Fındık bahçelerinde kış bakımı başladı

Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 04:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli geçim kaynağı olan fındıkta kış bakımı başladı. Fındık bahçesinde eşleri ile birlikte yevmiye yolu çalışan bayanlar, aile iktisadına katkı sunuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Güneşli havayı fırsat bilen bahçe sahipleri ve çalışanlar, kışlık bakımlarını gerçekleştiriyor. Yapılan bakım çalışmalarında kuruyan verimsiz kısımlar ve fındık ocaklarının etrafı yabani otlardan temizleniyor. Az alandan verimli fındık alabilmek ismine yapılması gereken bakımların, kıymetli olduğu belirtiliyor.

Kadınlar eşleri ile birlikte çalışıyor, günlük fiyat bin 500 lirayı buluyor
Ordu’daki fındık bahçelerinde yevmiye adabı çalışan çalışanlar ise hem erkek, hem de bayanlardan oluşuyor, günlük bin 500 ile bin 300 ortasında belirleniyor. Sabahın erken saatlerinde bahçeye giren emekçiler, kalabalık bir grup ile çalışma yürütüyor. Personeller, yemek molalarını ise bayanların bahçelerde yaktıkları ateşte pişirdikleri yemek ile karşılıyor.

“Verimi arttırıyor”
Özkan Huysuz, fındık bahçelerinde gerekli bakımları yaparak, bir sonraki hasat dönemine hazırladıklarını söyledi. Yapılan bakım çalışmaları ile randımanın arttığını ve bahçelerdeki karışıklığın önüne geçildiğini kaydeden Huysuz, “Şu anda 12 kişilik grup ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye metodu çalışıyoruz, günlük fiyat bin 300 lira” dedi.

“Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaçlama yapılacak”
Fındık bahçesinde çalışan Mehmet Dağ, günlük bin 500 ile bin 300 lira yevmiye ile çalıştıklarını, bu günlerde kol kesme ve bahçe paklığı yaptıklarını belirtti. Dağ, “Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bahçeleri hasat dönemine hazırlıyoruz”
Bir müddet evvel eşi vefat eden Fatma Döndü Karahasan isimli emekçi, yapılan kışlık bakımlar ile fındık bahçelerini bir sonraki hasat dönemine hazır hale getirdiklerini aktardı. Fındık tarımının sıkıntı olduğunu söyleyen Karahasan, “Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yine bahçeye giriyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bakım yapılmazsa bahçeler orman üzere oluyor”
Yıllardır fındık bahçelerinde bakım çalışmalarını yaptıklarını, eşinin de kendisine yardım ettiğini söyleyen Hakkı Topçu da “Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar paklık yapıyoruz. Bir müddet sonra gübre, ilaçlama ve toplama süreçleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman üzere oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, randıman kaybı oluyor. Aslında bu vakitlerde yapılan bakım bir sonraki hasat dönemine hazırlık” halinde konuştu.

Hadrianopolis Ören Yeri’nde Bin 500 Yıllık Bronz Filtre Ortaya Çıkarıldı

 Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, içeceklerin posasını ayırmak için kullanılan bin 500 yıllık bronz filtre ortaya çıkarıldı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Şubat, 2025 13:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen kazılarda yeni buluntular tarihe ışık tutmaya devam ediyor.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın başkanlığında SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede yapılan çalışmalarda içeceklerin posalarını ayırmak için kullanılan bronz filtre bulundu. Antik kentte üretilen içeceklerin bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen bu filtreyle posalarından ayrılarak tüketildiği düşünülüyor.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

"Bu çalışmalar esnasında önemli buluntulara ulaştık" diyen Çeklikbaş, "Bu buluntulardan bir tanesi de filtre olarak kullanılan bronz bir obje. Antik dönemde insanların içeceklerini içerken posasından içeceği ayırmak için kullandıkları bir obje bu filtre. Pipetlerin ucuna takıyorlar. Bu pipet yaklaşık bir metre uzunluğunda oluyor. Ortaya koydukları bir kabın içerisinden de insanlar hem sohbetlerini yapıyorlar hem de içeceklerini içiyorlar" ifadelerini kullandı.
"Bu filtrenin defalarca kullanıldığını söyleyebiliriz"

Objenin çok önemli olduğunu anlatan Çelikbaş, "Çünkü tek kullanımlık değil. Üzerinde taşıma halkası var. Bu filtre kullanıldıktan sonra pipetten sökülüyor ve daha sonra kullanılmak üzere tekrar sahibi tarafından koruma altına alınıyor. Defalarca kullanıldığını da söyleyebiliriz. Milattan sonra 5. yüzyıla ait. Ele geçtiği stratigrafi ışığında tahlillendiriyoruz" diye konuştu.

"Antik dönemde insanların içeceklerini keyif alarak içtiklerini gösteren güzel bir obje"

M.S. 5. yüzyılda Hadrianopolis'te tarımsal faaliyetler yoğun bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Çelikbaş, "Yine burada bazı özel meyvelerin de üretildiğini yine biliyoruz. Bunlar armut, elma, nar ve üzüm. Yine hububat olarak da arpanın fiğ dediğimiz mürdümük bir hububat. Buğdayın yetiştirildiğini de yine biz yapmış olduğumuz kazılar sonucunda ortaya çıkarmış olduk. Bu elde edilen tarımsal ürünlerden üretilen içeceklerin de Hadrianopolis'te bu obje aracılığıyla içildiğinde bu şekilde tespit etmiş olduk. Yani Hadrianopolis'te aslında tarımsal faaliyetlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve bu tarımsal faaliyetlerde elde edilen ürünlerle içecek imal edildiğini bu şekilde söyleyebiliriz. Bu gerçekten antik dönemde insanların aslında içeceklerden nasıl daha keyif alınarak veyahut daha sağlıklı bir şekilde içtiklerini de gösteren güzel bir obje" şeklinde konuştu.
Çelikbaş, antik dönemde kamışlardan yapılan pipetin ucuna takarak kullanılan filtre ile insanların içeceklerini daha sağlıklı bir şekilde tükettiklerini ortaya koyduğunu kaydetti.
Öte yandan, Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan antik kent geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi olarak ören yeri ilan edildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.