Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Eylül, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Gal arısına dayanıklı kestanenin hasadına başlandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen gal arısına dayanıklı kestane çeşitlerinin hasadına başlandı.
Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi’nde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen kestaneler olgunlaştı. Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 kestane çeşitlerinin hasatları yapıldı. ’Kestane düşmanı’ olarak bilinen ’gal arısı’na karşı dayanıklı olan Akyüz, Ali Nihat, Betizak çeşitleri özellikle iri taneli olması ve lezzetiyle dikkat çekiyor.
Gal arısına dayanıklı kestaneler ve melezleme çalışmaları
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane hasadına başladıklarını belirterek, "Önce A grubu kestaneler dediğimiz karmaşık melezler olan ‘Akyüz, Macit 55 ve Ali Nihat’ çeşitlerini hasat ettik. Bu çeşitlerden Ali Nihat ve Akyüz olanları gal arısına dayanıklıdır. Macit 55 ise bir miktar hassastır. Daha sonrasında Betizak çeşidi hasat olgunluğuna geldi. Birkaç gündür Betizak çeşidini hasat ediyoruz. Betizak çeşidi bizim için çok önemlidir. Hem kestane kanserine hem de gal arısına tam dayanıklıdır. Bahçemizde daha sonra hasat edeceğimiz çeşit ‘Marigoule’ çeşididir. Marigoule çeşidi, verimi çok güzel ama gal arısına hassastır. Bahçemizde çok sayıda Marigoule ağacı vardır. Biz bu Marigoule çeşidinin hassas olması nedeniyle çeşit değiştirmeye gittik. Gal arısına dayanıklı 5-6 tane çeşit deniyoruz. Marigoule üzerine aşı uyuşması hangisi daha uyumlu diye deneme yapıyoruz. Bunun araştırması devam ediyor. Melezleme çalışmalarımız var. Betizak çeşidi ile biraz daha geç olgunlaşan çeşitlerle melezlemeler yapıyoruz. Böylece hem geç olgunlaşan hem de Betizak gibi gal arısına dayanıklı, kestane kanserine tolerant yeni çeşitler elde etmeyi amaçlıyoruz. Bizim burada yetiştirdiğimiz kestaneler iri olduğu halde lezzetli kestanelerdir. Lezzetini bulabilmek için bu kestanelerin soğuk hava deposunda ya da buzdolabında muhafaza edilmesi, daha sonra tüketilmesi gerekiyor" dedi.
Hasat daha sonra Marigoule ve Erfelek çeşidi ile devam edecek.
OMÜ Ziraat Fakültesi 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda araştırma çalışmalarını yürütüyor. Yaklaşık 300 kestane ağacının bulunduğu alanda yeni türler geliştiriliyor. Yetiştirilen yeni kestane fidanları Ziraat Fakültesi’nden temin edilebiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da yapı belgesi izninde son 7 yılın zirvesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) datalarına nazaran 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı dokümanı verildi. Bu sayı, Samsun’da son 7 yılda en çok yapı evrakı verilen devir olarak kayıtlara geçti.
TÜİK, yılın 3. çeyreğinin yapı müsaade istatistiklerini paylaştı. Bilgilere nazaran Samsun’da yapı müsaadelerde 2018’den sonra bu yılın 3. çeyreğinde tavan yaptı. En son 2018’in 3. çeyreğinde 5 bin 110 daireye yapı müsaade dokümanı verilmişti. Bu yıl üçüncü çeyreğine kadar 2 binlerde kalan yapı müsaade dokümanı sayısı birinci sefer 2025’in sondan bir evvelki çeyreğinde 3 binin üzerine çıktı.
Samsun’da yılların üçüncü çeyrekleri dikkate alındığında 2019’da 2 bin 237 daireye, 2020’de 2 bin 440 daireye, 2021’de 2 bin 542 daireye, 2022’de 2 bin 093 daireye, 2023’te 2 bin 212 daireye, 2024’te 2 bin 034 daireye yapı evrakı verildi. Bugün açıklanan bilgiler ışığında ise 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı evrakı verildi. 3 bin 659 yapı evrakı ile son 7 yılın da rekoru kırılmış oldu. Ayrıyeten 2025 yılında Samsun’da 1. çeyrekte 2 bin 479 daire ve 2. çeyrekte 3 bin 090 daire olmak üzere toplamda 9 bin 228 daireye yapı evrakı verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin