Fındık bahçelerinde kış bakımı başladı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 04:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Fındık bahçelerinde kış bakımı başladı

Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli geçim kaynağı olan fındıkta kış bakımı başladı. Fındık bahçesinde eşleri ile birlikte yevmiye yolu çalışan bayanlar, aile iktisadına katkı sunuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Güneşli havayı fırsat bilen bahçe sahipleri ve çalışanlar, kışlık bakımlarını gerçekleştiriyor. Yapılan bakım çalışmalarında kuruyan verimsiz kısımlar ve fındık ocaklarının etrafı yabani otlardan temizleniyor. Az alandan verimli fındık alabilmek ismine yapılması gereken bakımların, kıymetli olduğu belirtiliyor.

Kadınlar eşleri ile birlikte çalışıyor, günlük fiyat bin 500 lirayı buluyor
Ordu’daki fındık bahçelerinde yevmiye adabı çalışan çalışanlar ise hem erkek, hem de bayanlardan oluşuyor, günlük bin 500 ile bin 300 ortasında belirleniyor. Sabahın erken saatlerinde bahçeye giren emekçiler, kalabalık bir grup ile çalışma yürütüyor. Personeller, yemek molalarını ise bayanların bahçelerde yaktıkları ateşte pişirdikleri yemek ile karşılıyor.

“Verimi arttırıyor”
Özkan Huysuz, fındık bahçelerinde gerekli bakımları yaparak, bir sonraki hasat dönemine hazırladıklarını söyledi. Yapılan bakım çalışmaları ile randımanın arttığını ve bahçelerdeki karışıklığın önüne geçildiğini kaydeden Huysuz, “Şu anda 12 kişilik grup ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye metodu çalışıyoruz, günlük fiyat bin 300 lira” dedi.

“Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaçlama yapılacak”
Fındık bahçesinde çalışan Mehmet Dağ, günlük bin 500 ile bin 300 lira yevmiye ile çalıştıklarını, bu günlerde kol kesme ve bahçe paklığı yaptıklarını belirtti. Dağ, “Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bahçeleri hasat dönemine hazırlıyoruz”
Bir müddet evvel eşi vefat eden Fatma Döndü Karahasan isimli emekçi, yapılan kışlık bakımlar ile fındık bahçelerini bir sonraki hasat dönemine hazır hale getirdiklerini aktardı. Fındık tarımının sıkıntı olduğunu söyleyen Karahasan, “Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yine bahçeye giriyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bakım yapılmazsa bahçeler orman üzere oluyor”
Yıllardır fındık bahçelerinde bakım çalışmalarını yaptıklarını, eşinin de kendisine yardım ettiğini söyleyen Hakkı Topçu da “Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar paklık yapıyoruz. Bir müddet sonra gübre, ilaçlama ve toplama süreçleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman üzere oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, randıman kaybı oluyor. Aslında bu vakitlerde yapılan bakım bir sonraki hasat dönemine hazırlık” halinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İklim krizine ’posta sanatı’ ile dikkat çektiler
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 04:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İklim krizine ’posta sanatı’ ile dikkat çektiler

Kastamonu’da düzenlenen 5. Memleketler arası Posta Sanatı Sergisi’nde sanatkarlar tarafından yapılan yapıtlarla iklim krizine dikkat çekildi.
Kastamonu Üniversitesi Grafik Tasarımı Kısmı öğrencileri tarafından “İklim Krizi-Küresel Isınma” temalı 5. Milletlerarası Posta Sanatı Standı gerçekleştirildi. Sanatseverlerin ziyaretine açılan stant, 19 ülkeden 350 yapıtı bir ortaya getirerek, global ısınma ve iklim krizi konusunda farkındalık oluşturmayı ve kolektif bir şuur oluşturarak harekete geçmeyi hedefliyor.
Sergideki eserler, yalnızca geleceğin karamsar tablosunu yansıtmakla kalmayıp, birebir vakitte bu zorlukların üstesinden gelmek için umut ve tahlil teklifleri sunuyor.
Serginin açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Yıldır, sanatın toplumsal değişim ve farkındalık oluşturmadaki ehemmiyetine dikkat çekerek, standın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Yıldır, standın insanlığın ortak problemlerine tahlil üretme noktasında kıymetli bir adım olduğunu tabir etti.
Serginin küratörlüğünü üstlenen Grafik Tasarımı Bölümü’nden Araştırma Vazifelisi Dr. Sofya Cihan Canbolat ise, sanatın, çevresel ve toplumsal tehditlere karşı kozmik bir şuur oluşturmak için güçlü bir araç olduğunu belirtti.
Canbolat, standın insanlığın toplumsal, ekonomik ve kültürel yapıları üzerinde derin tesirler bırakan iklim krizine karşı toplumsal sorumluluğu hatırlatma hedefini taşıdığını kaydetti.
Sergide yer alan eserler, global bir sorun etrafında birleşen insanlık çabasına katkıda bulunurken, birlikte hareket etmenin iklim krizinin üstesinden gelmekteki ehemmiyetini vurguluyor. Stant, izleyicilere hem zorlukların hem de tahlil yollarının bir modülü olma daveti yapıyor.
5. Memleketler arası Posta Sanatı Standı, 27 Aralık tarihine kadar Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.