Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Aralık, 2023 08:00 tarihinde yayınlandı
0

Fenomenlerin kozmetik ürünleri sağlık problemlerinin artışına neden oldu

SAMSUN (İHA) – Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, son yıllarda sosyal medyada ünlenen birçok ismin kendi adına kozmetik ürünler çıkararak piyasaya sunması ve bu ürünlerin internet ile diğer ortamlarda satılmasıyla birlikte sahte ve uygunsuz kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık problemlerinde önemli artış gözlemlendiğini söyledi.

Türkiye’de birçok insan sosyal medyada ünlü olduktan sonra ya kendi kozmetik şirketini açıp satış yapıyor ya da kozmetik ürünlerinin tanıtımını yapıyor. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, son dönemde kozmetik ürünü kullanımına bağlı artan sağlık sorunlarına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Fenomenlerin kozmetik ürünü alma konusunda vatandaşları etkilediğini ifade eden Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, “Tıbbi ürün, besin takviyesi ve kozmetik ürün alırken dikkatli olmak gerekir. İnternet veya sosyal medyadan bu tür ürünlerin alınması güvenli olmayabilir. Ürünlerin güvenli olup olmadığını anlamak ve bilinçli tüketici olmanın yolları vardır. Güvenli ilaç alımı için Türk ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) bazı kurallar belirlemiştir. Bu ürünlerin üzerinde Türkçe etiket bulunmalı, bu etikette de ürünün imalat veya ithalat bilgisi, menşei, ürün içeriği, üretim ve son kullanma tarihi yazmalıdır. Sağlık Bakanlığı ürün sorgulanması için barkot takip sistemi oluşturmuştur. Ürün alırken bu barkot sisteminden sorgulanması önemlidir” dedi.

“Sahte ve uygunsuz kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık problemleri arttı”

Uygunsuz kozmetik ürünü kullanımına bağlı sağlık sorunlarında artış yaşandığına değinen Uzm. Dr. Yıldız, “Son yıllarda sosyal medyada ünlenen birçok isim kendi adına kozmetik ürünler çıkararak piyasaya sunmaktadır. Bu ürünler internet ve internet dışında pazarlarda, ucuzluk pazarlarında, güzellik salonlarında satılmaktadır. İnternet fenomenleri ve reklamlar alıcıları etkilemektedir. Bazı ürünlerde yasal olarak yazılması yasak olmakla birlikte ‘Bir ayda tedavi eder’, ‘Anında mükemmel sonuç’, ‘Lekelere bir ayda veda edin’ gibi ibareler bulunmakta ve ifadeler insanları cezbetmektedir. Bir ürünün üzerinde bu ibareler yazıyor ise bu ürünler güvenilir değildir. Son zamanlarda sahte ve uygunsuz kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık problemlerinde önemli artış gözlenmektedir. Bu ürünlerin bir kısmının sahte olduğu, bir kısmının da cilt için zararlı kimyasal maddeler (civa, kurşun, siyanür gibi) içerdiği tespit edilmiştir. Bu ürünler uygun şartlarda üretilmediği için içeriği tam olarak bilinemeyebilir. Ayrıca bu ürünlerin hazırlandığı şartlar hijyenik olmadığı için enfeksiyon riski de olabilmektedir. Ürünlere bulaşan mikrobik maddeler nedeni ile kullanıcılarda; deride kızarıklık, yanma, ağrı ve ateşle kendini gösteren enfeksiyonlar gelişebilir” diye konuştu.

“Alerjik reaksiyonlar ilerleyen dönemlerde egzamaya dönüşebilir”

Sahte ve uygunsuz kozmetik ürünü kullanımının önemli sağlık problemlerine yol açabileceğine de dikkat çeken Yıldız, “Uygunsuz kozmetik ürünlerin içeriğindeki kimyasal maddeler nedeni ile en sık kızarıklık, kaşıntı ile kendini gösteren alerjik reaksiyonlar da gözlenmektedir. Alerjik reaksiyonlar ilerleyen dönemlerde egzamaya dönüşebilir. Ürtiker (kurdeşen) de gelişebilir. Saçlı deride kullanıldığında saçlı deride alerjik reaksiyonlar, geçici ve hatta kalıcı saç kayıplarına da neden olabilirler. Uygunsuz kozmetik ürünlerin farkında olmadan uzun süre kullanımları organ yetmezliği gibi sistemik yan etkilere de neden olabilir. Yine uzun dönem uygunsuz ürün kullanımına bağlı olarak içerebildikleri arsenik, berilyum, kadmiyum gibi kanserojen maddelere bağlı tümör oluşumuna da neden olabilir. Bu olumsuzluklara maruz kalmamak için kozmetik ürünler, cilt bakımı ürünleri, besin takviyeleri doktora danışılarak ve eczanelerden alınması tavsiye edilmektedir. Güvenilir satış mağazalarından, satış noktalarından ve internetten alınacak ise mutlaka barkot numarasının orijinal olup olmadığına dikkat edilmeli ve barkot numarasının Sağlık Bakanlığı ürün takip sistemine kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
thorsten fink boyle bir kulubun parcasi oldugum icin cok mutluyum JFEIRTT4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Thorsten Fink: “Böyle bir kulübün parçası olduğum için çok mutluyum”

SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, Göztepe maçının ardından, sezonu güzel bir galibiyetle bitirdiklerini ve bu kulübün bir parçası olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Trendyol Süper Lig’in son haftasında Samsunspor, sahasında Göztepe’yi 3-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, mücadeleyi değerlendirdi. Kazandıkları için mutlu olduklarını dile getiren Fink, “Bugün çok şey oldu. Sezonu tamamladık. Harika bir sonuç ve çok iyi performansla sezonu tamamladık. Topa sahip olmada ve geçiş oyununda ekili olduğumuzu gösterdik. Herhangi bir iddiamız olmadan oynadık. Gol yemeden maçı tamamlamak da sevindirici. Sezonu artı averajla bitirdik. Takımın sezon genelindeki performansı, iyi başladı, sonrasında düşüşe geçti ve şimdi de harika bir takıma sahip olduğumuzu gösteriyoruz. Bizden ayrılacak hoca ve oyuncular var. Bazı oyuncular ayrılacak, bazıları ayrılmak isteyecek. Transfer dönemi geliyor, oyuncularımıza teklifler gelecek. Ayrılacak oyuncularımıza ve teknik ekibimize şükranlarımızı sunuyorum. İyi bir takım olduğumuzu gösterdik. Böyle bir kulübün parçası olduğum için çok mutluyum. Ayrılıklar sonrası hangi oyuncuları alacağımıza karar vereceğiz. Gelecek oyuncularla alakalı çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin