ın Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, beraberinde Dış İlişkiler Ofisi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu ve Öğretim Görevlisi Mehmet Bolluk ile birlikte Kazakistan’ın Karaganda şehrinde bulunan Karaganda Buketov Üniversitesi’ni ziyaret etti. İki üniversite arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve ortak çalışmalar yapmak amacıyla gerçekleştirilen törende bir protokol imzalandı.

Görüşmelere ve imza törenine, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Karaganda Buketov Üniversitesi adına Rektör Vekili Prof. Dr. E. M. Tajvaev, Rektörlük Ofisi Başkanı Serik Kalkamanov ve birçok akademisyen katıldı.

İki üniversite arasında imzalanan anlaşma ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Turizm Bölümü, ayrıca Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kazak Dili ve Edebiyatı Bölümleri arasında çift diploma programlarını da içeren iş birliği sağlanacak.

İmza töreninde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 2022’de başlayan Mevlana Programı iş birliğinin bu protokolle genişletildiğini ve imzalanan belgenin iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları akademik iş birliğiyle daha da güçlendireceğine inandıklarını belirtti. Rektör Topal, protokolün üniversitelerin ve ülkelerin birbirini daha iyi tanımasına ve iş birliği potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanmasına imkan tanıyacağını vurguladı.

Karaganda Buketov Üniversitesi Rektör Vekili E.M. Tajbaev ise bu tür iş birliklerinin öğrenci ve akademisyenlerin kültürel ve akademik deneyimlerini artıracağına inandıklarını ve Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını belirtti. Görüşmelerde, iki üniversite arasındaki iş birliğini geliştirme imkanları da ele alındı. Rektör Topal başkanlığındaki heyet, Saryarkinsk Arkeoloji Müzesi, Fizik ve Teknoloji Fakültesi Laboratuvarları ve Karlak Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ikinci gününde Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu, Yabancı Diller Fakültesi’ndeki Türk Dili Sınıfı’nda Erasmus+ KA171 Projesi çerçevesinde üniversite yönetimine, fakülte yönetimine ve Türk Dili Bölümü öğrencilerine Kastamonu Üniversitesi hakkında sunum gerçekleştirdi.

Karaganda Buketov Üniversitesi ziyareti sonrasında, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal başkanlığındaki heyet, T.C. Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Eğitim Müşaviri Ömer İnan ile bir araya geldi. Görüşmelere, Karaganda Buketov Üniversitesi’nde görevli Asuman Ergün de katıldı.

Görüşmelerde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki eğitim alanındaki iş birliği imkanları ve potansiyelleri ele alındı. Rektör Topal, Türkiye’nin eğitimdeki deneyimlerini ve kazanımlarını paylaşma konusundaki kararlılığını vurguladı. Büyükelçi Mustafa Kapucu ise, Türkiye-Kazakistan arasındaki eğitim iş birliğinin her iki ülkenin de kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını belirterek, bu tür ziyaretlerin ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olduğunu ifade etti.

Eğitim Müşaviri Ömer İnan da özellikle dil ve kültür alanlarında yapılan iş birliklerinin öğrenci ve akademisyenler arasında köprüler kurarak ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.